Riktigt besvärligt väder!

Av Martin Hedberg

I helgen blir det riktigt besvärligt väder med regn och tögrader.

Under natten drar ett nederbördsområde in med sydvästliga vindar över Västkusten. Det kan under natten komma i form av underkyld nederbörd, dvs regn som fryser till då det träffar den kalla marken. Möjligen faller det delvis som snö.

Men under lördagen så förs även mildare luft in med början över Västkusten. Nederbörden övergår då i regn.

Och nederbörds(regn)området rör sig under lördagen vidare österut och norrut över landet. Samtidigt med det stiger temperaturen.

Under natten mot söndagen så har nederbördsområdet spridit sig ända upp till Norrbotten och Lappland. Nederbörden faller som regn i Götaland, större delen av Svealand och sydöstra Norrland (Ångermanland, Medelpad och Hälsingland).

Temperaturen jagas upp till omkring +5 i Skåne, Blekinge, Halland och sydvästra Småland sent på lördag. Det blir inte fullt lika milt längre norrut, men trots allt plusgrader upp till södra Dalarna.

På söndagen kan även Västerbotten notera någon plusgrad och regn. Övriga Norrland och NV Svealand får troligen snöfall, medan det på söndag inledningsvis ser ut att komma mer regn i Götaland och resten av Svealand.

En helg med mycket väder står för dörren. Och alla ni som skall ut och resa: Ta god tid på er. Kör med försiktighet om ni färdas med bil.

Vi kan troligen även vänta oss lokala översvämningar då plusgrader i luften och regn smälter snön i söder och öster.

/Martin

PS. Om/när det blir kallgrader efter denna helg så blir snön… annorlunda mot vad den varit fram till nyss. Istället för fluffig, grynig och porös snö så blir den kompakt och med ordentlig skare i en stor del av landet. Detta blir inte bara tråkigt om man skall skotta den, leka i den eller åka skidor, det blir även mycket besvärligt för de vilda djur som skall söka föda under snön. DS.

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

11 CommentsLeave a comment

 • Enligt Klart.se, smhi, yr.no, väderkanalen samt svt.se-väder blir tisdagen en mellandag med kallare väder, men därefter blir det regn i Götaland och östra Svealand nästa helg igen. Stämmer det in på dina prognoskartor?
  Trevlig helg!

  Martin: Ja, (måndag-)tisdag-onsdag verkar det bli lite kallare, därefter åter mildare.

 • Det är alltid lika roligt och se när SMHI misslyckas med varningarna över Sverige.

  Martin: Hej Simon. Lite mer precis Var och Vad misslyckades SMHI med?

 • Härligt denna snö har jag väntat på för nu går det och åka skidor och jaga skogsfågel och det är bråttom nu för januari är sista månaden för toppjakt på fågel.

 • Grattis alla id***er som vill ha bort snön. Tycker ni att det här verkar roligare?

  Martin: Jag tror att det finns rätt många tycker att det hade varit roligare om snön inte hade kommit alls.
  Men nu har man som sagt var både snö och regn i stora delar av Götaland, och snart även på många platser i Svealand och delar av sydöstra Norrland.

 • Enligt SMHIS 10-dygnsprognos ska det bli 5 – 8 minusgrader i Stockholm nästa lörd/sönd. Så det kanske finns lite hopp för dem som vill ha fortsatt vinter ?

 • Tjena! Verkar råda oenighet på väderfronten, enligt ECMWF och GFS:s modeller verkar det bli ganska sträng kyla även i östra svealand tor-fre, sedan snö lördag och mildare först på söndag. Vad tror du om det?

  Martin: Ser ut att stämma.

 • Vintern tar en kortare paus. I mitten av jan kommer vintern tillbaka. Mitt tips.´

 • Jag vill gärna – speciellt på mederbördsbildera på Sverigekartan – kunna se snömolnen innan dom träffar landet. Att gå på Europa kartan blir lite för omfattande bild. Om Sverige omges med lite bättre marginal(havsyta) i söder och Sjelland i väster så blir det naturligare för oss skåningar.
  Lägg gärna ockås överkantsannonsen i underkant eller sidan om så blir det ännu bättre. Att Danmark kommer med ger fina marknadsfördelar.
  Annars är det en bra sida – verkar tillförlitlig ochså.

 • I östra skåne är vi tacksamma för detta mildväder.Temp var uppe på 6,9gr och vände inatt .Snötäcket har sjunkit ihopa till mellan 25-50cm. Har även blivit en del barfläckar på åkrarna ,bra för viltet som kan komma åt lite föda.

 • Hej.
  Jag undra hur vind uppstår. Fick en fråga i skolan.
  Kan det vara värme och kyla möts? så det blir övertyck eller vibrationer eller nåt?

  Martin svarar: Tryckskillnader skapar vind. Och detta, dvs lågt tryck kontra högt tryck skapas ofta genom att mark och hav värmer luften olika mycket. Och mark och hav värms i sin tur olika mycket genom att de är olika bra på att absorbera solljus beroende på yta, färg, molnighet, solinstrålning mm Därtill spelar avdunstning och kondensation av vattenånga stor roll.