Unik värmebölja

Låt mig påminna om en av de hetaste värmeböljor vi haft i landet. Det var för 34 år sedan.

I början av augusti 1975 låg ett högtryck över Centraleuropa. Varm luft fördes med sydvästvindar upp över större delen av Sverige. Sedan utbredde sig högtrycket norrut och fick sina centrala delar över Skandinavien. Himlen blev molnfri och solen fick tillfälle att gassa på obehindrat. Den 5:e började dagstemperaturerna att stiga allmänt och inledde en veckas unik värmebölja.

Det slogs nya värmerekord för augusti på många platser i Götaland, Svealand och södra Norrland. På en del håll i Götaland och Svealand blev det dessutom värmerekord för hela året. Allra varmast hade Holma i Östgötaskärgården med 36,8 grader den 9:e och några dagar tidigare noterade småländska Lessebo 36,4 grader. I övriga Götaland låg toppnoteringarna på 33-35 grader. Norrköping hade 34,8, Malmö 33,6 och Göteborg 33,5 för att nämna några.

I Svealand rapporterade Örebro 36,0, Västerås 35,2 och Falun 35,0 grader. Stockholm noterade den 6:e 35,4 grader och dagen efter 35,0. Det är bara snäppet under den absolut högsta temperatur man haft i huvudstaden sedan mätningarna startades 1756. Rekordet är från den 3:e juli 1811 med 36,0 grader.

Slutligen skall nämnas att vårt grannland Danmark också fick sin beskärda del av hettan. Högsta temperaturen för inte bara augusti utan för hela året kom den 11:e augusti med 36,4 grader vid Holstebro flygplats på Jylland.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

6 CommentsLeave a comment

  • Under denna varma period var flög jag ett jordbruksflygplan (PA-25) och gödslade skogen i närheten av Hofors. Det var så varmt på dagarna +36 att det var omöjligt att starta med tung last under den varmaste delen av dagen, pga att lyftförmågan avtar med ökande lufttemperatur. Det bör även påpekas att det ej fanns någon air conditioning i dessa flygplan. DET VAR VARMT!!!

  • Hej

    Jag jobbade som badvakt den sommaren och vi fick 24 grader i vattnet jag åkte den 11 aug till Florida från sverige 36 g till Florida över 40 det var en chock eftersom jag trodde inte det kunnde bli varmare

  • Jag jobbade i en klädbutik på den tiden. En sak är säker, det var inte många kunder i butiken under dessa dagar! Butiken ja Gunnar Carlssons Herrekipering i Gislaved var det . Den revs för övrigt några år senare dock inte på grund av värmen.

  • Då sviker inte mitt minne angående denna sommar helt å hållet. Fyllde 20 år då och just denna sommar som verkade aldrig vilja ta slut träffade jag bl.a en ursöt flicka som än idag finns vid min sida (lika vacker men på ett annat sätt), med andra ord en bra sommar på många sätt och vis.

  • Jag minns augusti 1975 för 40 år sedan, jag hade sommarlov och det var 2 veckor kvar till skolstarten och i början av augusti 1975 åkte jag, och min familj och spelade minigolf på Långanäsbadet utanför Eksjö och då var det 35 grader varmt i luften och det var minst 25 grader i vattnet. jag var knappt 12år.

  • Jag var höggravid och födde min dotter den,4/8 , 1975 och det var 33 grader i förlossningen kl. 22. 10 på kvällen när hon föddes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *