Sommaren på sista valsen?

Av Martin Hedberg
(Åter efter en semester och en del jobb bakom kulisserna.)

Äntligen är det snart höst! Eller?

Hur som helst så bör man passa på att njuta av vädret om man uppskattar sensommaren. På måndag drar nämligen ett omfattande lågtrycksområde in över Skandinavien. Och det fördjupas. Det ger regn, blåst och något sjunkande temperaturer.

Nu kommer det inte att bara vara solsken fram till dess. Redan under helgen kommer det att förekomma en del moln och regn.

Och inledningen av vecka 38 kommer att utgöra ett markant skifte i väderleken. Men även om det kommer att upplevas ”höstlikt” så blir det inte höst över hela landet.

Föra att det skall vara höst så skall dygnsmedeltemperaturen vara under 10 grader fem dagar i följd. Visst blir det lite svalare, men i alla fall södra halvan av landet får fortsatta temperaturer som håller sig på sommarsidan av definitionen. I samband med att det blir blåsigt och en hel del moln så jämnas nämligen temperaturskillnaderna mellan dag och natt ut. Det blir inte lika varmt på dagarna, men inte heller lika kallt på nätterna.

Trevlig helg!

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

10 CommentsLeave a comment

 • Det har verkligen varit en enastående sommar med den egenheten att vädret nästan alltid blev bättre än väderrapporten. Nu verkar ju även söndagens regnväder ha ”delvalverats”, åtminstone i landets östra del…

 • Tack alla vädergudar för en strålande sommar! Åtminstone i Stockholm har den varit finfin. Lite kalla kvällar i början av perioden men sedan rättade det till sig.

  Känns lite trist nu när mörkret faller på så tidigt på kvällarna.

  Kan ni tänka er hur det var första gången människor vandrade upp till Norden nerifrån Europa? De kom till Sverige, såg alla skogar, sjöar, rika djurliv och blommande fält och tänkte att de dragit en riktig vinstlott.

  Sedan kom vintern….. De som överlevde den, i en mörk fuktig grotta någonstans där de frös sig till sömns med tomma magar, hur tänkte de egentligen när de bestämde sig för att stanna ännu en vinter?

 • Tack och lov att vi har den globala uppvärmning, för det är väl den som givit oss detta extremväder i sommar eller…

 • Ja det har verkligen varit, och är, en underbar sommar. Här på Österlen köper jag fortfarande frilandsjordgubbar från lokala odlare. Det är inte så ovanligt att värmen hänger kvar en bra bit in på ”hösten” här nere i sydöstra hörnet men det är ju kul att även övriga Sverige tycks få ta del av detta i år.

 • Nu ska det bli skönt med höst och normala 5-15 grader på dagarna. Och sedan en gnistrande vinter och jul :-). Och sedan en kall och solig vår med skarsnö i mars :-))

 • MÅSTE du visa hur obildad Du är ?

  Sjunger på sista versen heter det och inget annat för Du sjunger knappast på en vals !

  Det är sådana här saker som gör att Du avslöjar Ditt tillkortakommande vad gäller CO2 också !
  Den globala uppvärmningen är som den är och vad jag eller andra av dig nedtryckta gör spelar defintivt ingen roll annat än att du får känna dig duktig. Om du har lika rätt i dina spådomar som i dina väderprognoser är framtiden ganska ljus !

  Det är dags att revidera alla sådana som du och se till att vi moderniserar och bygger ut vattenkraften !

 • masco; Vad vill du visa? Att Antarktis vänder mot sommar och vi mot vinter?

  NASA visar det så här: http://earthobservatory.nasa.gov/Features/WorldOfChange/sea_ice_south.php

  Ganska normalt i September med runt 19 miljoner kvadratkilometer med en aning ökning sedan satellitövervakning började.

  Arktis/Antarktis: http://www.nasa.gov/topics/earth/features/arctic-antarctic-ice.html

  Arktis: http://svs.gsfc.nasa.gov/vis/a000000/a003900/a003991/index.html