Persienner och kyla

Hur skall man, i ett vanligt tvåglasfönster, ställa sina persienner för att de skall bidra till så god isolering som möjligt?

Det finns tre alternativ (fyra om vi även räknar med att man kan hissa upp persiennerna):

  1. Luta persiennerna inåt,
  2. Ha dem horisontellt,
  3. Luta dem utåt.

Vilket av dessa ger bäst isolering?

/Martin

            

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

14 CommentsLeave a comment

  • Inåt. Kyla rinner neråt och kallade styrs ner utmed fönstret och inte ut i rummet. Fast det är ännu bättre att dra för gardinerna eller dra ner en rullgardin……

    • Såg Anders kommentar ovan nu, så jag kan väl utveckla min korta kommentar.

      Lite förenklat; värme går alltid mot kallare enligt termodynamikens andra huvudsats. Här är det värme som främst via konvektion transporteras utåt och det är konvektionen man vill minimera för att få bästa isolerförmåga.
      Så det måste bli horisontellt, förutsatt standard kopplade fönster med standard klarglas och standard persienner. Skulle solen skina blir det mer komplicerat, och/eller om man har specialglas, och/eller specialpersienner.

      En rullgardin (helst vit eller reflekterade för att minimera strålningsförluster utåt) hyfsat tätt mot fönster är bra men den vill man nog inte ha nere dagtid. En gardin kan vara dålig, beroende på hur man förändrar konvektionen mot rutan med tanke på ev radiator under.

      Här hemma är det förbjudet enligt chefen att ha persienner nerdragna överhuvudtaget. Näst enklast/billigast lösning som fungerar dygnet runt blir då dammlist mellan bågarna. Tredje billigast heter plastglas vid den inre rutan/bågen.

  • Länge sedan det blev en riktigt kall Januari ändå, va? 2010 kanske? Hur som helst är det välkomnat. Snabb isväxt i bottenviken nu gynnar sikbeståndet och man kan börja bege sig ut i vikarna och börja pimpelfisket. Förra vintern är första isvintern som jag faktiskt inte vågade mig ut, nu är det betydligt mer optimistiskt.

    Hoppas vi slipper en tilltagande golfström och att vi får mer ”normalt” vinterväder nu framöver. De sista friskhetstecknen kommer med större intervaller känns det som.

    • 2010 var kall. Men den här har bara börjat och prognoserna är osäkra framöver men runt nollan har de flaggat för ett tag fram mot den elfte i söder.
      Det är långt kvar till att kompensera December.
      http://s23.postimg.org/b12kkrxvf/ttmk_151231.gif
      Första fem dagarna i Januari.
      http://s9.postimg.org/lng7ky7rz/20160101_20160105.png
      Gårdagens blir intressant iom köldknäppen, SMHI brukar uppdatera på förmiddagen.

      Vi slipper en tilltagande golfström. Något normalt vinterväder tror jag inte avtagande havsströmmar hinner kompensera för utan utjämningen mellan sommar och vinter fortsätter. Men vi får se.

      El Nino påverkar mer än vårt vinterväder nu, påverkan i Arktis är det som kommer påverka på sikt.
      Just nu laddar utbredningen i Arktis för ett nytt rekord i September.
      Temperaturer, den röda längst till vänster indikerar väl ungefär vad Stockholm hade i morse.
      http://s18.postimg.org/lm7ndo09l/bw_area_wgt_925mb_n_AO_2016.gif
      Utbredningen rekordlåg nu enligt NSIDC, JAXA har inte uppdaterat alls i år av någon underlig anledning.
      http://s22.postimg.org/cqsnva9dd/NSIDC_Arktis.png

      Nlir det inte ett nytt rekord i år så kommer det nästa år.

      • Att vi skulle kompensera för Decembers temperaturöverskott kommer nog inte att ske. Vintern kommer med stor sannolikhet landa med ett signifikant temperaturöverskott även om Jan och feb landar som kallare än normalt.

        Om golfströmmen lugnar ner sig brukar väl ändå det västinfluerade vädret minska? Det vill säga lågtryck efter lågtryck? Alternativet är väl att den fortsätter pumpa men skickas så långt norröver eller söderöver att Nord och ost-vindar kan svepa in kyla. Vet inte riktigt om du tolkade min kommentar som för lång- eller kort sikt.

        • Jag försökte svara både för kort och lång sikt. 🙂
          Angående den avtagande cirkulationen 09-10 i Atlanten. så läste jag någonstans att det var en 1 på 850 års händelse.
          På lång sikt så kommer den inte att avta i närheten av det som hände för 12000 år sedan, det finns inte så mycket is nu. Uppvärmningen framöver kommer med största sannolikhet att överväldiga den ”istidseffekt” som en del pratat om i samband med detta.

          Stefan Rahmstorf släppte ett papper förra året med en projektion på hur det kan komma att se ut framöver.
          http://s11.postimg.org/3pewfpy8j/Rahmstorf_AMOC_1850_2100.png

          Det kommer bli varmare, vi här kommer möjligen att se en lungnare temperaturökning vintertid än resten av norra halvklotet.
          Allt det där låter rimligt tycker jag, tyvärr. 🙁

          • Får hoppas att en lugnare jetström och lägre solaktivitet bidrar till att vi får några fler kalla vintrar i alla fall! 🙂 Men visst ser det mörkt ut :/

  • Apropå köldknäppen, temperaturavvikelser och skalor. Såg att jänkarna hade problem nu, de använder en senare referensperiod och de saknade färger för en del av Skandinavien. Tittar man på den 5/1 så ligger vi nära med. Den som kommer idag för den 6/1 kanske rent av spräcker skalan här med.
    Man kanske borde införa tvågraderssteg istället?

  • Fy satan för kylan!! Det måste vara fel på en del människor, jag menar det är väl inte normalt att man tycker det är bra när det är mellan35-42 minus. Dyrt är det, djur far illa, bilar krånglar, folk som har ont av värk tycker det är hemskt .Nä tacka vet jag ett ordentligt blidväder med flera plusgrader o vindar från sydväst det vore grejer det !!

  • Tillbaka till frågeställningen…
    Trötter har nog rätt. Att förhindra den horisontella luftströmmen genom att ha persiennerna vågrätt är nog det rätta alternativet. Stillastående luft isolerar bra och för inte iväg luften.
    Härligt med vinter! Äntligen! Längåkning igår och spark med barnen till skolan idag. Frosten är avfrostad, dags att förbereda sig på nästa köldknäpp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *