Av Martin Hedberg
Vi fick en fråga av Daniel i Norrköping om hur det kunde komma sig att nederbörden föll som snö och inte regn, trots att det var ett par plusgrader. Det låter märkligt.
Jag håller med. Många har hört talas om ”underkylt regn”, att vattnet inte har frusit till is, trots att det är minusgrader. Men det här gäller det omvända, att det är snöfall samtidigt som det är över noll grader. Hur kan det komma sig? Mätfel, kemiska föroreningar eller vad?
Nej det är både enklare och mer komplicerat. Det är främst två orsaker som gör att snö kan falla samtidigt som det är ett par plusgrader.
Dels så är det kallare högre upp i luften. Det gör att snöflingorna, när de väl börjat falla nedåt, är lite kallare än luften runtomkring dem. Snöflingorna har helt enkelt inte hunnit komma i termisk balans med sin omgivning än. Även om luften har en temperatur på några plusgrader så håller snöflingan fortfarande minusgrader.
Dels så ”svettas” snöflingan. När snöflingan utsätts för temperaturer över noll grader så smälter den utifrån. Och precis som när vi svettas och vattnet avdunstar så medför detta att temperaturen sjunker. Avdunstningen är i sin tur beroende på omgivande luftfuktighet; om det är torrt så är svettningen, och avkylningen, mer effektiv än om det är fuktigt.
Detta sammantaget gör att nederbörden ofta kommer som snö även om temperaturen är ett par plusgrader. Men det är en klen tröst för den som vill njuta av snön en längre tid: På marken blir snön inte kvar länge om det är plusgrader.
/Martin
Vacker bild på snöflingorna!
Martin: Från Wikipedia
Jag får mig alltid en fråga om ”er kompetens” att förutspå vädret när det ”är lite svårt”. Du slog dig ju ”dig för bröstet” häromdagen med att förutse lågtryck när en västlig luftström rådde. Men varför missar ni så ofta förutsägelserna när det är fråga om väst eller ostvindar ska ta över. Jag upplever det som ni är lika frågande nu som i början på 2000 talet. Ser ut som det är västvindar som kommer att råda ett tag ännu. Mvh från småland.
Hej, en fråga!
När snö lägger sig på marken, blir det då kallare temperatur i luften? Jag har nämligen för mig att snö reflekterar bort mer värme än om det är barmark.
Jag tyckte mig nämligen se att det blev betydligt kallare här i Viksjö 2 mil nordväst om Stockholm efter att det kom snö igår kväll som än ligger kvar. De allra flesta prognoser talade om 0 grader, men här är det 3 minus.
Martin: Ja lite kallare blir det, men/och det beror på flera faktorer. Dels kan man ju tänka sig att snön kom i samband med ett kalluftsutbrott och då blir det ju främst kallare pga luftombyte. Dels har snön en annan förmåga att reflektera såväl synligt ljus som värmestrålning än vad barmark har.
Jag kan inte så här spontant finna någon effekt som gör att det skulle bli varmare efter att det snöat. Tipset är kallare eller oförändrat.
Jag har ofta upplevt att det känns riktigt kallt innan det börjar snöa, men när det så kommer igång att snöa ordentligt, känns det betydligt varmare. Kan det vara så att snön i luften reflekterar den värme som strålar ut från marken? Eller är det något annat som kan förklara fenomenet?
Martin: Phu, man skall inte svara för snabbt. Självklart finns det flera anledningar till att temperaturen kan stiga efter att det snöat.
Tex för att det blivit ett luftombyte som förändrat såväl temperatur som luftfuktighet (det senare påverkar den upplevda temperaturen). Därtill kan det vara så att snöfallet blandar om luften så att en eventuell inversion, dvs kalluft närmast marken, blandas om varvid temperaturen stiger. Eller att snötäcket på marken reflekterar strålning från någon annan källa, tex solen, vilket värmer vår hud.
Jag tror inte att Martin har nämnt den senaste prognosen från WSI så jag gör det för allas intresse.
”Weather Services International Expects Mildest European Winter since 2007-08”
http://www.wsi.com/622b54ce-88c6-4dae-a871-2d7c6dfd5e1c/news-scheduled-forecast-release-details.htm
Hur är det med is då? Här i blekinge har det varit plusgrader hela dagen men det är ändå is på vägarna.
Martin: Temperaturen sjunker pga av utstrålning från marken. Det är i sin tur marken som påverkar temperaturen i luften. Därför ”leder” ofta temperaturen på marken, både kallare och varmare, över luften.