Lågtryck rensar upp bland molnen

Av Martin Hedberg

Det långvarigt gråmulna vädret är på väg att ta slut. Det som sätter punkt för molnen är, paradoxalt nog, ett lågtryck.

Ett högtryck med centrum över Ryssland har gjort att vi haft sydliga vindar en längre tid. Dessa vindar har varit milda och fuktiga vilket medfört att molnen har dominerat vädret en längre tid. Men eftersom vi legat i ett högtrycksområde så har det inte kommit så mycket nederbörd, trots alla moln.

Detta kommer att förändras under kommande dagar. Ett lågtryck smyger under söndagen över fjällkedjan i höjd med Lappland. Lågtrycket fördjupas och rör sig under måndagen ner till Östersjön.

Detta medför dels att torrare luft strömmar ner över Sverige, dels att det faller ut mer nederbörd. Till största delen handlar det om snö, men i östra Svealand blir det sent på söndagen lite blötsnö. På måndagen har lågtrycket fördjupats ytterligare och det blir  lite intensivare nederbörd. Denna gång med blötsnö i Götaland.

Det blir också lite kallare i hela landet. Temperaturen faller överlag med 5-10 grader från måndag till onsdag.

Efter det att nederbördsområdena dragit bort så spricker molntäcket upp och solen visar sig. Det sker med början i Norrland under natten till tisdagen och sprider sig sedan söderut.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

15 CommentsLeave a comment

 • Tack, en sådan förklarande prognos uppskattas 🙂

  Jag tillhör dom dagliga läsarna, ofta flera gånger om dan…

  Det är en bra och lättnavigerad vädersida tycker jag.

 • Det har varit ett riktigt skitår vädermässigt eller hur Martin.
  Kall regnig sommar, kylig blöt höst o låång tråkig vinter ( våren verkar aldrig komma)..bor i sydvästra skåne o här ska den egentligen ha kommit redan.
  Min fråga:brukar kolla vädret runtom i världen. I USA verkar det vara vaeierande väder ex en stad kan i böejan på veckan ha 15 + , i mitten -2 o sen i slutet på veckan +10.Här e det antingen kallt eller milt i veckor.
  Vad säger du? Stämmer detta?

 • Vi hade 1 – 2 mm regn på hela sommaren på Öland, men det är ju ingen som bryr sig om oss. 🙁

  Kan du utveckla det här litet:
  ”Detta medför dels att torrare luft strömmar ner över Sverige, dels att det faller ut mer nederbörd.”

 • Hej Crille!

  Även om Martin inte vill hålla med så gör jag det. Jag tycker precis som du, en kall regnig sommar, kylig blöt höst (men det var en torrperiod i november tror jag…) och sedan denna jobbiga vinter… 🙁 Blixtkallt direkt i början av december, snökaos på ostkusten och sedan bara håller på och håller på… En liten varmperiod i början av januari, intensiv men alldeles för kort och nu väntas ett snöoväder i början av veckan. Suck….

  Det har varit övervägande kalla och snöiga vintrar de senaste åren men förra vintern var ett undantag. Den vintern var rätt okej tycker jag…

  Jag har börjat kolla flödesstatistik i närliggande åar och det kan man göra via ”vattenwebb”. Det går även att hitta kurvor för mätstationer och då kan man t.ex. se när vårfloden kommit och även hur stor den var. 2005/2006 var en snöig vinter här och det syns direkt på vårfloden och vattenföringskurvorna.

  Statistiken är mellan 1991 tills nu och det jag lagt märke till är att dom senaste åren har haft många inslag av extremsituationer. Förhållandena verkar vara mera lugna och jämna på 1990 talet och i början av 2000-talet.

 • Angående fjolårets sommar håller jag inte med vare sig Crille eller Väderbiten. Jag befann mig vid min sommarstuga två gånger i juni, en gång i juli och en gång i augusti. De två gångerna i juni var vädret överlag ostadigt och svalt, men emellanåt förekom faktiskt fina dagar. Vid julibesöket var det första dagen 28 grader varmt och andra dagen 20 grader varmt, efter en mycket varm vecka. Så, vid augustibesöket var vädret 100% regnfritt, vindsvagt, allmänt soligt och temperaturmässigt behagligt, med över 20 grader i skuggan. Jag kan sedan med fog intyga att den följande veckan i såväl Skåne som östra Svealand, där jag bor, var varm och torr, med så gott som inget regn och mycket badvänligt väder. Det hela eskalerade i två 30-gradersdagar i Skåne den 19-20 augusti, så att påstå att augusti var bedrövlig är lika med att svära i kyrkan, förstås förutsatt att man kan acceptera temperaturer som är lägre än 30-35 grader. Vidare kan jag bestämt intyga att det även i början av juli var ganska varmt i södra Sverige, men sedan följde en lång period den 10-20 med ganska svalt och skurbetonat väder. Men efter flera bönders utlåtanden att döma var augusti 2012 mycket torr i Skåne, vilket även jag kan bekräfta, då det vid septemberbesöket den 7-10 fortfarande var tämligen torrt i markerna, trots att det sedan ett par veckor tillbaka var mer ostadigt väder. Dessutom kan jag säga att måndagen den 10 september ”firades” i 26-gradig värme i NV-Skåne. Alltså kan man sammanfatta den skånska sommaren så här; blöt och sval första tredjedel, ostadig men växlingsrik andra tredjedel, samt torr och ganska varm sista tredjedel.

  Vidare vill jag från Nyköping påpeka att det inte bara snöat och varit kallt här denna vinter. Vi hade det ”blixtkallt” i början av december, med mycket snö i samband med snöbyar, men den 15-16 började det faktiskt att duggregna här, och efter ett mellanspel med snöbyar, om än lätta sådana, vidtog den 26 december en period med övervägande blidväder, som ej tog till ända förrän den 9 januari, varmed det tidigare så tjocka snötäcket hade sjunkit markant, och barmarksfläckar dykt upp hist och här. Därefter var det den 10-26 januari kyla för hela slanten som gällde, men å andra sidan mycket vackra vinterdagar, där vi erhöll vackra morgnar med mycket rimfrost och tidvis frostdimma, även om det tidvis var aningen kallt, med nedåt 20-25 minusgrader. Sedan fick vi dock blidväder den 28-31 januari, med två regniga dagar den 29-30, vilket tärde på snötäcket igen. Sedan har februari enligt mitt tycke bjudit på tämligen normalt väder, med både snöiga dagar, kyliga dagar och milda dagar. Det har inte varit kallare än -8 grader, och de senaste fyra dagarna har vi haft duggregn, 2-3 plusgrader och därmed snösmältning, så vintern har inte varit så kall som alla försöker att insinuera. I statistiken skulle innevarande vinter ej ens passa in bland de 10 kallaste genom tiderna.

  Martin: Hej Daniel. Fortfarande lite långt. Du bör även dela in texter i lite kortare stycken. Och det är inte så mycket för att texterna tar plats, som för att de skall läsas. Om du tex skrivit ovanstående i två hälften så långa stycken så långa stycken så hade fler tagit din text till sig.

 • Jag ber återigen uppriktigt om ursäkt för att kommentaren var så lång och tradig. Men hur tycker du att kommentaren förhåller sig till sanningen?

  Martin: Hej Daniel. Jag sade lång, inte tradig. Och att dela upp den i kortare stycken gör den mer lättlast -och läst.
  Angående sanningshalten så kan jag inte uttala mig om den då jag inte kvalitetsgranskar alla kommentarer på den detaljerade nivån. Det framgår ju dessutom att det i mångt och mycket handlar om dina egna upplevelser.

  Något som saknas är att koppla den stora detaljrikedomen du har till geografiska platser: Hur det var vid din sommarstuga är föga intressant om man inte vet var den ligger. Och även om man vet det så är det inte så intressant för övriga läsare om det inte sätts i relation till en större bild som andra kan förhålla sig till.

 • # Fredrik: Martin menar uppenbart att ”Detta medför dels att det faller ut mer nederbörd dels att torrare luft sedan strömmar ner över Sverige.”

  Det intressant med detta väderläge är, enligt min mening, hur ”det smygande lågtrycket” bildas. Om ni följer tryckmönstret på Martins vädersida ser ni att det lågtryck som just nu (efter kl. 11) finns utanför Lofoten försvagas! Det är alltså inte detta lågtryck som drar in över Sverige utan ett annat som senare bildas ”ur intet” över Bottenhavet med omnejd (beroende på vilken datorprognos man tittar på).

  Det beror på att lågtrycket utanför Lofoten o c h lågtrycket som ska bildas, båda är kopplade till en temperaturkontrast genom hela troposfären, som löper från NV till SO genom Skandinavien. Den försvagas i sin västra del och förstärks i sin östra på grund av växelverkan med den jetström som befinner sig i ungefär samma NV-SO position.

 • Jag valde att besvara Crille respektive Väderbiten, eftersom att de tydligt i sina kommentarer nämnde SV-Skåne respektive östra Svealand, även om jag är osäker på huruvida Väderbiten bor i det sistnämnda området eller ej. Det jag reagerade på var att Crille, bevisligen boende någonstans i SV-Skåne, gav uttryck för att 2012 års sommar ur meteorologisk synpunkt var bedrövlig, liksom att hösten var kylig. Måhända är jag överdrivet fäst vid detaljer, men jag anser att somliga alltför ofta generaliserar och svartmålar den egentliga sanningen. Jag vet exempelvis dels av statistiken, dels av den egna upplevelsen att hela sommaren inte var usel. Nu kanske någon menar att de lokala variationerna är stora, samt att det kvittar om någon enstaka period under sommaren var fin, då merparten var dålig, men faktum är att jag har alla de fina perioderna kvar i minnet, och kan placera ut dem i kronologisk ordning här i min kommentar, men eftersom att min ovanstående kommentar till stor del handlade om siffror, väljer jag att ej göra så. För att förstärka mitt påstående om att sommarens sista tredjedel och lite mer därtill, var torr och varm kan jag nämna att jag på Väder-svt.se:s Facebook-sida i september 2012, var det en kvinna boende i sydvästra Skåne som gav uttryck för sin irritation över allt ramaskri i massmedia om den förfärliga sommaren, när hon själv hade haft fem veckors sol, hygglig värme och torka, med vilken kommentar hon fick medhåll från en annan kommentator.

 • Det mesta Daniel säger är ju sant även om vissa med orimliga krav på den svenska sommaren har svårt att ta till sig fakta.Det vi har upplevt är ju en normal sommar,höst och vinter även om jag må erkänna att hösten var lite väl blöt för min smak men vädret tar ingen hänsyn till vad vi gillar så antingen gillar man läget eller så flyttar man till thailand.Valet är ert.Jag älskar sverige och det klimat som serveras.

 • Hej!

  Jag bor 3 mil syd om Jönköping. Hur länge håller sig snön ungefär.

  Samhället heter Vaggeryd.

 • Svar till mickael:

  Det är precis som du säger, så att hösten 2012 var ovanligt blöt på sina håll i Sverige, vilket även statistiken bekräftar. Sedan är det som vi båda är överrens om så att kraven på den svenska sommaren blivit lite för höga; jag har exempelvis sett och hört vissa som sagt att ”vi brukar ju f-n ha 30-35 grader här”, vilket definitivt inte stämmer. Sedan måste jag ju själv dock erkänna att delar av den föregående sommaren bjöd på riktigt ruggigt väder, d v s med blåst, regn och låga temperaturer, men å andra sidan har sådant uppenbarat sig i stort sitt varje sommar under min livstid hittills, alltså i mitt fall sedan 1997. Innan dess har det vad jag har läst förekommit både bra och dåliga somrar i Sverige, såsom det alltid varit, och troligtvis alltid kommer att vara.

 • hej!Stämmer det verkligen att det kan bli 8°c i åre nästa vecka?

  Martin: det låter lite varmt tycker jag.

 • # Magnus: Intressant! Både ECMWF och GFS prognoserar en varmluftsattack mot den skandinaviska fjällkedjan om en vecka. Temperaturen på 1.5 km anger de till cirka 0 grader och med
  sk. torradiabatisk skiktning är inte +8 i Åre inte en omöjlighet.

  Men deras ensembleprognoser, som stödjer varmluftsattacken i princip, anger att luften troligen är några grader svalare. Med tanke på att luften kanske dessutom blir mer stabilt skiktad är det nog troligare att temperaturen om en vecka i Åre är runt nollan, snarare lite under än lite över.

 • @ mickael

  ”antingen gillar man läget eller så flyttar man till thailand.Valet är ert.”

  Det är precis som om jag har den nödvändiga valfriheten.

  Vad vet du om det?

  I Polen har det frusit ihjäl ett antal människor i vinter.

  Kanske har dom sig själva att skylla för dom inte flyttade till Thailand?

  Det känns kränkande att behöva konfronteras med sådan cynism i en så i övrigt bra blogg. 🙁

 • Jag vill be om ursäkt om jag upplevdes kränkande mot någon,jag försökte bara vara ironisk.Jag ville bara klarlägga att vädret i somras och nu i vinter är normalt.Sen har vi alla olika intressen så klart men i slutändan får ju ändå alla sin bit av kakan.Klart det är synd om dom hemlösa som får betala ett högt pris vintertid,där borde staten ta ett större ansvar.Jag känner i alla fall att det är bättre om vi väntar på våren ett tag till så kanske många får den sommar dom längar efter.jag önskar alla en trevlig vecka.