Blött och blåsigt på fredag

Av Martin Hedberg

I morgon bildas ett lågtryck ute på Atlanten. Det rör sig österut under fördjupning. På torsdag eftermiddag har det nått fram till norra Storbritannien och på fredag har det sitt centrum över södra Norge.

Natten mellan torsdag och fredag tilltar vinden över västra Götaland. Det driver också in regn och snöblandat regn över Götaland och Svealand, samt efterhand även över södra och norra Norrland.

Fredag och lördag präglas av kraftig vind och nederbörd i större delen av landet. Från Dalarna och söderut kommer nederbörden troligen till övervägande del som regn. Norr om Dalarna som snö. Givetvis är det ingen skarp gräns mellan regn/snö och det kan även komma att variera under dagarna.

I min titel skrev jag ”blött”, trots att en en hel del av nederbörden kommer att komma som snö (i alla fall i den norra halvan av landet). Men även här kommer det att vara något högre temperaturer än vad statistiken i almanackan föreslår. Det kan vara blötsnö även i Luleå vilket får anses som lite annorlunda vid den här tidpunkten på året.

Hur som helst. Räkna med en del störningar i trafiken, såväl för flyg som för tåg och vägtrafik. Cyklister och gångtrafikanter kan också få det lite motigt.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

14 CommentsLeave a comment

 • Tycker inte du Martin ska redan säga att snögränsen kommer gå från Dalarna och norrut då både GFS och WEC(Kan inte hela förkortningen) visar snö från mellersta Götaland som går över rätt sent i regn. Blir bara vilseledande och ett hån mot de som vill ha snö. // Träffad

  Martin: OK, man jag poängterade att det inte var säkert var gränsen går respektive att den kommer att variera. Tänkte att det kunde vara intressant att det inte är givet att det kommer snö i söder.

 • Ser det i nuläget ut å bli en varning både fredag å lördag?

  Martin: Ja något skall det nog bli. Kanske problem med stora flöden i vattendrag i Västsverige och/eller högt vattenstånd längs med kusten. Samt dålig sikt/drivbildning pga av vindar och snöfall längs med Norrlandskusten. Och höga vindhastigheter på kalfjällen i Svealand och södra Norrland. Kanske även stormbyar i Götaland och Svealand. Men observera att detta än så länge bara är bedömningar. Hur det blir fastställs på torsdag respektive fredag.

 • Hej Martin.
  Detta hör kanske inte till ämnet, men jag har suttit och studerat lite världstemperaturer ett par år tillbaka. Varför är det (nästan) uteslutande på norra halvklotet som det varit betydligt varmare än normalt? Sydamerika, Afrika, Oceanien, och Antarktis har haft mer eller mindre normala temperaturer de senaste åren…

  Martin: Förändringarna är som störst över landområden och i arktisk miljö. I de stora haven blandas värmeöverskottet ner på lite djupare nivåer och förändringen mätt i grader Celsius blir därför mindre (Men om man ser till mängden energi som ackumuleras i olika system så finner man att mer än 90% av energiöverskottet hamnar i haven).

 • Hej!
  Lågtryckscentrum verkar även kunna hamna
  över södra götaland under fredan,vilket skulle ge
  andra förusättningar,med snö även i götaland,och kanske
  bara små mängder över norra norrland.Men,men.

 • Hej Martin. När på dygnet uppdateras prognoserna på klart.se? Ett förslag från mig är att när en prognos är väldigt osäker, tex om ett lågtryck ska ta en nordlig eller sydlig bana. Kan ni inte då lägga ut två prognoser med hur vädret utvecklas vid de olika alternativen, samt ange med procent hur stor sannolikhet det är med de olika alternativen?

 • SVT nämner enbart snöfall och låga temperaturer på fredagen. Men detta stämmer inte överens med prognosen!

 • @Johnny!

  När du har startsidan (Sverige kartan) på Klart.se framme: http://www.klart.se/ Titta då längst ner i mitten så ser du när prognosen uppdaterades Ex ”Uppdaterad tisdag 06 dec kl 23:24”

  Men hur ofta prognosen uppdateras beror på vad det är för väder, stadigt eller ostadigt osv… Men den uppdateras vad jag har sett ungefär 3-5 gånger dagligen iaf.

 • Om det står sydvind, 2-3 plusgrader och nederbörd på fredag och lördag förmiddag, kommer nederbörden då som antingen snö, snöblandat regn eller rent regn? Temperaturen gäller Nyköping.

 • Hej Martin!

  Jag bor i Runtuna utanför Nyköping. Tror du att det blir regn som faller här på fredag.

  Sedan har jag noterat att prognoserna för början av nästa vecka visar mildare temperaturer. Verkar det stämma att det blir sydvästvindar och mildare väder nästa vecka?

 • Vad kan du säga om vindstyrkan ute på Östersjön fredag natt?

  Martin: Vad menar du med ”fredag natt”, är det natten till fredag eller natten till lördag? Och var på Östersjön?

  Vindarna kommer att förändras både till styrka och riktning under fredagen på Östersjön. Över vissa områden kommer det att blåsa storm och troligen även orkan i byvindarna.