När kommer vintern?

Av Martin Hedberg

(Uppdaterad) Det är nu många som längtar efter vinter. Nej inte alla, men många.

Vintern har kommit fläckvis i Lapplandsfjällen, inte mer.

Statistiskt sett borde det vara vinter i nästan hela Norrland (inte Medelpad, Hälsingland och Gästrikland) samt Svealand väster om Siljan.

Varför det inte är mer vinter än det är? Det är inte kallt nog.

Jo, det var en enkel tulipanaros, men man kanske inte skall vänta sig mer vinter än så. Bara för att det varit kallt och de två senaste åren så betyder inte det att kommer att vara det denna vintersäsong också.

Men man kan ju önska. Och man kan göra prognoser.

Om vi tittar på de närmsta dagarnas prognoser som sträcker sig en vecka in i november så ser det ut att bli ett par grader mildare än normalt.

Och tittar man på långtidsprognoser, t.ex. de från WSI, så förkunnar de att hela vintern blir mildare än normalt här i Norden.

Så vi kanske skall ställa in oss på en lång höst istället för en sträng vinter. För sydligaste Sveriges del kanske man skall stryka första ordet i rubriken och bara säga: Kommer vintern?

/Martin

31 tankar på “När kommer vintern?”

 1. En liten fråga: SMHI ändrar sina prognoser till kl 0100, 0700, 1300 och 1900 på söndag, medan Klart.se ligger kvar med kl 0800, 1400 och 2000. Betyder det att ni inte ändrar avläsningstid vid övergången till normaltid?

  Martin: Jo, vi kommer också att gå över till normaltid på söndag och därmed ändras uppdateringarna i förhållande till det. Vår (och SMHI:s) referenspunkt är UTC (GMT eller z-tid som vi meteorologer kallar det).

  Svara
 2. tja martin! undrar va du tror om årets vinter? när den kommer osv? kan du säga just nu om det blir en grön jul eller inte? själv tror jag att det blir en slaskig vinter!

  Svara
 3. Hej!

  Det är inte vintern ännu men jag undrar hur stor är chansen/risken att det blir skidåkningsvinter i Uppsala i november?

  Martin: Inte överhängande

  Svara
 4. Tror du alltså att vi får grönt och dimmigt alternativt milt och soligt större delen av november, så att vi inte har helvitt den 24-30 november?

  Temperaturen år 2011 har tett sig annorlunda än 2010. Våren kom normalt, sommaren tidigt, hösten sent, och nu kanske vintern sent?

  Svara
 5. Hej Martin

  En eloge för en mycket exakt prognos i morse.
  Jag använder din sida för att åka motorcykel till och från jobbet.
  Hela hösten har jag noterat att du lyckats fantastiskt bra med parametrarna nederbörd och temperatur vilket är det jag eftersträvar.
  Men speciellt i morse stämde nederbördstiderna nästan kusligt exakt.

  MVH Stefan

  Svara
 6. Angående ”sommartid” och ”normaltid” så fattar jag inte vitsen med det över huvud taget! Det sägs att man vill ”skynda på” våren och vintern.
  Enligt mig är det trams!
  På vintern behöver man så mycket ljus som möjligt, vilket det blir mindre av när man ställer tillbaka klockan 1 timme.
  Inför sommartid året runt!!
  Vad tycker du om detta, Martin?

  Martin: Jag fäktas inte mot väderkvarnar 😉

  Svara
 7. Ja, för en som bygger hus hela dagarna och fiskar när han inte bygger så är detta en drömhöst!
  Ismete i all ära, men jag hoppas att mälaren slipper ett istäcke i år =)

  Svara
 8. Vintern kommer komma andra veckan på December(Precis som 2009/2010 Vintern för om några veckor kommer Högrycket och lågtrycket över stilla havet att försvagas= Vilket ger NAO- samt kallluftsras ner över oss.

  Svara
 9. Väldigt bläddrande, men vad sade du/ni vid den här tiden förra året, om väder fr.a.?

  Så här varmt ska det inte vara. Nu ska man räfsa löv på nyfrusen mark. Förbereda skridskor och skidor. Laga barnens raggsockor. Kolla ev. kallras i huset. Vässa och olja och ställa in redskapen. Och sedan glida ner i fåtöljen vid brasan men en tjock, färggrann tidning.

  Apropos den människorelaterade växthuseffekter. Kanske är det vad som skiljer människan från djuren: Människan utför handlingar mot bättre vetande.

  Svara
 10. Jag tillhör dem som uppskattar varmare vintrar. Livet blir så mycket enklare. Helst skulle jag vilja att det var sommar året runt. 🙂 Och förstås sommartid året runt. 🙂

  Martin: Är du beredd på bieffekterna?

