Av Martin Hedberg
Även idag och i morgon onsdag fortsätter det ostadiga vädret med regn av och till. Det blir till största delen i form av lokala skurar, men över vissa områden är nederbörden mer sammanhängande. I detta fall betyder det mer långvarig.
Det är också lite blåsigt södra Götaland. Temperaturerna är inte mycket att hurra för för de som vill utnyttja de sista dagarna av sommarlovet. En klen tröst är kanske att badvattnet känns varmare om det är lite svalare i luften. Allt är relativt.
På torsdag växer dock en högtrycksrygg in över Skandinavien. Den stabiliserar vädret, det blir mer soligt och temperaturen stiger ett par grader.
Men det gäller att passa på. För redan under fredagen kommer ett nytt område med regn in över Västkusten. Det hinner förvisso inte sprida sig över hela landet samma dag, men under helgen blir det åter ostadigt på många platser.
Precis som tidigare vill jag påpeka att ”ostadigt” inte betyder regn hela tiden. ”Ostadigt” betyder snarare att det soliga eller lugna vädret inte kan förväntas vara hela dagen. Det kommer helt enkelt att växla mellan regn, moln och sol.
/Martin
Jordklotets puls – årstiderna animerat.
http://www.npr.org/blogs/krulwich/2013/08/12/211364006/this-pulsing-earth?ft=1&f=1007
Rainman tack för den
ser verkligen ut som om jorden andas eller någon slags hjärtslag.
noterade också att frankrike sällan har någon snö de rackarna 🙂
michael: Och det är inte bara is/snö-täcket som är intressant, se hur grönskan ökar och minskar under årstiderna; t.ex. i Indien, Sydamerika och Afrika. Det är tur att jordaxeln lutar som den gör, av många olika anledningar.
Lite synd att det inte finns en bild som visar skiftningarna över Antarktis, inte för att förändringarna där är så stora under året, mest för att visa hur enormt stort det området är.
Rainman, CCAMLR har gjort en animation, kanske inte lika snygg och saknar helheten. Men siffrorna imponerar iaf. Istäcket varierar mellan ca 3 miljoner km² i Februari till ca 20 miljoner km² i Oktober.
http://www.ccamlr.org/en/news/2012/monthly-ice-concentration-antarctica
Hej Martin, när kan man förvänta sig en sannolik prognos för lördagsvädret under cykelvasan. Ser i er prognos att den växlar från kraftigt regn, till skurar etc. Träffsäkerheten anges till <50%. Går det inte att säga bättre….
Trötter: Tack för länken. Antarktis har uppenbarligen en större säsongsmässig variation när det gäller havsis än vad jag trodde. Sedan måste man ha klart för sig att det ser mer ut än vad det i själva verket är, den absolut största volymen snö/is finns ju ovanpå landmassan, inte som is i havet. Och tur är det, annars hade det varit dags att plocka fram simfenorna.