Högtryck med sol och dimma

Av Martin Hedberg

Nu lägrar sig ett högtryck över Skandinavien. Många tänker då kanske sol och värme. Till viss del är det rimliga konsekvenser att anta, men man bär även ha med dimma, moln och kyla.

Varför? tänker ni. Jo högtryck på sommaren betyder stor instrålning av solenergi. Högtryck på vintern betyder stor utstrålning av energi och därmed sjunkande temperaturer.

Nu är det ju i och för sig inte vinter, men dagarna blir allt kortare. Solen når inte så högt över horisonten vilket gör att instrålningen inte matchar utstrålningen av energi under allt fler timmar. Följden blir att det bli allt kallare om nätterna och tidiga morgontimmar. Och när temperaturen sjunker så kondenserar vattenångan i luften. Detta sker under allt fler av dygnets timmar.

Sammantaget gör det att sannolikheten för dimma ökar markant från och med månadsskiftet augusti/september. Där är vi nu. Sol om dagarna, men också stor sannolikhet för låga moln och dimma om nätterna. På en del platser kan det bli frost under tidiga morgontimmar. (Att det inte är så vanligt med dimma under vintern beror på att vattenångan kondenserar mycket lättare på snö och is än på vatten i flytande form.)

I högtrycket är det dessutom mestadels svaga vindar vilket gör att dimman kan ligga kvar långt in på dagen. Det som krävs för att dimman skall lätta är att luften blandas om. Detta kan tex ske genom att det blåser eller att solen strålar igenom dimman och värmer marken vilket i sin tur skapar konvektion som blandar ner torrare luft varvid dimman lättar.

Nu kommer nog troligen sol och blå himmel att dominera, men på en del platser får man även njuta av vacker morgondimma och lite krispigt sval luft om morgontimmarna. Det ger en hint om att hösten inte är långt borta. Men vi får även en påminnelse om att det inte var länge sedan det var sommar: En hel del sol och eftermiddagstemperaturer som i helgen hamnar på dryga 20 grader.

Högtrycket ligger kvar ett par dagar in i nästa vecka.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

8 CommentsLeave a comment

 • ”Nu är det ju i och för sig inte vinter, men dagarna blir allt LÄNGRE…”

  Kortare menar du väl:)

  Martin: Japp. Var inte riktigt vaken i morse, det var väl inte tillräckligt ljust. 🙂 Nu är det fixat.

 • Hej Martin läsye i aftonbladet omatt hösten blir mycket sen.Så kanke mankan hoppas på att det inye blir någon vinter för oss i södeahalvan av landet sommar temperaturer långt inne i november härligt

 • @Markus

  Jag har ett råd till dig: förlita dig aldrig till Aftonbladets s k ”långprognoser”, de har rätt praktiskt taget noll gånger av samtliga möjliga, vilket kan bero på att Aftonbladet inte är ett väderinstitut, utan en publicitetshungrande kvällstidning (läs skvallertidning).

  Om du vill att Martin skall besvara dina kommentarer föreslår jag att du rätter till dina formuleringar, och börjar ställa vettiga frågor angående vädret framöver, istället för att först komma med ett påstående, baserat på något du läst om i en tidning för vars artiklar du tycks hysa ett starkt förtroende, och sedan söka bekräftelse från Martin.

 • Den som vill ha sommarvärme i November bör åka till medelhavet eller längre söderut. Vi kan inte ha sommar här den tiden på året för att solen står alldeles för lågt på himlen . Det blir för lite ljus & nästan ingen värme från solen , det blir däremot värmeutstrålning under klara nätter . Jag tror inte att det kan vara sommar till November , njut av det fina sensommarvädret vi har så går det bättre att genomleva höst&vinter. (Aftonbladet & Expressen har låg trovärdighet när det gäller väder)

 • Otroligt med högtryck värt namnet vid den här tiden på året. Det var längesen jag fick nöjet att uppleva det. Senast var nog för några år sedan men då var det i september istället.

  Temperaturen känns som högst normal och kanske något över om dagarna jämfört med de senaste åren.

  I dag har jag sett svartmoln och känt huvudvärk så ”åska” borde finnas i luften även om inte radarbilden visar på några blixtar. Jag upplever åska som spänningar och huvudvärk och inte bara som blixtar och muller även om jag givetvis ser det också som alla andra.

  Vädret den här sommaren får fullt godkänt. Jag är helt nöjd!

 • Vi bonnpojkar börjar prata litet om vilket väder som kommer att kunna knuffa bort det här högtrycket. …Kan man tänka så?

 • Ja, det är fint med en sådan sensommar (slutligen har vi fortfarande augusti), men jag hade velat haft temperaturerna under 25 även under högsommaren och inte bara nu. Men sådant är en individuell smaksak.
  När jag summerar sommaren 2013 tycker jag ändå att den ha varit ganska bra i det hela, inte allt för varm och inte för blöt. Tyvärr lite för torr åt gången och detta slår negativt t.ex. mot potatisskörden. Däremot rådde det ”brist” på mygg och det kan man tacka torkan för. Som alltid, för allt betalar man ett pris.
  När det gäller höst och vinter då tillhör jag dem som inte är rädda för kylan eller mörkret, utan njuter också av denna tid. Som den ”första Jakob” kontaterat, måste man kanske fly landet om man har oturen att behöva genomlida den kallare delen av året. Personligen tycker jag att alla årstider har något speciellt att bjuda på och är otroligt glad över att få leva på bredgrader där skillnader, särskilt mellan sommaren och vintern, är så stora. Då blir det aldrig tråkigt, eller?
  Tråkigt är endast klimatförändringar som, vilket alla vet om, medför allt mer oberäkneligt väder och stigande temperaturer som delvis suddar bort de här skillnaderna jag nyss skrivit om. Men som redan sagt, allt är en smaksak. För andra människor betyder det att de kanske slipper fly landet i framtiden – mellan oktober och april i alla fall. Men mörkt förblir det ändå, med undantag för prognoser om katastrofer, liksom stormen Gudrun 2005 (förresten en lång och mild höst ökar risken för stormar påtagligt). Även våren och sommaren börjar bli extrema på något sätt, inte endast höst och vinter som de flesta skulle gärna vilja tro. Innerst inne vet vi alla om det och börjar också känna av det. Sålänge politikerna, stora företag, stora länder som Usa och Kina o.s.v. inte är i stånd att göra något konkret åt problemet, kan vi, den enkla befolkningen, bara titta på och avvakta. Kanske blir vi själva, dvs vi enskilda individer, skonade om åtminstone vi lever klimatmedvetet? Tyvärr tror jag varken på det ena eller det andra. Men, men, nu slutar jag med detta gnällande, man ska ju inte oroa sig för något som inte än inträffat! Bingo! Till tur är Sverige ett avlångt land där många smaker angående klimat kan bli tillfredställda, hoppas jag. Carpe diem! Trevlig sensommar!

 • Jag tycker att vi har haft en ganska varm höst hittills och hade trott att vi skulle få se snön någon gång vid det här laget, men det är bara skönt att få slippa den.
  Vad jag har märkt dock är att det är inte solklart alls på himlen i dag enligt prognosen och det har inte varit det hittills i dag. Kl är 11.40. Vad är det för gråa massor som vi ser på på vår himmel och som skymmer solen? Jag saknar den blå härliga himlen. Kan väl knappast vara kondens, va?