Stigande elpris?

Av Martin Hedberg

Elpriset har stigit något den senaste veckan. Spotpriserna gick upp med 17% från veckan innan till 37,3 öre/kWh. Detta skriver Energimarknadsinspektionen i sitt senaste veckobrev.

Nu skall man inte tolka en veckotrend som något man automatiskt kan extrapolera till förutsägelse på årsbasis (ungefär på samma sätt som man inte heller kan göra med börskurser). Men det finns en del intressanta bakomliggande faktorer som man ändå inte kan avfärda som ”fluktuationer”.

– Temperaturen har varit något över den normala i sommar.

– Kärnkraften går inte för fullt. Tillgängligheten är i dagsläget 62 procent.

– Sommaren har varit torrare än normalt. Vattenmagasinen ät bara fyllda till 73 procent. Normal nivå så här års skall de vara fyllda till 87 procent.

– Det har varit högtrycksbetonat väder och svaga vindar vilket medfört att vindkraftsproduktionen, främst i Danmark, varit låg.

– Det pågår installation av nya kablar mellan Sverige och Norge vilket har medfört begränsningar i överföringskapacitet. Man har därför inte kunna balansera minskad tillgång i Sverige med ökad import fullt ut.

Bild 1. Spotpriser i Sverige senaste månaderna i olika elområden. Dygnsmedel SEK/MWh. (Energimarknasinspektionen)

Hur kommer det då att se ut inför hösten och vintern?

– Temperaturen. Det kommer troligen att vara någon grad varmare än normalt i höst.

– Kärnkraft. Revisionen av kärnkraftverken har pågått under sommaren. Den är planerad för detta då vårt energibehov är lägre då. Man kan förvänta sig att produktionen kommer att öka igen under vintern.

– Vattenmagasinen. Prognoser tyder på en normalblöt höst. Det skulle göra att vi kommer att fortsätta ligga med något lägre fyllnadsgrad än normalt.

– Vindkraft. Här är variationerna stora på veckobasis. Produktionen av el kommer att öka när högtrycket bryts ner.

– Installation av kablar. Som jag skrev ovan så beräknas överföringskapaciteten att öka från mitten av november. Men detta gör inte att vi får gratis energi, bara att vi kan importera/exportera energi från Norge. Det jämnar ut priserna gentemot dem.

Vi skall också komma ihåg att vi, trots veckans stigande priser, fortfarande har lägre priser än man har på andra håll i Europa.

Systempris Nord Pool Spot jämfört med omvärlden, dygnsmedel EUR/MWh.

Bild 2. Systempris Nord Pool Spot jämfört med omvärlden, dygnsmedel EUR/MWh. (Energimarknadsinspektionen)

Inte nog med att elen är billigare i Sverige (mörkblå linje). Vi har även mindre variationer i priserna.

När det gäller andra energirelaterade priser så var variationerna små.

– Priset på utsläppsrätter steg med 1 procent.

– Elanvändnigen ökade med 2 procent relativt veckan innan.

– Netto så exporterade Sverige energi.

– Kolpriset var oförändrat.

– Oljepriset var oförändrat.

Nu kommer jag tillbaka till frågan som alla säkert ställt sig: Hur kommer priset att påverkas inför höst och vinter? Skall man binda elpriset eller fortsätta ligga rörligt (om man nu har det)?

Ja det är något att fundera på. Svaren är inte givna. Man kan börja med att titta på graferna ovan och fundera på om man, givet det som redan har hänt, skulle kunna ”återskapa” dem. Dvs om du skulle kunna räkna fram spotpriset vi faktiskt har haft under sommaren. Det är långt ifrån enkelt.

Man måste också fundera på vilken tidsskala man skall arbeta. Det förefaller givetvis extremt svårt att sia om små fluktuationer -annat än dygnsvariationer. Men kanske lite både lättare och mer givande att säga något om långa trender.

Men även långa trender drabbas av snabba kast. Man gör sig själv en björntjänst om man bara extrapolerar en linje längs med den senaste trenden.

Nej, man måste ha lite fundamenta att gå på. Ungefär som när man gör väderprognoser. Men måste känna till hur systemet är återkoppla, vad som ”driver” det och i vilka situationer detta sker. Det räcker inte med att veta hur alla ingående variabler kommer att variera (som hur det går med temperatur, kärnkraft mm). Detta i sig flyttar bara problemet eftersom dessa variabler inte heller är exakt förutsägbara. Eller ens att förutsäga vilka variabler som är relevanta.

Lägg därtill insikter om vad ”återkopplat” innebär. Det betyder att en variabel, via en annan, påverkar sig själv. Och insikten om att återkopplade system har ”tröskelvärden” där en återkoppling kan bli självförstärkande och ändra hela systemets karaktär.

Det finns anledning att återkomma till detta. Och hur elpriset utvecklas i höst och vinter. 🙂

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

42 CommentsLeave a comment

  • Hmm, ”återkopplat” och ”tröskelvärden”, det blir alltså ett inlägg om klimat nästa gång? 😉

    En sak man kan koppla till både klimat och el är varför elanvändningen för ”Bostäder, service m m” (vad det nu innefattar?) stiger medans industrin lyckats hålla sin förbrukning på samma nivå de sista tjugo åren?
    http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Energi/Energibalans-i-Sverige/Elanvandning/

    Svensson har för billig el och struntar i att hålla nere förbrukningen?

  • Svensson har betydligt mer elektronik idag än för 20 år sedan.. Men visst är elen förhållandevis billig i Sverige. Skulle den vara dubbelt så dyr så skulle nog fler energisparlägen aktiveras och fler datorer skulle stängas av över nätterna..

  • ”Temperaturen. Det kommer troligen att vara någon grad varmare än normalt i höst.” Jämfört med 1969-1998 alltså. Jämför du också elpriset med samma period?

    Martin: 🙂 Elpriser med i fjol vilket grafen illustrerar.

  • Varför vill man att elpriserna stiga? Vem kan glädjas åt det, mer än elbolagen? Ställ krav på förnybar el istället, varför ser vi inte stora PV-anläggningar i Sverige? Själv är jag självförsörjande 8 månader om året med solel. Men inte blir det bättre med högre elpris de andra 4 månaderna. Och inte blir det mer solel för att det dyrt med icke solel, priserna på solceller skulle då bara börja stiga ifrån sitt bottenläge. Sverige är utvecklingsstört när det gäller solceller.

  • Den enskilt viktigaste faktorn för hur mycket vi ska behöva betala för elen är utan tvekan hur vintervädret blir! Det slår på 1000-tals kronor om det blir en kall och långvarig vinter jämfört med en mild och kort vinter. Vid Gud hoppas jag på det senare!!!

  • Detta handlar varken om väder eller klimat?
    Elpriser? Vem f*n bryr sig..

    Martin: Vädret har stor inverkan på elpriset. + Många bryr sig om elpriset. = Intressant att skriva om det.
    Och när jag skall skriva så frågar jag mig: ”är jag intresserad av detta?” oavsett om det är väder, klimat eller något annat. Sedan skriver jag.

  • henrik; Svensson gör inte som du, då hade vi haft en sjunkande kurva. Uppvärmningen är den stora biten och där kan de flesta göra mycket mer.

    Elen är inte dyr, det är skatter och avgifter som motarbetar lågförbrukaren.
    Om staten ville, skulle de kunna införa straffskatt på för hög förbrukning för hushållen/boendet och skattekompensera dem som har låg.

  • Ingen fara Vattenfall ödelägger en ny by i Tyskland för att bryta ännu mera brunkol som vi sedan köper tillbaks som el hit till Sverige?

  • Henrik med solelen.

    En liten fråga, när du säger att du är självförsörjande på el 8 mån/år, betyder det att du skulle kunna koppla bort elnätet under 8 mån? Eller menar du att du producerar lika mycket el som du konsumerar. Det är liksom inte riktigt samma sak…

    För att provocera lite, ge ett exempel på ett land som storsatsar på solceller och har låga utsläpp av växthusgaser från elproduktionen samt billig el… Så varför ska Sverige göra det (om det inte vore för att ersätta den miljöskadliga vattenkraften, men prova övertyga MP eller Naturskyddsförningen om det. Eller industrin för den delen, apropå dyr el 😉

    mvh

    Joa

  • Svar till trötter. För 20 år sedan eldade många fortfarande med olja. Nu har lika många värmepumpar eller bergvärme istället. Det drar naturligtvis mer el än olja, även om det sammantaget är mer energieffektivt och miljövänligt. Till det kommer vedeldningsförbud i många städer = mer bergvärme. Dessutom har ”alla” nu ett par datorer, mobilladdare, platt Tv, mikro etc, etc i större utsträckning än förr. En brasa drar mindre el än ett armbandsur:)

  • Angående länken i min första kommentar ovan så får jag korrigera mig själv lite och skriva att det var ett skutt uppåt i förbrukningen just 2010 där de plockat ut siffrorna. Vintern givetvis, 2011 gick det ner. Och under 2000-talet har det varit varmare än normalt.
    Bättre att titta här: http://www.energimyndigheten.se/Global/Statistik/Energil%C3%A4get/Energil%C3%A4get%20i%20siffror%202012.pdf

    zredna; Tittar man på vad energimyndigheten skriver för energianvändning för bostäder och service de sista tjugo åren, så har (i grova drag) olja sjunkit, el oförändrad, fjärrvärme ökat, biobränsle ökat (tabell 8).

    Vad det gäller värmepumpar så började det säljas betydligt fler 2001 och det kanske syns i siffrorna mellan 2000-2001, el +4,1TWh, oljan -1,8TWh, fjärrv +3,3 biob +0,5.
    http://www.svepinfo.se/usr/svep/resources/filearchive/10/varmepumpsforsaljning_1982_2012.pdf

    Men som jag tänkte när jag skrev första kommentaren, så har inte Svensson gjort någonting åt den egentliga energiförbrukningen i sitt hus.

  • Ni som klagar på att Svenssons inte minskar sin energiförbrukning, varför sitter ni här och häckar och skriver kommentarer? Eller driver ni era datorer med en ebonitstav och ett kattskinn??

  • cgs; Jag klagar inte, bara undrar varför det står still trots att det pratats så mycket om energihushållning.

    Varför häckar du här? Irritationen kanske beror på att du är som mina bekanta som inte bryr sig alls och gör av med över 40000kWh per år?

    Mina tre gigabitswitchar drar nästan lika mycket energi som datorn jag sitter vid. De drar 6W styck, datorn 19W. Min router 10W. Totalt när jag skriver nu under full förbrukning 47W. Under strömsparläge mindre. Men jag skulle kunna köra trådlöst och skippa switcharna.

  • Trötter,där har du fel om mig! Mitt hus är på 160 m2 och jag har elvärme (luft luft), min totala energiförbrukning inklusive hushållsel är 13500kWh per år, det är väl inte illa??

  • Jag band vårt elpris i dag i tre år (0,93kr/kWh inkl. skatter och avgifter). Jag tänker att det blir en kall lång och torr vinter, med hög elförbrukning i landet, och liten påfyllande av vattenmagasinen. Polarsommaren över 80 breddgraden blev kallare än normalt, solens maximum är det svagaste vi har sett på mer än hundra år. Hösten blir nog ganska normal.

  • OT men väder…

    Jag läser väderkrönikor som påstår det varit en ”hyffsad” sommar….

    Jag själv + dom flesta jag pratat med tycker det varit en underbar sommar som man få gå rätt långt tillbaka för att hitta nåt jämförbart.

    Det finns lögn, förbannad lögn och så finns det statistik.

    Jag har svårt med dom där väderkrönikorna. De är sällan som jag upplever vädret själv.

    Snarare tenderar dom alltid att mynna ut i något ”mittemellan”.

    Varför hålla på med sånt????

  • Hej Martin hur många månader kommer vi o ha sommar till.O när kommer hösten för o stanna

  • cgs; det är kanonbra, du tillhör inte de Svensson jag pratar om. 😉

    Önskar jag hade en feeling för vintern, har ingen alls i år.
    Rent känslomässigt har det varit en underbar vår och sommar så man kanske skulle tro på ett bakslag och kall vinter. Väderstationen säger att det inte varit speciellt mycket högre medeltemperatur i år mot i fjol som var ”usel”.

    Jag bestämmer mig för att det blir en varm höst och sedan liknande skitvinter som förra året och binder inga avtal alls.

  • Joa, vet inte vad som är så intressant med din fråga, men ja, jag kan koppla bort permanentel när jag vill och köra offgrid. Men abbonemanget kostar ändå. Det är bättre att att köra ongrid och sälja tillbaka vilket ger bättre stabilitet och ingen batteribank behövs, vilket jag ändå har. Ifrån Mars-Augusti går vi ordentligt plus, så mycket plus att överproduktionen är högre då än för resterande tid av året, 5000kwh. Från april till september består konsumtionskostnaden mest av abbonemangsavgifter vars kostnad är mer än dubbelt så höga som effektförbrukningens kostnad. Så ser man det produktionsmässigt så är vi mer än självförsörjande, hade det inte varit för de höga abbonemangsavgifterna så hade det varit ekonomiskt plus också. Men du borde ju tagit upp investeringskostnaderna istället, det är ju dessa som avskräcker de flesta, att det tar väldigt långt tid att få igen kostnaden, men detta har jag alltid gett blanka tusan i. Jag lägger pengar på intressant teknik och ser detta som mitt nöje, vilket säkert inte överstiger en normal svensson krogkonto på 10 år.

  • Trötter, håller med dig istort men fortfarande är det dyrt med elen, det finns dyrare elpriser i andra länder men det är inga stora kostnader för att producera el. Vattenfall använder sin pengar till investeringar som är rent sviniga sett ur ett miljöperspektiv. Och ja, lågkonsumtion borde synas i abbonemangsavgifterna. Speciellt när mer och mer kabel ligger i marken och inte kostar ett dugg i underhåll.

  • Trötter, (?) 😉 själva elpriset i sig är inte högt. Priset i slutändan för de som bryr sig om sin konsumtion är för högt. Politikerna begriper nog inte det där som Henrik skriver ovan eller så är det en kassako som de inte vill röra eller kan täcka? Jag vet inte. Men eftersom de gör tafatta försök med subventioner och påtalar att Svensson bör vara mån om sin förbrukning och sänka CO² utsläpp tycker jag det luktar hyckleri…

    Ett väldigt bra inlägg av Henrik ovan, det han skriver är verklighet idag. Många jag pratat med verkar inte förstå det. Det har hänt massor de sista tio åren när det gäller konsumentprodukter inom alternativ energi som alla kan köpa. Färdiga system kostar tyvärr, men det är samma som med allt ”nyckelfärdigt”. Solceller måste man köpa, men när det gäller varmvatten, vind och vattelkraft kan man bygga mycket själv om man har teknikintresse och vilja.

    Kruxet är våra vintermånader och lagring. Utan egen vattenkraft är det svårt som privatperson att gå helt off grid. Och där har vi våra vattenlagar som motarbetar av miljöhänsyn. Man får i princip inte leda ut vatten i en trädgårdsslang upp på tomten för att sedan leda tillbaka det. Energislöseri och global uppvärmning är betydligt viktigare som miljöhänsyn tycker jag.

    Summa summarum: Det är mycket snack och lite verkstad, både när det gäller energihushållning och global uppvärmning.

    Antal kommentarer i kategorin ”Energi” på denna blogg borde vara lika många som när Martin råkar nämna CO² eller global uppvärmning. 😉

    Tja, det var mitt tyckande, rätt eller fel. Men nu ska jag sluta skriva. 🙂

  • Hej Martin! När skulle du säga att hösten kommer i år? Tror du att den kommer komma senare i år pga värmen nu?

  • Väderbiten tycker det varit en fantastisk sommar. Det har det. Men väderstatistiskt har det inte varit en så varm sommar, över medel men inte så mycket mer. Däremot har det varit en torr sommar på många håll. Sen så har många förra sommaren i minne. Jämför man med den är det inte svårt att få en bra sommar…

  • Martin, har elpriset blivit så högt att du inte har råd att sätta på datorn?

    Martin: Har varit på älgjakt. I kombination med kass uppkoppling blev det inte mycket skrivande 🙂

  • Enligt senaste prognosen ska vi få nollgradigt på natten den 21 september. Verkar lite väl tidigt för första frosten. Men inte mig emot…

  • Älgjakt? Enligt norrmännen är det tydligen inte bara älgarna som drabbas av blyförgiftning, så var ordentlig när du skalar älgen, Martin! 😉

  • Älgjakt i början av september norr om Dalälven, den har alltid varit en gåta för mig. Sammanfaller understundom (som nu) med sommarens sista värmebölja. Kött i skogen vid 25 plusgrader i väntan på transport, hur fräsch är detta?

  • Ja och här ser vi Arktis isutbredning vid denna tiden i år jämfört med förra året, inget vi får reda på via våra svenska nyhetstidningar direkt..
    Hur kan det vara så mycket is Martin,den ska ju smälta bort helt..
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2415191/Global-cooling-Arctic-ice-caps-grows-60-global-warming-predictions.html

    Martin: Om medelinkomsten stiger så betyder inte det att alla blir rikare hela tiden.

    För att ”balansera” din artikel så kan man ju ta sig en funderare över följande artikel. Där konstatera man att det varit varmare än medelvärdet 342 månader i rad. Det är som att singla slant och att det blir klave som kommer upp 342 gånger i rad. Slump?

    Vill man vara lite mer saklig så kan man konstatera att artikeln du refererar till i Daily Mail inte korrekt återger de frågor som forskarna verkligen ställer sig. Tag tex deras ”so far just 0,8C”. Ha då i åtanke att det vid naturliga klimatförändringar blir istid om det är 2 till 5 grader kallre. Och att denna förändring tar ett par tusen år, inte 100 år.

    Och det är tydligt att isen har minskat, se data och grafer på http://nsidc.org/data/seaice_index/

    Temperaturen har gjort en ”platå” på ca tio år. -Men det är inte så att den sjunkit tillbaka till de nivåer den hade för 20, 30, 40, 50 eller 100 år sedan. Det är fortfarande avsevärt varmare.

  • Betr. frågan att binda elpriset eller inte, så är frågeställningen densamma som frågan om man ska teckna en försäkring eller inte. Detta eftersom frågeställningen egentligen är densamma, då bundet elpris är en sorts försäkring.

    Och svaret på frågan är alltid att det är i snitt lönsammare att inte teckna en försäkring om man har råd att betala ett ”worst-case” scenario. Har man inte det, så kan försäkring vara värt att överväga. Om inte försäkringsbolaget har räknat bort sig totalt förstås, men det händer sällan…

  • Ja, ingen temperaturstegring på hur länge som helst i världen trots galopperande (giftfri) koldioxid, dessutom ökande is både i Arktis och Antarktis. Så är det faktiskt Martin.

  • Tillbaka till rubriken för denna blogg, elpriset. Elen kommer kanske att gå upp lite, men elen är fortfarande alldeles för billig, precis som energi generellt. Det är billig energi som skapat de miljöproblem vi har. Det kommer sällan fram, bara påpekandet att billig energi har skapat välfärden. Det är sant, men till ett högt pris. Mitt 5-årsavtal jag tecknade för ett halvår sedan var billigare än det jag tecknande 5 år tidigare. Billig el främjar ju inte heller förnybar el. Miljöpåverkan måste få börja kosta, och all, ja all, elproduktion har miljöpåverkan. Men på olika sätt och i olika nivåer. Vind har sin, vatten en annan och sol en tredje. Själv gillar jag solen bäst. Många kan ha en egen solelanläggning, och det känns bra kan jag säga.

  • Det lilla jag läst om t ex Judith Curry som omnämns i artiklarna är att hon inte alls tvivlar på mänsklig påverkan av klimatet. Hon verkar dock ta avstånd från de ungtuppar som är lite för ivriga ”klimathetsare”, stämmer det så låter det sunt tycker jag.

    Idag behöver man inte bry sig om tabloiderna, data finns tillgänglig fortare än vad de hinner skriva.

  • ” Det är väl lika bra att vi betalar allt i förskott eftersom vi tar ut allt i förskott ” ?

  • Apropå stigande elpriser?! Rubrik i dagens Aftonblad. !
    Forskare: Vi går mot global nedkylning.
    Intressant, går att läsa varför på nätet så Klart !
    Prata om dubbla budskap !

  • Detta betyder kanske ochså något för el-priserna ! I början av året kom en norsk rapport som visade att hotet mot jordens klimat kanske inte är så stort som man trott ! T.ex. ang Världsbankens uträkning om den 4 gradiga ökningen till 2060 !
    Det gäller att ta vara på det positiva här i livet o förstå att vetenskapsmännen / forskarna inte är eniga i frågan ! Men vad tror ni ”säljer mest ” ?

  • Undrar bara var ”träffsäkerhetsuppgifterna” i dina prognoser tagit vägen. Har dom tagits bort pga av dålig tillförlitlighet (på dem också), eller försvann dom för all reklam. Man hittar snart inte vädret för all reklam på klart.se. Vore intressant med ett svar!

  • Att notera är att vi även i Sverige haft en mycket ”vindfattig(t)” (v)år. Sverige och Damnark ligger på nästan samma nivå både effekt och energi från Vindkraft. Energimängen är inte så stor men på toppen.