Räkna med regn

Av Martin Hedberg

Det har väl inte undgått någon att vädret ändrat karaktär de senaste dagarna. Temperaturen har sjunkit ca fem grader och regnet inte bara hänger i luften, det kommer en del på marken också.

Även nu i helgen fortsätter det ostadiga vädret, i synnerhet kommer det att vara blött under söndagen.

Under lördagen väntar jag regn främst i södra Norrland och i västra Götaland. Det är inte så att det kommer att vara uppehåll hela tiden i övriga Sverige, men i alla fall inte lika stor sannolikhet för regn. Temperaturerna håller sig i Götaland och Svealand på dryga 20 grader. Norrland får mellan 15 och 20 grader.

Under kvällen och natten mattas regnandet av något.

Men under söndagen tar det fart igen. Då blir det regn i större delen av Götaland, Svealand och södra Norrland. Även Lapplandsfjällen får ett par millimeter. Till söndag kväll mattas regnet av med början i Götaland.

Det ostadiga vädret fortsätter under nästa vecka. Inte regn varje dag på alla platser, men i alla fall mer regn och moln än sol.

Det är ett tag kvar, men som det ser ut just nu så har Sommaren har haft sin peak. Vi har sluppit vattenbrist, torka och omfattande skogsbränder i Sverige. Det har varit en del översvämningar och blixtnedslag, men många orter har också satt solrekord utan att det för den skull varit besvärande varmt. Det känns som ett okay smörgårsbord.

Och det finns en del kvar att hämta. När jag skriver ”Räkna med regn” som rubrik så riskerar jag att slå an en ton av att det bara kommer att regna. Det är som ni säkert förstår inte så. Just nu skiner solen utanför mitt fönster och det blir ett par soltimmar till under helgen och i nästa vecka. Men jag kommer inte att behöva vattna i trädgården.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

17 CommentsLeave a comment

 • Jag delar inte din uppfattning av sommaren. ”Vi har sluppit torkan skriver du”. Då måste Söderslätt ha utgjort ett markant undantag, för här hade vi nästan hela juli extrem torka. Det var flera år sedan torkan var så kraftfull som i år, och den slog hårt mot mina veteodlingar. Enda positiva är väl att mina majs är större och grönare än på många, många år.

 • Vi har ju verkligen haft det torrt,här vid Hallanskusten,inte knappt något regn att tala om.
  Så det vore härligt med blöta nu.

 • Stockholm vann solligan den senaste veckan. Totalt sedan midsommar vann Visby sommarens sammanlagda lista.

  http://www.svt.se/vader/solligan-2013

  Det går att klicka på solliganbilden för att växla mellan veckans och det totala diagrammet.

  Lund kom någonstans i botten men ärligt talat så vet jag inte på vilken plats för jag hann somna innan jag kom så långt ner i listan 😉

  Intressant att se att Karlskrona har sin mätstation ute i yttersta skärgården, inte konstigt de får många soltimmar då. Är det någon som VET var Stockholms mätstation för just den här solligan finns?

  Idag har det varit växlande molnighet – 2/8 låga/mellanhöga moln och 4/8 höga solgenomsläppande – i Stockholm. Riktigt trevligt bokläsarväder. Ser värre ut för imorgon.

 • Ingen höst här nere i Karlskrona inte! Full sol och 23-24 grader idag som vanligt!
  Men man kan ju alltid längta till hösten och svala vindar!

 • på värmdö har det inte regnat mycket alls juni-augusti,mycket torrt och nästan ingen åska heller så det rensar luften. det har varit jätte varmt och äckligt i juli och senaste veckan har det äntligen blivit lite svalare men inte med 5 grader. jag hatar när man svettas floder,kan knappt gå ut och får ej sola utan tshirt på grund av mina ärr. längtar till hösten när man kan vara ute även mitt på dagen.

 • Håller med flera övriga
  Här att det har varit extremt torrt och klibbigt där jag befunnit mig. Många lider i värmeböljor men verkar ha opinionen emot sig. Kvällstidningsredaktörerna fick helt enkelt sin vilja igenom.

 • Martin, du riskerar att förlora annonsintäkter om du fortsätter att ge beröm åt den svenska sommaren!

  Martin:
  a) Jag ser inget uppenbart samband,
  b) Jag skriver vad jag vill, utan hänsyn till annonsintäkter,
  c) utöver det är själva bloggen annonsfri 🙂

 • Håller fullständigt med Carl M! Kvällstidningarna sätter upp rena krigsrubrikerna om vädret som sedan verkligen inte stämmer! Jag vet ju att många människor är så otroligt naiva att dom köper tidningen speciellt om det handlar om värme! Det är vetenskapligt bevisat människan mår som bäst när det är 21,8 grader men det håller inte svenskarna med om! Trots att dom lider i 30 graders värme så stammar dom fram ”fan va skönt”, jag förstår det inte! Nej istället flyr dom solen och in i första bästa skuggparti! Svenskarna begriper inte sitt eget bästa, folk dör ju som flugor i värmen speciellt om man är äldre och har lite problem med sjukdomar som hör till med stigande ålder!

 • Det har varit en bra svensk sommar efter midsommar på många håll. Förhållandevis mycket sol men utan besvärande värme (oftast sköna 20-25 grader som dagshögsta temperatur). Nitlotten under juli 2013 drog bl a norrlandskusten där Skellefteå, Luleå och Haparanda annars normalt tillhör de solsäkraste platserna i Sverige.

 • Nu äntligen har det kommit regn 60mm från kl:01:00
  till 9:00 söndag morgon.Åskade också hela natten fram till morgontimmarna.Välbehövligt.
  Mvh:Hallandskusten.

 • jag gillar sommaren men inte när det blir 20-25 plusgrader eller ibland 30. skönt att det är lite blåsigt där jag bor annars skulle man inte klara av sommaren. vädret kan man inte påverka alls,njut när det fint väder och klaga inte. tack för mig

 • Som Martin skriver så är bloggen annonsfri. 🙂
  Och ärligt talat så är det han och andra skriver här mer intressant än Forecas prognoser.

  Vilket leder in mig på sökfunktionen som inte verkar fungera på kommentarerna Martin?

  Det finns en hel del matnyttigt där bakåt i tiden. Men hitta det, om det är skrivet som kommentar, har jag gått bet på flera gånger. Kommer jag inte ihåg vilken artikel/inlägg det är skrivet under så hittar jag inte dit.

 • Hej Martin!
  Hur blir vädret imorgon 13 augusti i Stigtomta där jag är just nu?
  Mvh Linus

 • @Linus

  Morgondagens väder lär inte skilja sig något nämnvärt åt från dagens, utan det blir fortsatt instabilt, med en vid dylika väderlägen sedvanlig stackmolnsuppbyggnad under förmiddagen, följt av skuruppbyggnad under eftermiddagen, där band med skurar, tidvis med åskinslag, kommer att passera. Mellan skurarna kommer solen att få chans att lysa, och då blir det tämligen hyfsade 19-20 grader ute, annars mellan 15 och 17 grader.