Expo för el- och hybridbilar

Igår testade jag elbilar, och cykel, på testkörningsanläggningen Trotsa Park i norr om Stockholm under eventet Electric & Hybrid Car Expo som pågår 13-14 maj, 2016.

Anders Hallström (bilden ovan) vid EcoNow står som värd i samarbete med Elbilsföreningen.

”Hittills har tillverkarna av el- och hybridbilar visat upp sig var och en. Jag vill skapa en yta där man som konsument kan se, testa och jämföra dem bredvid varandra”.

”Jag vill också visa att det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man arrangerar event. Det är därför vi erbjuder fossilfri transport (buss med biobränsle) från centrala Stockholm och erbjuder vegetarisk mat”. (Food Trucken Vegan Schmegan).

”Den här expon kommer att vara återkommande och jag räknar med ett ännu större deltagande nästa år.”

Hyundai, Tesla, Mitsubishi, Nissan, Volkswagen är representerade vid detta tillfälle. Ett par bilproducenter hade fått förhinder, men var representerade genom biluthyrningsfirman Sixt, tex BMW och Mercedes.

Även cykeltillverkaren Crescent var på plats med såväl moderna elcyklar som ombyggd retro-hoj.

Testkör Tesla Model S P90D

Testkör Tesla Model S P90D.

Tesla har vid det här laget både hunnit bli symbol för miljömedvetna och hållbara persontransporter samt blivit en vardagsbil för miljömedvetna, prestandaintresserade och någorlunda välbärgade individer och företag. Det är inte såå märkvärdigt stor skrytfaktor att ha kört en Tesla som det var för något år sedan. Men det är fortfarande en rolig bil att köra. (Vill man visa att man verkligen är medveten som skall man ha en Tesla Roadster i garaget).

Även om Teslas bilar representerade ett gigantiskt kliv inom bilindustrin så vilar man inte på gamla lagrar. Utvecklingen går framåt inte bara genom nya modeller utan även prestanda på de gamla.

Jag var givetvis tvungen att testa Teslas acceleration. Den är imponerande, men givetvis krävs det mer säljargument än så för att övertyga konsumeter. Och det finns mycket mer att tillgå. Dels en helt fossilfri drift i en bil som i förnuftigaste utförandet (400 hk istället för 700) klarar drygt 50 mil på en laddning.

Jag fick även tillfälle att testa Teslas autopilot. Den kan kopplas in vid hastigheter över 30 km/h. Den läser av och förhåller sig till vägmarkeringar och övrig trafik. Det är en lite absurd känsla att släppa ratt och pedaler och därefter uppleva hur bilen kör själv. Men/och det fungerar.

Alla har som bekant inte dryga miljonen över till bilkonsumtion. Det är mycket pengar även om man beaktar att bränslet och frånvaron av många slitdetaljer gör att driftkostnaderna blir betydligt lägre än för bensin- och dieseldrivna bilar. Men snart, nåväl, om något år, kommer Tesla Model3 som kommer att kosta som Volvo eller Volkswagen, men med elbilens alla fördelar.

Och nu har ju även övriga bilmarknaden vaknat. Man kan verkligen fråga sig varför de inte gjort det tidigare. En del av svaret ligger i att vi konsumenter så gladeligen köpt deras gamla fossila teknologi. Men en del ligger också i att det krävs nya affärsmodeller när man säljer elbilar. Med en elbil kan man nämligen inte tjäna så mycket på slitdetaljer och service, helt enkelt för att det bara är en bråkdel så mycket saker som slits eller behöver servas i en elbil jämfört med en bensin- eller dieseldriven bil.

Jag körde även en Mitsubishi Outlander laddhybrid. Jag skall erkänna att jag var lite undrande till hur jag skulle uppleva eldriften. Jag hade ju alldeles nyss kört den av marknaden krönte konungen Teslas flaggskepp. Skulle en SUV från Mitsubishi ens kunna komma i närheten av samma upplevelse?

Och svaret var… Ja. Nej inte när det gäller accelerationen eller körsträckan. Men när det gäller den praktiska upplevelsen så fick jag samma behagliga lugn av körningen i Outlandern. 80 hästar eldrift kommer man långt med.

Men man behöver ett större batteri och man behöver förmodligen inte riktigt så stor bil. 50 kilometers räckvidd är för lite, men utvecklingen går framåt och tillverkarna står vid flera vägval. Antigen optimerar man bilen för 100% eldrift eller så gör man en kompromiss mellan två olika bränslekällor. Det kan i vissa fall vara en fördel, men som i alla system så kan man inte äta kakan och ha den kvar: Fördelen med att ha två system är också en nackdel, ett av systemen följer med som barlast.

Men utvecklingen går framåt och vi kommer att se många olika lösningar och en snabb utveckling kommande år.

Försäljningen av elcyklar går uppåt och jag är tillfreds med att man tagit sig förbi designstadiet där cyklarna såg ut som… (jag vet inte riktigt hur jag skall beskriva dem) tråkiga och med alldeles för upprätt cykelställning. Bara för att man kan få nära 100% hjälp av eldriften så betyder inte det att man vill sitta och cykla som om man satt vid ett skrivbord och skrev på skrivmaskin.

Crescents elcyklar. I förgrunden en stilren retrocykel som dock bara finns i ett exemplar.

Crescents elcyklar. I förgrunden en stilren retrocykel som dock bara finns i ett exemplar.

Nej, nu har cyklarna en geometri som en vanlig mountainbike, cross eller racer. Motorn hjälper till (man kan justera hur mycket) upp till 25 km/h och cykeln har tillräckligt låg tyngdpunkt och vettig ramgeometri för att man skall kunna cykla dem som en vanlig cykel. Geometrin och sittställningen gör att man skapar mindre luftmotstånd att man kan ta i som vanligt.

Målgruppen har därmed breddats avsevärt. Men den största nyttan, både ur ett folkhälsoperspektiv och ett miljöperspektiv, är när man erövrar folk som annars tar bilen för småärenden på ett par kilometer upp till någon mil.

Själv föll jag för Crescents retrocykel med både motor och batteri inbyggda i bakre navet. Det är dock inget som serietillverkas utan den finns bara i ett exemplar. Jag kanske skall bygga mig en snygg elcykel som projekt?

När det gäller mobilitet så cyklar jag dock själv fortfarande på en vanlig cykel (cyklocross). Det är roligt, lätt och man får vardagsmotion. Men jag skulle vilja ha en hybrid mellan elcykel och elbil. Som en liggcykel med väderskydd och batteridrift som stöttning till pedalerna. Jorå, det finns och Anders Hallström lovar mig att skapa utrymme även för dem till nästa mässa.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg