Högtryck, sedan kallare?

(Uppdaterad)

Sakta drar regn/snöområdet över östra Svealand och Östersjön vidare söderut. Ett högtryck med centrum över Centraleuropa kommer allt mer att prägla vädret i Skandinavien. Det ger mest svara vindar och inte så händelserikt väder kommande dagar.

Så här års kan temperaturen sjunka rätt så dramatiserat i samband med klart väder och svaga vindar. Men det ser ut som molnen trots allt kommer att vara ganska omfattande. Det gör att det inte blir så stora variationer i temperaturerna.

Men natten till torsdag kommer nästa front och nederbördsområde in västerifrån. Det handlar troligen till största delen om snö, men i sydligaste Sverige blir det troligen regn. Det som gör denna front lite extra intressant är att det ser ut att utvecklas ett lågtryck på den under torsdagen.

Lågtrycket fördjupas efter att fronten passerat fjällkedjan. Återstår att se hur utvecklingen av lågtrycket blir. Små, små skillnader i den initiala utvecklingen och i förspelet till utvecklingen kan ge stora utslag i hur vädret utvecklas under fredag och kommande helg.

Som det ser ut idag så kommer temperaturen att sjunka något från och med fredag.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

25 CommentsLeave a comment

 • Står att det ska komma som snö här i Örebro, vilket betyder att du menar att söder i detta fall är från Malmö upp till Motala elr?

  Martin: Så här ett par dagar i förväg är det vanskligt att dra en exakt linje för var det kommer att komma nederbörd i fast respektive flytande form. Men jag har uppdaterat texten, jag bedömer att det till största delen handlar om snöfall.

 • Kommer lågtrycket att passera åt sydost då. Om så är fallet så får vi ju kallare nordostvindar med snöbyar efteråt eller hur?

  Martin: Ja, temperaturen skulle kunna krypa ner. Får se hur mycket snöbyar det blir i Dalsland.

 • Tjenare! Hur mycket snö tror du det kommer att komma i Östra Södermanland ?
  Och jag har en fråga till, för just nu är det -0,5 grader men ändå så regnar det ? 😮 Det ska ju snöa när det är minusgrader..

 • Blir det inget av nederbörden på torsdag? I morse var det 20 mm i Arvika under torsdagen, nu vid lunchtid måndag är nästan all nederbörden borta, bara 1,6 mm ons-fre.

 • Inget mer regn nu i Götaland, tack!Det ser ut som de har startat snökanonerna i den lokala skidbacken, kan det bli årets första slalomtur i helgen tro?

 • Prognoserna skiftar mycket. Om vinden blir nordlig-nordostlig-ostlig kommer Nyköping att begravas under snö innan det snögenererande havet fryser till.

 • Jag är så irriterad nu. Det ska snöa som bara den enda stunden, den andra är det inte snö förens några dagar senare. Det skjuts fram hela tiden. Och nu när jag kollar på yr.no skall det vara +3 och upp till 8.4 mm regn på Onsdag. Vad i hela fridens namn, liksom? Det är ett par-tre minus och runt nollan hela tiden, det visar en fint kommande vinter. Nu har vi väldigt lite snö, men det försvinner på Onsdag och skidspåren kommer behöva göras om – IGEN. Det skjuts fram hela tiden och det finns ingenting man kan göra åt det. Det kommer alltid en dag som förstör ALLTING och tvingar arbetarna på skidspåren till ännu en omgång av att spåra om. Det är väl så här det kommer vara hela vintern. Måste komma på något sätt att inte längre kolla in prognoserna då det är förhoppning och besvikelse om vartannat. Vi får se om det blir regn eller inte, men om det blir det så ger jag nog upp. Det är inte värt att ha förhoppningar på en vinter som redan visat sitt sanna ansikte.

 • Senaste modellkörningen indikerar mildare väder med lågtryckstrafik från sydväst från och med torsdag. Ser ut att kunna bli mycket snö från nordligaste götaland och norrut. Söder därom antagligen regn och milt. Men den här prognosen lär nog ändras vid nästa uppdatering. Har ju skett förr så att säga.

 • Daniel: På torsdagen ser det ju ut att bli västliga vindar, så då tror jag nog det kanske bara kommer någon cm slask. Fast däremot så ser helgen spännande ut! På Lördag kan det nog komma en hel del snö, ser nästan ut som det kan bli tal om snökanoner här i östra Sveland då vinden vrider om till nordostlig 🙂

 • Då vi ska åka till de franska alperna i slutet av månaden har har jag följt vädret där här på klart.se de senaste veckorna en fråga har dock uppstått .Varför visas nästan hela tiden ca -10 och regnskurar de 2-3 sista dagarna på prognosen och hur trovärdigt är det på 2000 meter höjd ?

 • Nu börjar det likna en parodi. Prognosmakarna har fått spel. Nu är inte ens träffsäkerheten i prognoserna 1% !!
  Och inga svar får man någonstans.

  Dags att börja fastställa själv, hur pinsamt usla prognoserna är.

  Håll ut, jag kommer med svar svart på vitt om en månad.