  Svara
 11. MInns vintern 2009/2010. Det var mycket milt ända till slutet av november. Körde nedcabbat i mitten av november från affären och hem. Folk bara log – och skakade på huvudet – mitten av november 12-13 grader varmt och sol och allt! Det var rätt kusligt faktiskt. Det smällde som bekant till rejält den första veckan (eller om det var andra veckan) i december och vi fick den snörikaste och kallaste vintern på MÅNGA år! Vi bottnade med som lägst -29.9 grader på vår utomhustermometer vid baksidan av vårt hus (vetter mot norr). Vädret är svårt att modellera i simulatorerna. Det är väldigt mycket tröskeleffekter att förutse/simulera – när en tröskel väl är överskriden kan det rasa – VINTERN rasar… NAO index spelar ju roll och trenden just nu är ett sjunkande NAO men det är fortfarande positivt. Se länk http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/pna/nao_index.html
  Negativt NAO ökar chansen/risken för en kall vinter – vad blir det i år – det vet man väl egentligen först efter vintern när det är dags att summera. Men det är ju alltid kul att spekulera och analysera!

  Personligen hoppas jag på en kall och snörik vinter – så man kan åka skidor både på längden och framför allt utför i perfekta snöförhållanden!

  Svara
 12. Perfekt om det inte blir en vinter framför allt när man löptränar, men kommer att sakna den vita snön till julen, man har ju blivit bortskämd med det två år i rad nu…
  Själv tror jag att det blir en riktigt varga vinter för tredje året i rad, men den kommer igång mycket senare än förra året då vi hade det första snöfallet i okt månad här i väst.

  Svara
 13. Tycker mildvädret hittils varit kanon för mina fikonträd som har hunnit mogna av och har inte skadats en millimeter. De kommer därmed tåla vintern mkt bra och för Skånes del hoppas jag på total avsaknad av minusgrader men kortare perioder av minusgrader är dock ingen fara.

  Svara
 14. Jag vet att det inte blir någon vinter söder om Vänern. Har nämligen reparerat och servat snöslungan i två dagar. Så det så! 😉

  Martin: Sälj den. 🙂

  Svara
 15. Hej
  WSI tror på mild vinter för hela Norden det brukar väl innebära milda luftströmmar från SV på vintern ? De tror samtidigt på en kall vinter på de Brittiska öarna hur går det ihop eller ser deras Europakarta annorlunda ut ?
  MVH Peter

  Svara
 16. En liten undran bara vad diskussionen har för mening och vad den går ut på…… vet att jag inte behöver läsa. Men är det inte ganska meningslöst att höra om någon behöver det ena eller det andra. Men sån kanske världen är nu. Skön söndag från Stefan i småland.

  Svara
 17. Här har det varit ganska normalt både sommar och höst väder ända tills just nu då det är ganska milt tycker jag…tror också att vintern kommer fortare än väntat och att vi går mot mera normala årstider igen med tanke på den natur vi har i större delen av Sverige trots allt :)…Dessutom är faktiskt en ”liten” istid snart här inom en snar framtid enligt vetenskapen.
  Så nej, jag håller inte med dig Martin 😉

  Svara
 18. Hur kan någon stå ut med det väder vi har,regn och blåst månad efter månad.Hoppas på en riktig snörik och kall vinter.

  Svara
 19. Kollar på en satellite som visar isläget i Hudson Bay, i år är isens utbredning större än förra året vid samma datum, New York hade snö igår, på Sydpolen smälter isen och fram kommer trädstubbar ca 6000 år, trots all teknik klarar man bara av prognos med 55 % säkerhet tala om hur vädret blir 14 dagar fram

  Martin: Även om de hänger ihop så är inte väder och klimat samma sak.

  Svara
 20. Hej Martin. Väder o klimat inte samma sak! Men det verkar väl inte som klimatprognoserna är bättre än väderprognoserna. Förutsa sa ni(!) den extremt snabba avsmältningen i ishavet för fem år sedan. Man talade om betydligt längre tidsförlopp om jag inte minns fel. Vore det inte bättre att koncentrera sig på att försöka att öka träffsäkerheten i väderpronoserna. Den har knappas blviti bättre under de senaste 5 åren i alla fall.

  Martin: Eftersom väder och klimat inte är samma sak så kan man inte riktigt jämföra dess olika prognosers förmåga att spå i framtiden. Det är lite som att jämföra äpplen och päron, eller kanske snarare ett äpple med ett äppelträd.

  Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: