Jag vill uppmärksamma den behagliga våren i Sverige som just nu ligger i fas med hur det brukade vara för några decennier sedan.
För det har väl inte undgått någon att det blir allt varmare. Globalt sett?
Som om inte det räckte så slår vi just nu många obehagliga rekord. Inte nog med att 2015 slog 2014 som det varmaste året. Därtill, de senaste 12 månaderna har alla varit varmare än motsvarande månader sedan man började föra statistik över väder i slutet av 1800-talet. Och rekorden har slagits med god marginal.
Bloomberg har lite cool grafik i en artikel de publicerade igår.
Så njut av de behagliga vårtemperaturerna vi råkar ha här hemma just nu. Vi har det delvis till följd av att glaciärerna på Grönland smälter och kallt vatten rinner ut över Golfströmmen. (Det är i och för sig inte toppenbra.) Men/och större delen av övriga världen svettas.
/Martin
Tyvärr är det alltför få som njuter. De flesta verkar istället (ivrigt påhejade av kvällstidningslöpen, givetvis) beklaga ”kylan” och frustrerat fråga var sommaren egentligen tog vägen. Försöker man förklara att det inte är särskilt normalt med 25+ i början/mitten på maj långt upp i landet så möts man mest av förvånade blickar och tråkstämpel. Suck säger jag.
På dinosauriernas tid var det ännu varmare än nu men då fanns varken människor, utsläpp eller bilar. Hur förklarar ni domedagsprofeter det? Sveriges värmerekord är snart 80 år gammalt, och nyligen slogs ett över 40 år gammalt världsköldrekord på Antarktis… Min åsikt är att det finns inga bevis för någon ”global warming” och att klimatfanatikerna kraftigt överskattar människans påverkan på temperaturen. Detta tunnelseende och fixering kring temperaturen gör att man missar andra, riktiga miljöproblem såsom brist på rent vatten, luftföroreningar och annat.
Nej men det är inte människor eller bilar som gör att det blir varmare idag. Det är (främst) den ökande halten växthusgaser i luften som gör det.
På dinosauriernas tid var halten koldioxid i luften högre än den var under vår tid, helt enkelt för att det inte hade bundits så mycket i de så kallade ”fossila lagren” av olja, kol och naturgas. (Det fossila kolet vi eldar idag har ju bildades ju under några hundra miljoner år, typ under och efter dinosaurierna).
Ett och annat köldrekord slås fortfarande. Men antalet och storleken på de värmerelaterade rekorden överstiger detta med råge.
Vulkaner spyr ut väldigt mycket koldioxid.
Den nyupptäckta fisken (biomassan) som lever på på 200-600 meters djup på några ställen i stilla havet beräknas ha mer än dubbelt så stor biomassa som övrigt allt levande i havet. De avger också koldioxid. Dessutom är ju värmen med ökad koldioxidhalt rena drivhuseffekten och ger mer växtlighet som tar upp koldioxidhalten i atmosfären. Och det märks, jorden har aldrig varit så grön som nu.
Temperaturmätningarna som började mitten på 1800-talet började när norden var ganska kall. (vet inte hur det var globalt sett.) Och på 1600-talet var lilla istiden….
Medeltid järnålder och vikingatid var varmare än nu.
Så det är inte säkert att den fossila förbränningen inneburit varmare klimat – om det nu stämmer – det kan vara andra faktorer också.
På sjuttiotalet sa vetenskapsmän och politiker att världens mat inte skulle räcka, speciellt inte riset. Men det kom nya rissorter som gav mer skördar. Samma årtionde sa man att oljan skulle ta slut inom trettio år. Är den det?
Jag menar att man ska vara skeptisk mot allmänna etablerade sanningar, de behöver inte vara fel men det betyder inte att de alltid har rätt.
Men att beskylla våra kor (ingår i ekosystemet) för att de försämrar världsklimatet är verkligen att sila mygg och svälja kameler.
Javisst skall man vara kritisk, det är ett av vetenskapens honnörsord.
Det har blivit varmare både lokalt och globalt. Det är många saker som orsakar det, men/och de naturliga (tex vulkaner, kosmisk strålning, förändringar av solen mm) är små jämfört med vad vi människor har gjort och gör. De tre största orsakerna är fossilt kol, avskogning och luftföroreningar. Och de är alla mycket större än den största av de ”naturliga” förändringarna.
Min poäng är, precis som Hans också kom in på, att temperaturen historiskt sett har varierat mycket, detta även långt innan det förekom förbränning av kol, eller innan människor fanns på jorden överhuvudtaget. Jag tycker att det är lite som att drabbas av hybris när man hävdar att människan under vår relativt korta existens skulle kunna påverka jordens temperatur i någon nämnvärd omfattning.
Att temperaturen har varierat under förhistoriska tider säger oss att klimatet kan förändras, det är inte stabilt.
När man tittar på orsakerna till varför klimatet har förändrats (förhistoriskt) så finner man att det inte krävs så mycket kraft, bara den får verka under lång tid. Alternativt om det är större krafter, kortare tider.
Tittar man på hur vi ändrat strålningbalansen, dvs relationen mellan hur mycket energi som kommer till Jorden och hur mycket som strålar ut i rymden, så ser vi att det är stor skillnad på hur det ser ut nu och hur det var för 1-200 år sedan. Givet denna skillnad och med beaktande av de små (men långvariga) skillnader som sätter igång/avsluta istider, så inser man att det vi gör nu är i samma skala.
Tvärt emot din intiutiva känsla så är det faktiskt underligt om det inte händer något. (och vi ser ju dessutom skillnader redan nu).
Många resonerar som du, men för att ta en metafor med skogsbränder: ”Skogsbränder förekom ju långt innan människan kom in i bilden och deras konsekvenser är ibland enorma. Det vore hybris att påstå att en enskild människa kan påverka naturen så mycket som en skogsbrand. Slutsats: Människor skapar inte skogbsränder.”
Ovanstående exempel leder givetvis till fel slutsats. Rätt slutsats är att skogsbränder kan skapas av både naturliga och mänskliga orsaker. Och det är på samma sätt med klimatförändringar: Bara för att klimatförändringar kan ske på naturlig väg så betyder inte det att människan inte kan orsaka klimatförändringar. Tvärt om: Får vi bara rätt verktyg så finns det goda förutsättningar.