Svajiga prognoser

Av Martin Hedberg

Som många har noterat så svänger det om prognoserna just nu. Inte så mycket om man tittar två-tre dagar framåt, men ordentligt om man skall försöka sia något om vädret efter Nobel.

Jag sade ju i förra bloggen att det skulle vara minusgrader för Nobelgästerna och töa dagen efter.

Men den högtrycksrygg med efterföljande sydvästliga vindar som skulle föra in mildare luft över Skandinavien, den ser nu ut att utebli.

Istället utvecklas ett lågtryck på Atlanten som snörper av mildluften innan den når Skandinavien. Det medför minusgrader inte bara i Norrland och Svealand utan även i Götaland.

Därefter, kring den 14:e utvecklas en högtrycksrygg över Skandinavien. I väster, över Island, kommer det att finnas lågtryck och mildluft. I öster, över Ryssland, kommer det att finnas kyla. Frågan jag nu ställer mig är om lågtrycket (-en) över Island kommer att fördjupas. Eller om högtrycket förstärks och det istället blir kalluft från Ryssland som kommer in över Sverige.

Men innan man kan ta sig an vädret efter Nobelfirandet så bör man fråga sig hur vädret blir kommande dagar. Det som händer nu i veckan är att ett par mindre och ettriga lågtryck sveper ner söder om oss. Det blir blåsigt av och till över Centraleuropa. Temperaturen ligger i stort sett still eller sjunker sakta.

Hur det blir om en vecka för så långt fram som till Jul? Prognoserna lär nog pendla ett par gånger till. Jag tror fortfarande att vi kommer att summera december som en mild månad. Men vi får se, merparten av månaden återstår.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

36 CommentsLeave a comment

 • Du menar alltså att ingen mildluft finns i sikte så långt du kan se?

  Alltså att vi i exakt hela landet kommer att få temperaturer under fryspunkten, även i sydligaste Skåne, och ett rikstäckande snötäcke?

  Vad är det som gör att kalluften tar över?

  Nu börjar årets december att bli mer lik fjolårets december, med kyla vecka ut och vecka in. Jag tror inte att vi kommer summera december som en mild månad, snarare som en av de kallaste vi upplevt.

  Hur står det till med den Nordatlantiska oscillationen. Är den positiv, neutral eller negativ?

  Är du helt säker, att mildluften inte orkar upp över Skandinavien till den 11:e?

  Vad är det som gör att december blir helt annorlunda än du trodde? I september trodde du att december skulle bli mörk och mild, men nu ser den ut att bli kall och ljus.

  Tror du att vi får stora snödjup över Sydsverige, eller blir det mest kyla med nederbördsfritt och soligt väder.

  Och vet du om vi i huvudtaget kommer att få någon mer mildluft i december, eller är det kyla, kyla, kyla, kyla, kyla, kyla och kyla, som vi har att vänta. Ser väderläget för den kommande 10-dygnsperioden ut som ifjol.

  Var finns mildluften, och vilket högtryck, som skulle ge milda sydvästvindar över Sverige, talar du om.

  När vi kommer till den 14:e, tror du att mildluften kommer, eller är den ryska kalluften alltför nära?

 • Är 10-14-dygnsprognosen mycket säker, eller osäker?

  Och när du säger att en högtrycksrygg växer in över Skandinavien den 14:e, menar du då att den ger mildare, eller kallare väder?

 • På SMHI var prognoserna för nästa helg osäkra. De nämnde att ett lågtryck kanske fördjupas och kommer in från sydväst över Sverige. Skulle det följas av kallare och mildare luft, och vilken sorts nederbörd skulle det ge? Regn eller snö?

 • Det finns en jättebra flik ”Historik” på Martins hemsida. Jag roade mig lite att kolla på november 2009 som ju följdes av en superkall andra halva av december. Jag jämförde sedan med resulterande historik för november 2011 och ser att nov 2009 och nov 2011 är mycket lika. Intressant är huruvuda NAO är också lik eller inte – har inte kunnat få fram NAO för november 2009. Men att redan nu spå att andra halvan av december 2011 ska bli lika kall som andra halvan av december 2009 är väl 50 % chans att gissa rätt. Troligen får vi snö i Svealand – ganska sannolikt statistiskt sett, however. Ett förslag – det skulle vara intressant och bra om en länk till NAO lades in på klart.se. Samt att man också skulle kunna studera NAO historiskt sett några år tillbaka tiden och gärna också med en möjligtatt studera vissa tidsintervall. Jag har själv en länk till NAO – som dock bara ger aktuell (dagens) NAO, dvs http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/pna/nao_index.html

  Har inte kunnat få ut historiken dock.

 • Tror själv December kommer präglas av kalluftsras och Milda atlandvindar om vartannat. GFS vill ha varmare väder efter kommande veckan och ECMVF vill ha kallare. tror mer på ECMVF för att de är bättre på långsiktiga prognoser för just Europa. GFS tar över ett större område

 • Hej Martin!
  För det första så gör du som metrolog ett alldeles utmärkt jobb och jag blir ledsen på alla människor som ”skäller” här. Vi ska ju istället vara tacksamma för denna utmärkta gratistjänst som just ”klart.se” utgör.

  Det är INTE lätt att utfärda prognoser längre än högst 5 dagar framåt. Orsaken är vårt förändrade klimat som innebär mycket mer vattenånga i jordens atmosfär som den globala uppvärmningen medför. Därför så ”stressas” vädret och blir allt mindre varaktigt. Detta har man sett de senaste åren när lågtrycken ”stått på kö” in över landet och de mer långvariga värmeböljorna uteblivit. Vädret var ju uruselt i somras för oss i södra Sverige, då i Skåne och västra Götaland.

  Onekligen så är det extra intressant när kalluften allt mer tycks ta över prognosmodellerna just nu. Jag tror på en försenad upprepning av förra vintern till vissa delar och att kylan kanske etablerar sig. Hur det verkligen förhåller sig låter jag våra duktiga metrologer sköta. Men intressant lär det bli.

  Mvh.

 • hej martin. på tal om svajiga prog. hur ofta får ni metrologer ändra era prognoser efter 2 dagar?- ska va intressant å veta om det fanns statestik på detta.
  Jag tror du kommer att få en chock. kanske till o med byta jobb. för övrigt så gissar jag att det kommer e ny gudrun under januari.
  PS. i fredag var jag i linköping vid 12 tiden. eran
  väderkarta visade bara solar i hela östergötland. jag kunde inte se solen på grund av alla moln som va i vägen. ha det så bra med gissningsleken i framtiden HA HA

 • Tror du att kylan blir långvarig och ihållande. Vad skulle hända, om högtrycket över Island den 14, fördjupas?

 • Har kollat runt på en del prognoser och för Göteborg ser det ut att bli en mild december med några minusdippar , tror inte på kall decemeber , vi har har dessutom snart avverkat en mild vecka.

 • Hej Martin. Vad händer om högtrycket över Ryssland vinner kampen om vädret i Sverige, Blir det torrt och kallt eller kommer hela östra Sverige dränkas i snö?

 • Hmmm…..den senaste körningen ser intressant ut i alla fall. Vad gäller kallare temperaturer alltså 😉

 • @LEIF!

  Du pratar I nattmössan 😉

  Ang Linköping….
  Molnighet är en av dom svåraste saker man kan prognotisera på Hösten/början vintern för dimma kan uppstå här och var. Som sedan över går till dimmoln och täcker solen även om prognosen sa nått helt annat.

 • Om jag förstått rätt ligger ett ettrigt vädersystem stillaliggande i ett tråg från Island och ned över Norska havet till Sydnorges kust, och ger nederbörd över norra Europa. På lågtryckets baksida masar sig för årstiden mycket kall luft över Grönland och Island ned över Skandinavien och norra Europa. Lågtrycket sträcker sig ned över Holland och Tyskland, varefter lågtrycket fylls ut över Östeuropa, och dör ut. Norr om lågtrycket förs kallare luft ned med nord-nordvästvindar, medan den milda Atlantluften tar sig ned över Färöarna, Brittiska öarna och resten av Europa på lågtryckets framsida. Lågtrycket ligger alltså som en barriär för mildluften att ta sig in över Norden, och lågtrycket ser ut att ligga kvar de kommande 7 dygnen. Samtidigt som temperaturen sjunker över Sverige, blir det allt varmare över Medelhavet och Brittiska öarna.

  Som jag förstår det krävs det att lågtrycket fylls ut och förintas, och att en högtrycksrygg växer in i sydväst, så att vädersystemen istället rör sig upp från sydväst och upp över Nordatlanten. Har jag förstått rätt?

  Finns det då inget tecken på, att det blir en återgång till sydvästvindar innan jul?

 • Hur ofta körs de här simuleringarna som ligger till grund för prognosen?

  Det har ändrat sig ganska mycket. Nederbördsområden har kommit och gått i kombination med temperatur precis under nollan, precis över. Mitt dilemma är inte vilken cykel jag behöver imorgon bitti utan vilken typ av cykel jag behöver när jag ska hem. D.v.s. dubbdäck eller inte.

 • Tack Mac! Kollade som hastigast – hela 2010 var det negativ NAO – ändå var det en mycket varm sommar. Man kanske inte alltid ska stirra sig blind på om NAO är negativ eller positiv. Det kanske finns djupare studier och analyser, där man noterat temperatur, nederbörd och värdet på NAO, som kan visa mera exakt hur sambanden ser ut. Kanske kan man också se ett mönster på hur NAO varierar – det kan ju vara någon form av cyklisk variation, om än att denna är av en ganska komplex natur. Det går kanske inte att göra en strikt matematisk modell på detta men kanske en numerisk fysikalisk, eller? Möjligen kan det vara en cyklisk variation över flera decennier. Vi hade några milda vintrar på 70-talet innan det slog till 1978/1979 och några vintrar framåt. Detta är ett förlopp som sedan upprepat sig några gånger sedan dess.

 • Fredag den 9:e december ser ut att bli en snöig historia för götaland o svealand.

 • Totte: NAO ska aldrig räknas på sommaren. det är bara under senhöst och Vinter då denna modell fungerar!!

 • @Daniel!

  Mild luft som i 5-10 grader? Nej det gör det inte.

  Nu under en ganska lång period framöver kommer tempen hålla sig kring nollan iaf i Götaland.

 • Nu talar det åt det lite mildare hållet i prognosmodellerna. Dagtid väntas det i Stockholmsområdet att röra sig om någon enstaka plusgrad, istället för minusgrader som det talades om förut. Jag tror väl trots allt att Martin får rätt i sitt resondemang att december blir en mildare månad än normalt. Vi ska dock inte räkna bort att det kan bli en kall decembermånad, slår det åt det andra hållet kan det istället bli likt fjolårets december. Men det lutar trots allt åt det mildare hållet.

 • Tjenare Martin! Bettade just 1500 på en grön jul i sthlm efter senaste modellkörningarna. Verkar för en gångs skull överrens om milt och blött fram till dagarna före jul.Vad som händer sen vet man aldrig, hehe. Men 2.20 va ett bra odds. E jag helt ute o cyklar eller finns det hopp?

 • Nu visar prognoserna ( på andra väderinstitut och även här ) återigen milda 10 dagar framöver , tror fortfarande på en mycket mild decembermånad.

  Kanske gäller även den tendensen övriga landet ?

  Man bör beakta att t.ex. lägsta temp för hösten vintern 2011-12 fortfarande är remarkabelt milda , t.ex. här i Gbg någon grad under nollan.

 • Åh jag blir så trött på dessa prognoser som ändrar sig från svart till vitt på en dag. Idag tex så skrivs det en artikel på svt.se att nu kommer den riktiga vintern till hela landet med snö å minusgrader, ingen mildluft där inte, Så kollar man på halland på klart.se å där va det då milt så det förslår! regn å ingen snö å milt så långt man kunde se. Vad fan är detta frågar jag mig!

 • ”Nu visar prognoserna ( på andra väderinstitut och även här ) återigen milda 10 dagar framöver , tror fortfarande på en mycket mild decembermånad.”

  För Göteborg glömde jag att tillägga.

 • Vad är det för vits ned dessa 14 dagarsprognoser bara förvillande och bara en dators uträkningar helt oanvändbara..Ange bara så långt framåt så ni slipper gissa enligt mig……..

 • Nu, klockan 17:40 prick, faller säsongens första snö i Nyköping. Inte särskilt kraftigt, men väl vita flingor i luften. Dock väldigt blöta, då det är 2,8 plusgrader ute. Märkligt, att nederbörden faller som snö, när det är så hög temperatur. Vet du varför?

 • Några flingor kom i linköping nu men alldeles för varmt i luften för att det ska bli något annat än vatten på marken… vi får nog inrikta oss på en grön jul i år och hålla tummarna för att barnen i alla fall får ett vitt sportlov

 • hela december blir kalll närmare jul riktigt kall.så företaget som spådde mild december i norden hade fel så med andra ord det går ej att förutse vädret månader fram i tiden

  Martin: Hmm, din slutledning är lite för snabb.
  1. Det är bara 6 december ännu (och hittills har det varit mildare än normalt). Vi inte hur resten av december blir förrän det har inträffat.

  2. Företaget (flera, bla WSI och DNMI/ECMWF) har givit sannolikheter för olika utvecklingar. Milda scenarier var mer sannolika än kalla.

  3. Även om det visar sig att december skulle bli kall, dvs man gjorde en felprognos, så betyder det inte att man inte kan göra långtidsprognoser. Det är som att döma ut en idrottsman bara för att denne inte presterade på en enskild tävling. Man måste väga in alla prognoser/scenarier som gjorts.
  Tex WSI säger dig ha en träffsäkerhet på 65% på urvalet kall-normal-varm (Notera att den som gissar eller slumpar fram sitt svar får 33% rätt).