Omslag i vädret onsdag-torsdag

Onsdag kväll kommer ett område med snö och regn in över Sverige.

Det börjar i väster och drar österut över landet.

Från Dalarna och norrut kommer det att vara minusgrader. I och för sig inte många, men i alla fall ett par, och nederbörden kommer i form av snö.

Söder om Dalarna kommer temperaturen att vara noll eller ett par plusgrader. Det betyder inte att det blir regn med automatik men snön kommer i alla fall att vara blöt. Natten till torsdagen torde i alla fall västra och södra Götaland få något som mest upplevs som regn.

Under sena torsdagen och fredagen sjunker temperaturen åter något. Det kan givetvis skapa en del problem med halk i södra Sverige.

Vill man se det glatt så kan man hoppas att det återskapar bra skridskoisar, det lär väl i alla fall inte blir tal om skidåkning på ett tag i Götaland och södra Svealand. Tänk om det inte ligger hård snö på isarna och att kunde bli tillräckligt kallt, tillräckligt länge för att skapa trygga isar? Nej det blir väl inte på många platser, men det vore trevligt om det skedde på en några platser i alla fall. 🙂

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

22 CommentsLeave a comment

  • Prognoserna ändras på tok för mycket. I t.ex Nyköping sade de igår senast att vi skulle få runt noll eller lite över tisdag-onsdag nästa vecka. Nu står där 10-13 minusgrader, med 20 minusgrader en natt. Får det inte vara måtta på extremt ändrade prognoser, man får ingen verklighetsuppfattning, då danska DMI säger mildare, medan norska YR säger kallare. Jag har bestämt mig för att enbart följa 3-4-dygnsprognoserna framöver, 5-10-dygnsprognosernas träffsäkerhet sätter jag till mellan 5 och 10%. Håller inte du med om att prognoserna ändras extremt mycket?

  • Här i Södra Dalarna har vi -5 nu (22.25),var ut på sjön och anglade i Lördags,isen var då 3 dm tjock,så det var inga problem att ta bilen ut på isen,isen på sjön hade byggt på hela 1 dm på 1 vecka,nu är det säkert 3,5 dm tjock is..!

  • Här i mellersta Skåne, närmare bestämt Hörby, finns det bara is i frysen 🙂

    //Hej hå!

  • Ja, prognoser längre än ett par dagar framåt ger man inte mycket för. Men det vet man ju sen tidigare. Det är säkerligen inte lätt att förutspå så långt fram, så därför tycker jag man ska låta bli….inger bara falska förhoppningar. Har man varit med förr så vet man iofs att det aldrig blir rätt. Eller jo, något av alla alternativen blir ju rätt i slutänden….

  • jo förvirringen blir total …men detta året och åren före det är stämde temperaturprognoserna på lång sikt rätt bra… nytt datasystem kanske som tar med fel data i prognosuträkningen detta år

  • Jag brukar kolla klart.se dmi och smhi. Är prognoserna hyfsat lika då vet man att sannolikheten är ganska stor att den slår in. Är de väldigt olika då vet man att läget är svårbedömt. Jag tycker inte man kan kräva att prognoserna 10-14 dagar fram ska stämma. Dom visar ju bara vad som är mest sannolikt just nu. Däremot kan jag tycka prognoserna är konstiga ibland. Tex när de visar +6 och snö eller -6 och regn. Hur det kan bli så skulle jag gärna ha ett svar på.

  • Dom längre prognoserna finns där helt enkelt för att folk vill ha dom, man kan tycka att folk bör vara medvetna om att prognoserna givetvis blir osäkrare ju längre fram man tittar.
    Dock vore det förträffligt om man kunde ha en gradering för var dags prognos om ungefär hur tillförlitlig den är.

    Martin: Precis så är det.

  • Fan vad trött jag blir, hela tiden lovas det snö men det kommer aldrig som det förutspås, lägg ner gissningarna för det stämmer ju aldrig, hela tiden ligger snöandet typ fyra dagar framför men det kommer aldrig till den dagen som det står, såna här gissningar kan ju vem som helst komma med, falska förhoppningar hela tiden…

    /micke från Gävle.

  • Scatman, Martin> Nej, folk vill ha långa prognoser med HÖG säkerhet. Om dessa inte går att producera ska de inte ersättas med långa prognoser med LÅG säkerhet.

    Skippa prognoserna efter dag 5, de tillför inget.

  • Har en liten fundering ang. träffsäkerheten på prognoserna på Klart.
    När man kollar så är det nästan uteslutande >80% på vind. Gäller det vindhastigheten eller vindriktningen, eller måste båda kriterierna uppfyllas?
    Är det båda så tycker jag den höga siffran är lite konstig, då jag uppfattar att även vindriktningen ändras från dag till dag på långtidsprognoserna.

  • Tycker det är lite konstigt att inga svar kommer varför prognoser med ”låg säkerhet” läggs ut. Visserligen är det Martin som bestämmer när han vill svara, men tidigare frågor om syfte med långa prognoser ”på reklamsajter”, tycker i alla fall jag är relevant.

    Martin: Jorå, det har vi resonerat om tidigare. Hur som helst så går det att göra hur långa prognoser som helst. Ett par månader eller flera år. Men som noterats tidigare så är det inte relevant att göra prognoser som är längre än en, möjligen två, veckor.

    Anledningen till att vi publicerar två veckor är för att det efterfrågas. Men som ni också ser så ligger vecka två inte uppe på förstasidan. Vidare så lägger vi inte ut mer än 2-3 dygn i form av kartor.

    Prognoser är prognoser och de skall läsas/tolkas med försiktighet. I den bästa av världar så skulle man naturligtvis ha en dynamisk presentation. Säg att man bara lade ut prognoser så långt in i framtiden som man var någorlunda säker på. Ett annat sätt är att försöka kvantifiera hur sannolika prognoserna är, eller rättare sagt hur stor spridning det är mellan de olika ensemblerna det är. Problemet här är hur man skall beräkna vad som är rätt och vad som är fel.

    Men jag håller med om grundproblemet. Jag är inte helt glad i att lägga ut prognoser som svajar för mycket.

  • vem vill ha till 90% felaktiga prognoser martin vem har glädje av det knappast industrin.Om jag på mitt jobb har lite lagerytor och skulle följa era prognoser och placerar varaorna från fabriken utomhus skulle vi förlora mycket mycket pengar

  • Regnet har kommit och yr.no står som segrare. Sanna mina ord, +3 och regn. Inte illa pinkat yr.no. Spot on för 48 timmar sedan. Nu försvinner snön, nåväl.. Vad ska man göra? Ha en trevlig onsdag, folk.

  • Kollar alltid både klart.se och yr.no, upplever dessa som bra kort. SMHI känns något segare och kör sin linje in i det sista. Yr träffar väldigt bra övergripande medans klart.se känns exaktare än yr. Sedan hoppar ju prognoserna hur som helst men det känns som om vädret uppför sig väldigt konstigt speciellt de senaste åren…..Kan inte vara lätt att pricka rätt.

  • Bara att hoppas yr.no har riktigt fel om nästa vecka. -23 grader har blivit 20 grader varmare och i nästa vecka blir det +4 helt plötsligt. Nej, det är nog inte lätt att pricka rätt, tyvärr.

  • Snön fullkomligt vräker ner här i Gnesta just nu 🙂 Fast jag såg på radarn att det strax redan är borta.
    Men det blev en liten överraskning, jag väntade mig +2 och regn!

  • Kommer byta till sommardäck nästa vecka! Vinterdäcken fyller ingen funktion när det regnar hela tiden. Den sämsta vintern jag någonsin upplevt i Göteborg med ett fastlåst läge med fronter som passerar från Atlanten hela tiden. Inte en dag med ett snötäcke ännu och vi har passerat halva januari. Sedan att Martin talar om ett omslag i vädret när det handlar om nån dag eller två med nån minusgrad säger en hel del om meteorologers syn på verkligheten. Ut med språket Martin – denna vintern har knappast varit nån vinter för Götaland och södra Svealand!

    Martin: Exakt. Jag har sedan i höstas sagt att det troligen blir en mild vinter. För sydligaste Sveriges del kan det betyda att det blir några enstaka vinterdagar, men inte vinter.

  • En sista följdfråga på mitt tidigare inlägg angående prognosernas längd. Tackar för svaret men jag tycker det verkar lite ihåligt. Vem är det som efterfrågar långa (opålitliga) prognoser??? Ser igen att du ändrat från nord till sydlig vind om tre dagar….

    Martin: Ingen efterfrågar opålitliga prognoser. Men media och väldigt många allmänheten efterfrågar långa prognoser. De flesta av dessa anser att de har ett värde och att man inte skall tolka dem bokstavligt.

    Men det är även en fråga om vad som är automatiskt genererat och vad som är handgjort. Personligen undviker jag att att göra prognoser (handgjorda prognoser) som jag inte känner mig trygg i att de med stor sannolikhet är korrekta.

  • Hej, har skrivit här tidigare men fick aldrig något svar från dig Martin.Att läsa av ovan kommentarer tycks somliga lita på nästa dags prognos. Lyssna och memorera vad spå-mannen/kvinnan säger om morgondagens väder på kvällen och lyssna sedan nästa kväll när samma personer rapporterar hur dagens väder blev. Utan att röra en min eller kommentera vad de sade kvällen innan, berättar dem om hur vädret blev under dagen. Om vi i våra arbeten gjorde samma misstag gång på gång är jag övertygad om att man fick se sig om efter annat att göra. Det håller inte att skylla på att Sverige är avlångt när Norge och lilla Danmark med bravur kan lämna nästan till 100 % rätt, trots att områdena i Danmark är ytterst små. Att lyssna på vad norra Själland får för väder framöver går utmärkt att jämställa med Skånevädret i Nordvästra Skåne. SMHI är en skattefinansierad verksamhet vilket medför att kraven bör vara högt ställda.

  • Det är inte sant att Danmark och Norge träffat vädret till 100%. Yr.no och met.no, två norska väderinstitut, har under hösten och vintern haft stora variationer mellan tvenne mans prognoser. DMI.dk gör inga prognoser längre än 7-10 dagar bort som gäller för lilla Danmark, och stämmer bra överrens med vädret i Skåne, men dåligt med vädret i t.ex Mälardalen eller Värmland. Dessutom kan invånarna i södra Norge vinna på att lyssna på DMI:s prognoser för Nordjylland än invånarna i Sydjylland.

    SMHI råkar ha haft dålig träffsäkerhet sedan i somras, men av någon orsak är svenskar väldigt pigga på att favorisera Norge och Danmark och skälla ut hemlandet. Detta gäller inte bara väderprognoser, utan även allt annat; infrastruktur, musik, mat, boende, natur, människor och traditioner. Av alla europeiska länder är Sverige minst stolta över sitt land, och enligt en undersökning är mer än 14% av svenskarna rent av missnöjda med allt vad Sverige har att erbjuda. I Danmark är motsvarande siffra ynka 2%, och i Norge 4%. Allt kan inte vara bättre i grannlandet, SMHI och förövrigt alla andra stora institut har haft svårt att prognosticera det senaste halvåret, pga osedvanligt stora skiftningar i väderläget.