Av John Pohlman
Nu stundar påsken och många kanske har minnen från just vädret under gångna påskhelger.
Låt mig påminna om de föregående tre årens påskväder. De har varit mycket olika. Påsken är ju en rörlig helg. Tidsmässigt kan den inträffa under fem veckor från vårdagjämningen 20 eller 21 mars till senare delen av april.
Förra året gav en högtrycksrygg varmt och soligt väder i större delen av landet fram till och med påskdagen den 12 april. På annandagen drog en kallfront ner med lite regn i sydligaste Norrland, Dalarna och Värmland.
Året innan var det däremot helt andra förhållanden. Påsken inföll då precis efter vårdagjämningen och det var kallt i hela landet. I Norrland var det mest klart med soliga dagar men rejält kallt nattetid. Nikkaluokta i Lapplandsfjällen hade 41 minusgrader natten till påskdagen. I söder fick stora delar av Götaland snöoväder både på långfredagen och påskaftonen. På en del håll kom upp till 20-30 cm snö. Under annandagen den 24 mars kom ett nytt snöfallsområde söderifrån och spred sig upp över Götaland och Svealand.
År 2007 var det fjällen som drabbades av ett mycket häftigt snöoväder alldeles i påskens inledning. Storm och orkanvindar medförde att flera fjällvägar fick stängas. Ovädret höll i sig till och med skärtorsdagen den 5 april. I södra Sverige passerade ett nederbördsområde i slutet av helgen och på en del håll fick man ett snötäcke. Bland annat hade Norrköping 5 cm på annandagens morgon.
/John
Tack för en bra vädersida.
Kan man utläsa om det blir dimma på natten ?
Daggpunkt har väl med det att göra ?
Martin säger: Tack. När temperaturen sjunker till daggpunkten så faller vattenånga ut och det bildas dis eller dimma. Men det är mycket som skall stämma och det är stor skillnad på dimma och dimma. Kriteriet kan vara uppfyllt och ena dagen får man dis/”älvor”, andra dagen får man 200 meter hög dimma.
För att göra prognoser på dimma måste man ha vind, temperatur och fuktighet (eller daggpunkt) som funktion av höjden. Markförhållandena ger bara en hint.
Skulle jag lista de fyra saker som är svårast att göra bra prognoser på så är dimma en av dem (tillsammans med extremtemperaturer vintertid, vindbyar samt konvektiv nederbörd). Små skillnader i ingångsvärden får stor utväxling och gör stora skillnader i resultatet.
/Martin
Kommer väl ihåg Påsken 2007, hade precis lastat in mina grejer i stugan i Vilhelmina fjällen (i ett lätt snöfall) på onsdagskvällen innan skärtorsdag. Då det började det blåsa utav bara tusan, man var glad att man hade tak över huvudet. Vägarna yrde igen och det lugnade inte ner sig förrän på skärtorsdadgskvällen. Då lyckades jag ta mig upp till Klimpfjäll, där min son och hans vänner hade varit sedan helgen innan Påsk, med de reservdelar de behövde till sina skotrar. En minnesvärd Påsk blev det.
Hejhej! jag minns påsken väl från förra året när jag var nere i tyskland då det var snöoväder på långfredagen kom det ca 30-40cm söder om berlin men det var värre i södra delen av tyskland som det blåste storm och kom runt 100cm och 5m höga drivor usch ingen kul påsk nere i tyskland 2009 påsk
Jag minns mycket väl påsken 2001. Det var en osedvanligt utdragen vinter det året, i alla fall i början av april. Vi hade snö på morgonen, men solen tärde på snön så att vi hade barmark på eftermiddagen.