Stormvarningar

Häromdagen invigdes ett minnesmärke i Kiviks hamn. Det består av en signalmast samt en anslagstavla med information om hur man förr i tiden varnade för storm längs våra kuster.

Fiskaryrket var i gångna tider hårt drabbat av drunkningsolyckor vid kraftiga vindar. Dåvarande vädertjänsten, Statens Meteorologiska Centralanstalt, fick därför i uppgift att förse kustbefolkningen med särskilda varningar för hårda vindar och storm. I början av 1900-talet inrättades därför speciella varningsstationer vid kusterna. Vid varje station fanns en anslagstavla och vissa hade också en signalmast. När Centralanstalten väntade hårda vindar eller storm skickades till berörda stationer ett varningstelegram som sattes upp på anslagstavlan. På signalmasten hissade man dessutom upp stora figurer av trä, senare järn. Man hade dels ett klot, dels en kon/tratt beroende på om spetsen på figuren pekade upp eller ner. Med dessa kunde man genom olika kombinationer uttrycka enligt telegrammet väntad vindriktning och vindstyrka.

Man började med att upprätta 28 st varningsstationer mellan Strömstad och Skanör. Första varningen sändes ut klockan 11.15 den 15 september 1905 och löd: Strömstad-Långedrag hård sydväst. På signalmasten innebar det en tratt.

De följande åren utökades varningsstationerna med 19 st längs skånska syd-och ostkusten och Blekingekusten och sedan vidare längs hela ostkusten ända upp till Haparanda inklusive Öland och Gotland. Man utfärdade varningar vid 7-9 Beaufort, dvs 12-20 m/s och för storm över 20 m/s, dvs 10-12 Beaufort.

På 1920-talet kom rundradion igång och även om man läste upp varningar i radion användes systemet med anslagstavlor och signalmaster ända fram till 1950. Då ansåg man att ”alla” hade skaffat radio och själv kunde lyssna på sjörapporterna.

På signalmasten i Kivik vid båtklubben i hamnen hänger ”kon över klot” som innebär storm mellan nord och ost. Är ni i området så gör ett besök.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg