Den tropiska cyklonen Hagupit har minskat något i intensitet, men är fortfarande en mycket kraftig tyfon som set kommande dygnet rör sig in över Filippinernas östra kust. Hagupit färdas fortfarande över relativt varmt vatten, 29 grader, vilket föder den med energi. (”Tropisk cyklon” är ett samlingsnamn på det som i Asien kallas Tyfon och runt Amerika kallas Hurricane. Jag använder bägge uttryck.) ”Hagupit” betyder slag eller piskrapp. Lokalt har tyfonen fått namnet ”Ruby”.
Grafiken nedan är hämtad från NOAA:s Geophysical Fluid Dynamics Laboratory, GFDL. där man beräknar olika utveckling av extremväder som tex tropiska cykloner. Bilden nedan visar ensembler, olika modellkörningar, över var centrum på cyklonen kan komma att röra sig. Som synes så kan man inte veta exakt hur den utvecklas eller var den kommer att vara. Men man kan beräkna sannolikheter.
Anledningen till att Hagupit avtagit i styrka är en kombination av ökad vindskjuvning samt att den genomgått en ”eye-wall change”, dvs att molnväggen i dess öga har upplösts samt ersatts av en molnvägg med större diameter. Denna process gör att cyklonen tappar lite kraft, men den kan å andra sidan återkomma med större kraft när den nya strykturen har etablerats.
Det är bara tretton månader sedan tyfonen Haiyan drog in över Filippinerna (den 7 november 2013). Haiyan var en mycket kraftfull cyklon som lämnade stor förödelse efter sig. Förutom 7300 saknade eller omkomna människor så blev de materiella skadorna omfattande. Haiyan var en av de kraftigaste tropiska cykloner som registrerats.
Det är oundvikligen så att alla cykloner i detta område kommer att jämföras med Haiyan. Precis som cykloner på amerikansk mark kommer att jämföras med Katrina och Sandy. Det är dock lite orättvist eftersom det skapar intrycket av att ”är den inte lika kraftig som Haiyan/Katrina/Sandy så är den väl hanterbar”.
En annan attityd är ”men de är väl vana vid cykloner där”. Det är inte riktigt som att vi i Sverige är vana vid snöfall och minusgrader. Dessa cykloner är inget man skottar undan medan de händer eller anpassar sina kläder för. Det handlar om att evakuera människor och att återuppbygga samhällen efter cyklonens framfart. Den flodvåg på över 6 meter som drabbade Tacloban i fjol saknade motstycke och var inget som man på något sätt var vare sig van vid eller förberedd på.
Även om cyklonerna mäts i vindstyrka så är det inte bara den höga vindhastigheterna som skapar förödelse. Med dem kommer en svallvåg och höga vågor som i princip kan upplevas som en havsnivåhöjning. Beroende på hur flack eller brant havsbotten övergår från djuphavet till kusten så bryter vågorna respektive tränger upp på land på olika sätt. Flodvågor på 3-4 meter beräknas längs med kusten, men beroende på kustlinje och terräng så kan flodvågen bli ännu högre.
Byggnader bryts sönder, träd välter och grödor och jordbruksmark förstörs av såväl saltvatten som kraftigt regn. Kraftigt regn medför att jordskred sliter med sig vegetation och samhällen nedför bergen och längs med flodfåror. Upp till 500 mm regn väntas längs med de norra öarnas östra sida.
Speciella varningar för slamströmmar har utfärdats då kraftigt regn kommer att lösgöra tjocka lager av aska som ligger längs med bergssluttningar till följd av tidigare utbrott från vulkanerna Mayan and Bulusan.
Hagupit kommer att röra sig på en nordligare bana än sin föregångare Haiyan. Vindstyrkorna från Hagupit är höga, men rör sig relativt långsamt vilket medför att de kraftiga vindarna kommer att vara länge och att det kommer att falla mycket regn. Det är främst samhällen med jordbruk som huvudnäring som drabbas av cyklonen även om Manilla kommer att beröras i inledningen av nästa vecka.
Byggnadsstandarden där cyklonen drar in på landsbygden är till största delen relativt låg. Det är inte ovanligt att husen snarare är skjul med plåttak än byggnader konstruerade för att motstå kraften från cykloner. Detta gör givetvis att invånarna är extremt utsatta. Myndigheterna har evakuerat omkring en halv miljon människor.
Försäkringspenetrationen i de mest utsatta områdena är omkring 10-20%. Detta gör att kostnaderna för cyklonen, sett ur ett försäkringsperspektiv, troligen blir begränsad. De humanitära förlusterna och konsekvenserna kan dock komma att bli mycket omfattande.
Vi följer utvecklingen.
/Martin
Senaste satellitbilderna från Joint Typhoon Warning Center:
http://www.usno.navy.mil/NOOC/nmfc-ph/RSS/jtwc/satshots/22W_061132sair.jpg
Bilden borta när jag kollade nu, brukar använda cyclocane som snabbkoll, som förutom bilder, även har med uppdateringar från JTWC och JMA. Här för Hagupit.
http://www.cyclocane.com/hagupit-storm-tracker/
Det här året har varit otrevligt tycker jag.
I Indiska ocenanen finns mer energi. Haiyan böjde av norrut senare. Vad är sannolikheten för den här typen av bana?
http://en.wikipedia.org/wiki/Meteorological_history_of_Typhoon_Durian#mediaviewer/File:Durian_2006_track.png
Enligt cyclocanes spagetti.
http://www.cyclocane.com/hagupit-spaghetti-models/
Korkad frågeställning. Borde snarare frågat hur vanligt det är att cykloner med ursprung i västra Stilla havet fortsätter in till Indiska oceanen istf att böja av norrut?
Durian (2006) var under en El Nino, likaså Linda (1997). Finns det fler?
Nu förväntas Hagupit upplösas mot slutet av veckan, men i Filippinerna kan de inte strunta i det som vi kan. ”Bara” 21 döda denna gång, men misstänker att de inte är korkade utan vidtog åtgärder.
http://thinkprogress.org/climate/2014/12/08/3600673/philippines-typhoon-hagupit-climate-impacts/
Ett citat av Yeb Sano i artikeln från i fjol.
“To anyone who continues to deny the reality that is climate change, I dare you to get off your ivory tower and away from the comfort of you armchair. I dare you to go to the islands of the Pacific, the islands of the Caribbean and the islands of the Indian ocean and see the impacts of rising sea levels,” he said, mentioning several other locations that are struggling to adapt to a changing climate. “And if that is not enough, you may want to pay a visit to the Philippines right now.”
Nu vill även Jim Kim se nollutsläpp.
http://www.rtcc.org/2014/12/09/world-bank-chief-calls-for-zero-net-emissions-climate-goal/
Han bör väl mena till 2050 isf?
Ike är tredje brutalasta Amerkkastormen efter dessa 2. Träffade den 3 gånger. Är det noge som vill se filmen filmad från fönstret på Hotell: Holyday inn, Niagara falls. På TV, i rummet, syns program om ”när tiden ändrade historien”. Flygkatastrofer. Topp Floor. Rodorendron flyger som, vetint-va. Turbulens innan Paris, och vindar sedan hemma i västerås. Three times a lady (Ike)?.
Nu blåser det lite, men långt ifrån Hagupit. Min vindmätare påstå 11m/s och 16m/s i byarna men är uselt placerad, dessutom för lågt. Men nog är det över 20m/s i byarna baserat på ljudet av mina snurror. Det blir lite otäckt över 20m/s för de körs utan hängslen och livrem, men inte ska man väl fega ur när det blåser? 🙂
Hur stora snurror har du? Höjd, propdiam, normal eff?
Det blåser och snöar, men herregud är det inte sånt som kallas vinter ? Så fort det börjar med att lågtryggen fördjupas är det som f-n är lös . Det blir väderkaos här väderkaos där klass 1 varningar klass 2 varningar o gud vet allt man varnar för . Visst är det väl bra att man går ut med varningar men det måste vara relevant . Så fort det blir snö eller blåst så gapas det något makalöst . Tidningarna ska vi inte bara nämna de är ju komplett galna . Sen ska vi inte nämna alla tokdårar till bilister för visa är det tydligen sommarväglag jämnt . Anpassa hastigheten eller hålla avstånd det behövs tydligen inte . Men det gör inget för polisen finns inte ändå . De har väl fullt upp att skriva rapporter om cykelstölder . Hur har det blivit i toksverige ?