Högtrycket, med centrum över Ryssland, håller envist emot lågtrycken som rullar in från Atlanten. Men nu börjar högtrycket ge vika lite. Det öppnar upp för tilltagande sydostliga vindar och områden med nederbörd att dra in över Götaland, Svealand under natten mot måndagen.
Under natten mellan måndag och tisdag samt under tisdagen blir det snöfall även i södra och norra Norrland.
Nederbörden kommer i form av snö, även om temperaturen tidvis pendlar upp till någon enstaka plusgrad i Götaland och södra Svealand under veckan som kommer. På det hela taget så blir det med andra ord fortsatt vinterväder.
I norra Norrland kommer det under måndagen att fortsätta vara mycket kallt med temperaturer som tidvis pendlar mellan -20 och -40. Men under tisdagen, i samband med snöfallet, blir det inte fullt lika kallt. -10 till -20 i Norrbotten och -5 till -15 i Västerbotten.
Det blir fint med lite nysnö nu. Den gamla börjar bli grå nu.
Tack för svaret på ”Day after tomorrow” Naturligtvis är det som händer där överdrivet, men vad jag var ute efter var havsströmmarna. Har forskarna med detta i sina klimatberäkningar
Med all sannolikhet så kommer väl dessa att ändras om det blir mer sötvatten då isarna smälter.
Fråga till Martin: Vilken av dessa vädermodeller föredrar du/litar mest på för vädret inom V Europa?
GFS= global forecast system
ECMWF= European centre for medium range forecasts
UKMO= United kingdom met office
JMA = Japan metrological agency
Foreca= finnish weather forecast
Det är lite olika sorters modeller du räknar upp. De fyra första är separata modeler. Till dem kan man även lägga tex den svenska HIRLAM. Av modellerna du nämner skulle jag lägga störst vikt på ECMWF.
Foreca är ett företag som producerar väderprognoser, -produkter och -tjänster. För att jämföra dem med något kan man lägga till tex StormGeo, MeteoGroup, DWD, SMHI, FMI, DMNI osv. (de tre första privata, de sista fyra statliga).
Dessa företag använder sig av rådata, i varierande omfattning, från de modeller du nämner. Till detta har de egna modeller/automatiska justeringar och även meteorologer som kan gå in och editera/justera resultaten från modellerna.
Hur kan man tro sig veta vad som skall hända med vädret i framtiden när man inte ens vet om det skall blåsa sydliga eller nordliga vindar? SMHI 1 FEB NORDAN VIND. KLART 1 FEB SYDLIG VIND.
Det är ju två olika källor och prognosen är nästan en vecka lång.
Får jag fråga vilka vindstyrkor det handlar om? Och kanske vilken plats. Har man lite koll på det så kan det finnas en förklaring till att du får olika svar.
Utöver det så antar jag att du ifrågasätter hur man kan veta något om klimatet i framtiden. Låt mig ställa en motfråga: Tror du att det är varmare, kallare eller samma temperatur i Sverige på midsommar jämfört med idag? Du vet svaret, trots att vi inte kan säga om det skall regna eller snöa i Malmö om tre veckor, eller hur?
Prognosen är ställd för Nyköping och det är inga svindlande vindhastigheter det handlar om 2-3 m/s.Jag menar bara att det finns så många tvärsäkra påståenden om klimatförändringar. Dels de som är orsakade av oss människor och de som påstår att det inte är mänsklig påverkan.Vem skall man tro på? Jag tyckte det var lite lustigt att prognoserna skilde åt sig så totalt.
OK.
Som jag antydde: När det är långa prognoser och vindhastigheten dessutom inte är så hög, då är det inte så konstigt att det kan skilja från en prognos till en annan.
När det gäller klimatförändringar så handlar det inte om att säga vad det blir för väder om tio eller femtio år. Det handlar om att säga något om medeltemperaturen, medelvattenståndet osv.
På samma sätt som vi känner oss säkra på att det i medeltal kommer att vara varmare i sommar än det är nu (till följd av ökad solinstrålning eftersom jordaxeln vinkel mot rotationsplanet kring solen förändras), så säger klimatforskning att det i medeltal kommer att vara varmare om tio och femtio år än det är ny (till följd av minskad utstrålning av energi, givet att växthuseffekten fortsätter att vara kraftig och jordens albedo inte ökar.)
Tack för svaret.
Om vi har minskad utstrålning här i Europa hur mycket påverkas då TEX Asien av detta? Ökar eller minskar jordens albedo om världshaven ökar pga varmare klimat.
Jordens albedo, dvs reflektionsförmåga, handlar inte så mycket om havsnivån.
Jordens albedo handlar främst, men inte uteslutande, om Moln, Glaciärer och markanvändning (skog, jordbruk, öken, osv).
Minskad utstrålning av energi får vi till följd av ökad växthuseffekt. Växthusgaserna, undantaget vattenånga, har lång uppehållstid i atmosfären och är därför väl omblandade.
Det sättet Asien påverkas har inte så mycket med växthuseffekten i Europa, eller över Asien. Det har snarare med hur den allmänna cirkulationen påverkas.
Tack detta är väldigt intressant.
För tio år sedan var forskarna lika säkra som nu på att det skulle bli varmare om tio år, och vi vet ju alla hur det blev…
…givet att förutsättningarna inte ändras.
Ett par viktiga saker när man gör prognoser är att redovisa vilka antaganden man gjort i de data man har som input. Eftersom varken forskare eller någon annan vet hur mycket växthusgaser vi kommer att släppa ut i framtiden så har man har olika former av scenarier rörande utsläpp. Man har även olika scenarier rörande vulkanutbrott: kommer det ett kraftigt (typ Pinatubo) om fem år eller om femton år? Man har även med scenarier om solaktiviteten. Som bekant så har peaken i den senaste 11-års cykeln inte varit så aktiv som de tidigare.
Givet det senare, att solen inte är så aktiv nu, så är det inte konstigt att temperaturen i luften ”planat ut”. Om det inte var för att halten växthusgaser ökat år för år så borde temperaturen sjunkit. Men den har alltså bara planat ut. Solaktiviteten (antalet solfläckar och solfacklor) kan dock inte bli så mycket mindre än noll. Så nästa stora faktor att ”hoppas på” om man vill kyla av planeten är många kraftiga vulkanutbrott. Tar man bara med dessa som indata i modellerna så ger de svar som överensstämmer med verkligheten. Till detta har vi fördelningen av energi mellan hav och luft vilket vi har diskuterat tidigare.
Kruxet är alltså inte bara att skapa en klimatmodell som räknar rätt. Det är minst lika viktigt att ha rätt indata. Är det någon som vill ta på sig att göra en 100% säker prognos på solfläckar och vulkanutbrott? Nix, det går inte, man får då ta till olika scenarier och svaret blir därför i form av olika scenarier. Skall man kritisera klimatprognosen för tio år sedan som sade ”det blir varmare om tio år”, så får man leta rätt på det scenariet som hade liten solfläcksaktivitet och kolla hur den såg ut, inte gå på medelvärdet av alla scenarier.
Jag skrev en artikel om solfläckar för ganska precis tre år sedan.
Obs denna kommentarstråd är off topic. Borde egentligen ligga under kategorin klimat.
Här är en liten video från BBC runt den låga solaktiviteten, http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-25771510
Hej Martin kan det inte bli riktig milt nu så vi får vår redan i februari .Kan du se i dina prognoser när våren kommer till södra sverige
Finns det någon utsikt för lite pluagrader i Stockholm den närmsta veckan. Nu börjar man bli trött på detta ettriga minusväder med snålblåst som pina.
säger som dig markus vår nu tack:)
Massor med Vinter tack½!!
Vissa här tycks glömma att vi bor i norden,relativt nära norra ishavet och ryssland och att vi darför har 4 årstider.Vintern lär ju rimligtvis om den nu fortsätter föja normalt mönster tack vare högtrycket öster om finland fortgå en bit in i mars sen blir det lite vår men dock bör man räkna med ett bakslag i april.Välkommen till verkligheten.
Bor man i Södra Sverige så kan verkligheten vara annorlunda. Milda vintrar kan den meteorologisk vinter utebli helt. Och vi har en mild vinter nu.
Vintern börjar i snitt så här,
http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.3968!image/p33.png_gen/derivatives/fullSizeImage/p33.png
Våren bröjar i snitt så här,
http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.5841!image/varensankomst.png_gen/derivatives/fullSizeImage/varensankomst.png
Prognoserna visar på en plusgrad längs i söder redan i morgon, på lördag i hela Skåne. Sen blir det inte mycket mer vinter hoppas jag. Välkommen till våren! 🙂
Det kanske bli så en vecka eller två sen kommer kylan tillbaka.Kom i håg att det är vinter nu och detta väder med snö och minusgrader är det normala tillståndet,inget annat.
Jag kommer ihåg att jag inte skottat snö i år. 🙂
Att det kan bli en mindre dipp neråt i Februari är väl inget att orda om, men att det skulle bli något annat än en mild vinter totalt sett denna säsong (så här i slutet av Januari med en minusgrad ute tidigt på morgonen) få du försöka sälja in hos någon annan. 😉
Om vi ska använda ursprungliga kalenderform för vintern i helhet så finns det väl risk att skåne hamnar lite eller mycket över normal medeltemp vilket man kan kalla en mild vinter.Även Småland lutar väl åt det mildare hållet om man ska tro nuvarande utsikter fast jag väljer gärna att ta med mars också i modern tid eftersom den brukar vara sen,vintern alltså och med det räknesättet ser jag ändå en chans att få en normal köldperiod precis som förra året även om det krävs lite mer på grund av extrem värme mitten av december fram till nyligen,en månad bortfall.Vi får se,men du har nog rätt för södra skåne i alla fall.
Jag kan inte hitta något stöd för att Mars skulle bli kall i år. Det ser snarare ut som att det kommer att gå sakta uppåt temperaturmässigt from nu.
I fjol var det en exceptionell vår i söder med smällkalla nätter och varma tödagar med massor av sol. Helt perfekt om man har solpaneler, värmen från dagen räckte hela natten. 🙂
I Stockholmsområdet behövs det minst 2 decimeter, men det är nog ingen risk, blir nog bara enstaka cm som vanligt….
Här i Bergslagen några mil norr om Örebro vräker snön ner just nu och är 4,4 minus ute. Kollade precis på norska YR och enligt dom har vi här iaf minugrader så långt som till 5 februari. Hoppas att dom får rätt igen.. Heja vintern…
Tack för kartan Trötter. Innebär att våren kommer till mig 25/3 låter bra, då får jag ha vintern kvar i 2 månader till..
Tycker att det räcker med vinter nu varför vill man ha kallt en längre tid det är många som klagar när det varit kallt länge.Det räcker nu med vinter nu får gärna bli plus grader både på dagen o natten.Tycker att det är helt onödigt o måste skrapa rutorna o skotta en jävla massa lappmögel o måste ha vinter kläder
välkommen till sverige,detta är normalt väder just nu,dessutom blir det nog bara ett tillfälligt mildbesök,Du kan ju drömma om 15 grader mitt i vintern men det kommer inte hända.Bor du i södra skåne kanske du får uppleva 5 grader,mer blir det inte.
Såg att det lovas mildväder till veckoslutet.Den prognosen litar jag på till 100% trotts att det är flera dagar dit.
Den prognosen är inte stabil,den kommer svänga fram och tillbaka och landar troligtvis mitt i mellan,noll grader.Med andra ord fortsatt vinter som det ska vara.
Tja. Martin! När ska högtrycket ge sig? Finns det någon indikation i prognoserna där lågtrycken tar över? Dvs sydvästliga vindar och mildare väder. Nu är jag trött på kylan och snön nere i Skåne.
Tommy! du bor neråt Nyköping? Där nere blir det garanterat mildväder. Jag som bor i dom blå bergen uppe i bergslagen ser inget mildväder. Tidigast 9-10 Februari i så fall.
KLARYN!? De var ju fint väder!
Börjar tycka att klart.se svänger för mycket i sina prognoser.
Kollade precis nu för min hemort i Bergslagen och den 6 februari ska det enligt klart vara mellan 0-1 minusgrad. Medan SMHI visar 7-11 minusgrader. Lite väl stor variation tycker jag. Sen har det snöat lite mer än väntat, gårdagen och natten gav ett tillskott på ca 15 cm nysnö. I skrivande stund snöar det ganska intensivt igen.
I natt kommer nästa snöoväder in över alla i Norra Örebro län. Såg på YR senaste prognos att det ska snöa från kl 23 i kväll till lördag morgon med bara mindre avbrott, ca 20 – 30 cm snö är att vänta och temperaturen ska inte gå över nollan så länge dom visade fram till 7 feb. Medan klart säger upp till 2 plus, även smhi håller sig till högst nollan. Varför envisas klart med plus när det är två mot er??
Det är med väder som med klimat, Man skall inte nödvändigtvis bara följa efter alla andra.
Tänk om det blir +2 i Örebro på lördag. 😉
Äntligen gick det att åka skidor på en någorlunda vindskyddad golfbana (Barsebäck)här i sydvästskåne. Kanske 1 dm snö och sladdrigt spår, men det gick att ta sig runt. Mycket skriverier om snökaos härnere. Har ju inte kommit speciellt mycket snö, men problemet är som vanligt drivsnön som bl.a hopar sig på vindutsatta ställen på vägarna. Tycks dock kommit mer snö i östra Skåne.