  Martin: Det är ingen som har sagt att prognoser är en dokumenterad sanning som skall inträffa. Det handlar om att beräkna en sannolik utveckling. Jag kan säga med 100% säkerhet att det inte finns någon som prognos som stämmer till punkt och pricka. Ju längre in i framtiden man räknar desto sämre blir träffsäkerheten. Problemet med dagens väderprognoser är dels att det är lätt att ”räkna fram ett pra dagar till”, dvs göra en för lång prognos (som i princip per definition inte kommer att stämma). Dels att alla prognoser ser lika exakta ut, trots att de inte är det.

 • Jag har hoppat runt i gården med sekatören,klippt undan en massa slyskott och beskurit äppelträden..Våren är snart här,nu ser vi fram mot en härlig sommar,typ!(lite positiv måste man vara)

 • En liten undran gällande prognos för Nässjö.
  Temp måndag den 23/1 visar max +1 och min -10.
  Men kl 9, 13, och 19 visas -9, -7, -10 resp.
  Kl 19 söndag -7, kl 7 tisdag -9.
  Verkar otroligt att tempen ska komma upp upp till +1 på måndagen?

 • Svansföringen på prognosmodellerna (dag5-8) visar tydliga likheter med en glad och hungrig Labrador! 😀

 • Undrar om meteologer vet hur dom spår. Jag tror (vet?) att anledningen till varför Klart lägger ut långa prognoser är att få reklam. Sajten är ju helt uppbyggd på reklam. Vi får se om det blir några svar på alla undrande mail här… En god morgon från ett dimmigt småland.

 • Förtydligande: Den jag tittar mest på är yr.no. De har inga reklamintäkter. 😉

  Martin: Någon betalar för deras tjänster också, typ norska skattebetalare.

 • Catherine: Det är svårt att gnälla så personligt om något man inte känner till, som t ex krig. Men biokemiskt sett så är vi inte SÅ olika runtom på jorden. Vi kan känna samma starka grad av ångest som hos någon som bor i ett U-land. Om jag inte trivs med något kommer jag uttrycka det, var som helst – när som helst. Spelar ingen roll var jag bor eller vilken typ av problem andra ser det som. För dig är det ett I-landsproblem, för mig är det uppenbarligen väldigt mycket mer än så. En snörik vinter för mig är som en solrik och varm sommar är för många andra. Och sommaren är rena plågan för mig. Jag uppfattar det som insiktslöst att bagatellisera andras upplevelser. Nåväl, nåväl.. 🙂

 • Catherine: Det är okej, det gör du med all din rätt. Du får se inläggen som ultralätt cardio. 😉

 • Martin; Jag vet, men förtydligandet var avsett som kommentar till Stefans inlägg ovan. Inte för att förringa Foreca eller Klart.
  Blir ibland lite konstigt när inläggen släpps in i efterhand.

 • När sanningen ska fram får den inte komma fram. Mycket märkliga bortsorteringar på inlägg.

  Inte längre bara prognoserna som saknar trovärdighet.

  Martin: Hej Norco. Det som är sant behöver belysas.

 • Vill kommentera att YR och SMHI + Foreca bara lägger ut 10 dagars prognoser. Detta pga att osäkerheten ökar allt för mycket för längre tid. Mitt egna antagande, som jag mer och mer tror på…, är därför att reklamfinansierade sidor lägger ut längre prognoser. Dom vet ju att folk är nyfikna. Martin säger ju själv ovan ”att det är lätt att gör en för lång prognos”. Jag tycker Klart borde förstå att det är ”vanliga Svenssons som jag” som tittar här och därför tror att prognsen bortom 10 dagar är ganska exakt. Vi får hur långa prognoser Klart kommer att fortsätt med långa osäkra prognoser. Simma lungt.

 • Jag är fullt medveten om att det inte finns några prognoser som är 100%.
  Och prognoser längre än 5 dagar bryr jag mig inte ens om.
  Men när det handlar om 1-2 dagar som slår tokfel, måste man få säga sitt.
  Ska bli intressant att se hur mycket snö det kommer i Borås natten mellan ons-torsdag.
  30-35 mm (smält form)var de enligt prognoserna 4-5 dagar före.

  Min skepsis grundar sig i det totalhaveri som inträffa Dec-10 dagarna före Jul.
  Då vart de utfärdat klass 2 varningar för snö och blåst bara ett par dagar före (jag vet 24h). Tror de va runt 40mm som skulle komma. Tror inte de kom 1mm.
  Efter det miste jag väl en del förtroende. Och jag vet jag kan låta bli att läsa prognoser. Men det är svårt då man har ett stort intresse för väder 🙂

  Martin: Jag är den förste att önska att prognoserna kunde vara bättre.

  När det gäller uppföljning av tex nederbörd så måste man även beakta att det är en diskontinuerlig variabel. Vad jag menar är att det kan snöa/regn på en plats och bara några hundra meter bort kommer det ingen nederbörd alls. (Till skillnad från tex temperatur eller lufttryck som har en ”mjukare” övergång).

  En ack så liten avvikelse av ett moln som det snöar/regnar ur gör att prognosfelen blir mycket stora när man befinner sig nära gränsen mellan nederbörd/inte nederbörd. Det försvarar inte på något sätt andra prognosfel, men vad jag vill säga är att man alltid bör beakta det storskaliga vädret, inte bara detaljerna som framkommer i punktprognoser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *