Det är juletid och ett lågtryck håller på att bildas över Atlantens vidsträckta vatten. Ett lågtryck som kommer att fördjupas och på julafton bli djupare än många andra lågtryck vi har skådat.
Bild. Prognos på lufttryck och nederbörd kl 16 på Julafton.
Lågtrycket har ingen åsikt eller vilja. Det är och gör vad det gör bäst under dess korta tid i verkligheten. Det blåser och stormar, samlar kraft ur havet och latent energi från kondenserande vattenånga.
Lågtrycket är vidsträckt och även om dess centrum blir långt ute till havs så påverkas människor många mil därifrån. Däribland vi i Sverige.
Det fäller sin last i form av snö, hagel och regn. Dessa elements färd mot marken kommer att präglas mer av horisontell än vertikal rörelse. Allteftersom de närmar sig marken så värms de upp och när de slutligen förenas med land, hav och alla varelser och föremål som vistas där så sker det till övervägande del i form av regn.
Vad jag vill säga är att även om det på Julafton blir blåsigt, regn och snö här i Sverige så är det värre på andra håll. Mellan Storbritannien och Island kommer det då att finnas ett rekorddjupt lågtryck. Trycket i dess centrum kommer att vara under 930 hPa.
På juldagen börjar lågtrycket att fyllas ut. Dagarna efteråt rör sig på en bana upp mot Lofoten. Lågtrycket pressar då fortfarande upp mild luft över Skandinavien.
I mellandagarna bildas nya lågtryck på Atlanten. De rör sig på ungefär samma bana: In över Storbritannien och sedan upp mellan Island och Norge. Det ger fortsatt sydvästliga vindar över Sverige.
Normalt lufttryck är som bekant 1013 hPa. Vanligtvis håller sig lufttrycket mellan 950 och 1050 hPa.
Det hittills lägsta observerade lufttrycket på Atlanten är 920,2 hPa. Det observerades av ett fartyg den 15 december 1986. Analyser visade att trycket den gången var omkring 916 hPa i lågtryckets centrum.
Det lägsta lufttryck som noterats i Sverige är 938,4 hPa noterat i Härnösand den 6 december 1895. Det hösta lufttryck som noterats i Sverige är på 1063,7 hPa från Kalmar den 23 januari 1907.
Suck! (igen).
Var det detta lågtryck du varnade för några dagar sen, e tacksam att det inte kommer hit.
Hej Arne. Ja.
Det är fascinerande att man med vädermodellers hjälp kan se saker som ännu inte finns. Det handlar alltså inte om att extrapolera (flytta fram) väder som redan existerar. Det handlar om att skapa modeller som beter sig som naturen gör. Vädermodeller kan tex, med bra precision, ett par dagar i förväg beräkna att det skall bildas ett lågtryck där det just nu ligger ett högtryck.
Eller så är det någon/några som skapar vädret.
Kommer flyga från Kastrup till USA den 23:e vid 13-tiden. Hur kan detta komma att påverka flygtrafiken över atlanten?
Det torde inte vara några problem vid start. Ni kommer att flyga ovanför det stökiga vädret när ni passerar lågtrycket. Ni har delvis motvind, men det är sånt som man hanterar dagligen (eller i alla fall varannan dag).
Jadu Martin, vad ska man säga mer än suck,suck,suck och suck igen!
När ska detta gråa elände ta slut? Folk blir ju mer deprimerade för var dag som går. När kommer kyla och vinter tillbaka??
Mattias
Jag blir inte deprimerad av det här milda och sköna vädret. Njuter för fullt av barmarken. Kommer det däremot snö och kyl blir jag ledsen.
Här på Skånska östkusten var det idag lite sol och lite moln och nio grader på dagen och någon grad svalare på natten. Det är ljust och jag stortrivs med detta väder. Vet inte om solen ens går upp hos er längre norrut men ni ska veta att vi är väldigt långt ifrån depressioner här.
Håller fullständigt med dej. Äntligen känner jag igen vädret som det var förut. De senaste iskylvintrarna med nedåt 20 minusgrader och snöstorm i början av december önskar jag dit pepparn växer…
Hur fan kan man längta efter kyla och snö?? Det är helt underbart med det milda vädret, med upp mot 10 grader varmt!! Man slipper dra på sig en oändlig massa kläder så fort man ska ut. Och det sparar massor med pengar – både för enskilda och för kommunerna!
Martin du får nog sikta in dig på att det blir vår nu värkar som det blir riktigt blåsigt på jul så varför inte kalla den för vårstormen .10 plusgrader på Många platser i södra sverige på jul.O det milda vädret fortsätter så roligt när man har rätt
Hej
Om någon vill se vindarna relaterade till detta lågtryck, så kan jag rekommendera grafiken på följande länk:
http://earth.nullschool.net/#current/wind/isobaric/1000hPa/orthographic=12.15,54.75,383
Skall sägas att man på den länken visar vindarna på olika tryckhöjder för en bestämd tidpunkt. Den tidpunkten är nu eller nyss, man använder NCEP som källa och tar den senaste analysen. Det gör att väderläget som vindarna representerar är för ca tre timmar sedan.
Men man kunde välja koordinater samt stega sig fram till den 27:de, typ fyra dagar framåt. Den var lite kul tyckte jag.
I Skåne betyder kanske (uppenbarligen?) mildväder inte misär utan ren och skär glädje, men jag vet inte jag. Visst tusan är det trevligare med hög och fin luft, torrt och klart väder, ljus istället för mörker och framför allt vindstilla istället för ständiga höststormar. Alla är vi inte uppväxta på det blåsiga Österlen.
Att skotta lite snö har aldrig varit något problem för en som är van. Men smaken är ju, obegripligt nog ibland, delad.
Här skiner solen så vad menar du med ljust? Vi har allt ljus man kan önska. Vill man inte bo på ett öppet fält kan man åtnjuta ett skyddat läge i mysig bebyggelse precis vid havet. Där jag bor räknas inte som Österlen men det är en otroligt vacker del av Skåne dit det vallfärdar stockholmare. Föredrar man granskog som naturtyp… jag då är du nog rätt på det!
Trevligt med någon soltimme under mildvädersmisären då:) De är ju tyvärr inte så talrika så pass på och njut. Men ärligt talat är det inte frånvaron av sol som är värst just nu, utan frånvaron av ljus under årets mörkaste tid. Brun lera i all ära, men den lyser varken upp naturen eller själen såsom underbart klarvit snö…
Det märks tydligt att du bor norrut min vän. Var inte ledsen, du kommer att få ljus till midsommar : )
@Väderbiten
December 2011 var ju mild, med uppåt 12 grader i östra Södermanland den 27:e december.
Rekordjupt lågtryck låter intressant att läsa om,men vad kommer det ungefär handla om i m/s för de brittiska öarna
Hej Martin!
När kommer snön och kylan om ja får fråga?
Finns de nå indikationer om att de är på väg?
Väldigt tacksam om du svarar!
//Karl
I dalarna!
Kan man skönja någon förändring i detta fastlåsta väderläge på långre sikt?
Tur man mastat av och pallat upp segelbåten på land!