Av Martin Hedberg
Att det tjocka snötäcket har börjat töa ställer till med problem för många djur i naturen när de skall söka föda. Det är fortfarande bara januari och det kan mycket väl komma såväl korta som längre köldknäppar innan det blir vår. När den nu blöta kompakta snön fryser så blir den mycket hård.
Å andra sidan kommer det kanske att töa så mycket att snön försvinner på en del platser. Under natten har det varit omkring +5 i Skåne med omnejd, det tär på snön. Och prognoserna talar om flera dagar med tögrader och några minusgrader om vartannat i Götaland.
Nu är det inte bara rådjur som har problem under vintern. Vintern ÄR en svårt period. En bekant i Julita (Södermanland) berättade om flera avlidna ettåriga vildsvin alldeles invid en en utfodringplats för ett par dagar sedan. De hade tillgång till mat, men hade troligen frusit ihjäl.
Förlust av liv är vardag i naturen. I vissa fall skapar vi människor mer problem genom att mata djur. Det kan skapa förutsättningar för stora populationer, men också ett beroende av att vi fortsätter att mata dem.
Men viss utfodring av djur kan givetvis även skona liv och göra att de överlever svåra perioder, tex sträng kyla, stora snödjup eller skarsnö. Det är nog snarast så man skall se den kalla vintern som varit samt bildandet av tung hård snö som kommer.
/Martin
Tack för en bra sida. klart.se har blivit en favorit som jag besöker var dag.
Precis som Du skriver så kan hård snö/skare ge problem för djuren när de söker föda. Samtidigt slås jag av det ”faktumet” att det var länge sedan som jag fick uppleva riktig skare som den var förr i tiden när man kunde gå eller åka spark på den och i något sällsynt fall höll den till och med för bilkörning.
Mycket bra vädersida, hoppas den kan fortsätta.
Visst var det kul när man tog sig till skolan med spark, särskilt när man kunde tävla med grannpojken. Då gällde det att ha sparken med de längsta skenorna.
Godkväll!
Sitter och tittar på väderprognoserna och blir lite fundersam på varför det ibland står -0 grader och ibland bara 0 grader..
Vad är det för skillnad???
Martin svarar: Hej. Det har med avrundningen av decimalerna att göra: Om det är prognostiserat -0,4 så blir det avrundat till -0, medan +0,4 blir 0.
Hårt klimat är inte bara till nackdel utan ger ibland möjligheter att studera evolutionen i realtid. När rådjuren kom till Lapplands inland på 60-talet var storleken ungefär densamma som i Mälardalen för att sedan tillta i fram till utrotandet under 90-talet p.g.a.begränsningar i lodjursjakten (allmännheten är laglydigare än man föreställer sig). Vi extrapolerade ett rådjur i samma storlek som en ren till år 2015, men det får vi beklagligtvis inte uppleva.
Martin: Jag har själv funderat på människans drift att favorisera avskutning av troféer, tex älgar med stora horn och många taggar. Detta leder givetvis till att dessa djur inte får sprida sina gener i samma omfattning som om de fått leva ett par år till (och man skjutit nån klenare älg istället).
För man kan (väl) anta att älgarna är individer med olika fysiska förutsättningar. Dvs att vikt, storlek och horn inte bara är en funktion av ålder. Med tanke på hur länge vi bedrivit uthållig jakt så borde detta påverkat tex älg- och hjortstammens utseende idag.
Hejsan!
Intressant det där med vad rådjur tycker om. Har just konstaterat att rådjuren gnagt av all bark på våra nysatta äppleträd. Vi hoppas förståss att dom skall klara sig men det vetti sjutton.
Martin: Äppelträden eller rådjuren 😉 ?
Grannen – djurvännen, jägaren fodrar viltet med ensilage, havre och äpplen och vi bidrar med viltfoder, havre och äpplen.
Får se om vi får ångra oss i vår när krokus och tulpaner börjar visa sig 😉
Visst börjar Rådjuren ha det lite besvärligt nu, men jag utfordrar en Get med Trillingar. Vi bor en bra bit från en större väg, så dom riskerar inte att bli påkörda.Trillingarna är födda här hos oss förra våren.Vi matar med strimlade morötter, äpple, havrekross och pellets.
Ha en fin dag och njut av att Våren kommer allt närmare……
Mvh UL
Hej
Är inte så glad i rådjur alls! Det finns för många och de är del i explosionen av fästingar. Känner flera som drabbats av TBE och har haft borrelia själv ett par gånger.
Så hur söta de än är kan jag inte se dem som annat än pestsmittare och bärare av en av de farligaste sjukdomarna som finns i Sverige.
Jag hoppas att lodjursstamman drar nytta av att rådjuren har det svårt.
Martin undrar: Men fästingar biter väl nästan allt de kommer åt? Rådjur, hundar, katter, människor. Antar att de även suger blod från såväl lodjur som ekorre och möss. Men okay, lodjuren är skygga, det är inte rådjuren.
En rejäl tjäle biter rätt hårt på såväl fästingar som spanska skogssnigeln (mördarsnigel), men just nu har vi för mycket snö för att kylan skall gå ner i marken.
Både trofejakt och stödutfodring är, enligt min åsikt, en styggelse som inte borde förekomma. Djurens anpassning till sin miljö rubbas och man får stammar som är beroende av människan (rådjur) eller är dåligt anpassade till omgivningen (älgar). På sikt kan älgstammen bli som i söder, ynkliga kryp med cykelstyren i stället för horn. Låt i stället klimatet göra sitt och och sortera ut icke anpassade individer och som köttjägarna, är det varmt och rör sig, skjut.
Tja.Djuren klarar sej alltid,det är ju ett rejält överskott på Rådjur och Älg.Men det som stör mej mest är att Klart.se ofta har så fel i sina prognoser.Jag har följt det här en längre tid nu och man kan tydligt se tendenser på att där man är väldigt osäker så tar man till gammal statistik…Hur det varit FÖRR under samma period.Man går inte på ”magkänsla” och de satellitbilder man får över vädersystemen för just den tid som varit nu och räknar med lutning och jordens rotation etc.och TÄNKER …
Nä man kan tydligt just nu se att vädret kommer att bli betydligt mildare än vad er prognos säger….Var det därför Pohlman slutade? Han var ingen sådan statistiknisse som dom som presenterar just nu…Att SVT var det var en sak.I diktaturer VET man hur vädret ska va,osv.
Ja inte fan kommer denna lilla kommentar att publicerats men.NÅN läser den och funderar i vart fall.
MVH
Torbjörn
Martin svarar: Hej Torbjörn. Det är alltid roligt med feedback från folk som resonerar. Men jag har en liten egen fundering kring ditt resonemang. Det gäller din kritik över hur du tror att vi inte gör: Du säger att vi inte går på ”magkänsla, satellitbilder och räknar med lutning och jordens rotation etc. och tänker”.
För det första kanske inte magkänsla är det mest tillförlitliga när man skall göra prognoser.
För det andra så baseras prognoserna på väderobservationer, vattentemperaturer, solinstrålning, sonderingar, satellitbilder mm samt dynamiska modeller som beskriver hur de fysikaliska parametrarna påverkar varandra. Och modellerna räknar givetvis med jordrotation, jordaxelns lutning och en del andra saker.
Från modellerna får man atmosfärens förändring över tiden, som ett vektorfält med fyra dimensioner (rummet plus tid). Själva prognoserna som presenteras på på kartor och tidsaxlar är processade av våra meteorologer på Foreca. Tänkande och tolkning utöver det, tex på hur vädret kan komma att påverka oss, står de som skriver på blogen för, tex jag.
Jag har bekanta från Sibirien som beskrivit djurlivet därborta. Låter ganska likt det vi har här hemma, men Hur klarar sig djuren där i deras extremtemperaturer ? Ofta ner emot -50 grader och under långa perioder.
Till alla som klagar på dom olika vädersidor som finna att tillgå te.x på nätet….varför skaffar ni inte er en egen väderstation? Har själv en sådan sedan länge och kan se hur vädret blir dom närmaste dagarna mycket bra…..fast jag jämför mina prognoser mot klart.se så klart haha
Heja Owe Johansson!