När kommer vintern?

Av Martin Hedberg

(Uppdaterad) Det är nu många som längtar efter vinter. Nej inte alla, men många.

Vintern har kommit fläckvis i Lapplandsfjällen, inte mer.

Statistiskt sett borde det vara vinter i nästan hela Norrland (inte Medelpad, Hälsingland och Gästrikland) samt Svealand väster om Siljan.

Varför det inte är mer vinter än det är? Det är inte kallt nog.

Jo, det var en enkel tulipanaros, men man kanske inte skall vänta sig mer vinter än så. Bara för att det varit kallt och de två senaste åren så betyder inte det att kommer att vara det denna vintersäsong också.

Men man kan ju önska. Och man kan göra prognoser.

Om vi tittar på de närmsta dagarnas prognoser som sträcker sig en vecka in i november så ser det ut att bli ett par grader mildare än normalt.

Och tittar man på långtidsprognoser, t.ex. de från WSI, så förkunnar de att hela vintern blir mildare än normalt här i Norden.

Så vi kanske skall ställa in oss på en lång höst istället för en sträng vinter. För sydligaste Sveriges del kanske man skall stryka första ordet i rubriken och bara säga: Kommer vintern?

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

31 CommentsLeave a comment

 • En liten fråga: SMHI ändrar sina prognoser till kl 0100, 0700, 1300 och 1900 på söndag, medan Klart.se ligger kvar med kl 0800, 1400 och 2000. Betyder det att ni inte ändrar avläsningstid vid övergången till normaltid?

  Martin: Jo, vi kommer också att gå över till normaltid på söndag och därmed ändras uppdateringarna i förhållande till det. Vår (och SMHI:s) referenspunkt är UTC (GMT eller z-tid som vi meteorologer kallar det).

 • Hoppas att inte Gästrikland borde ha vinter långt före Hälsingland och Medelpad:)
  Martin: Ops.

 • tja martin! undrar va du tror om årets vinter? när den kommer osv? kan du säga just nu om det blir en grön jul eller inte? själv tror jag att det blir en slaskig vinter!

 • Hej!

  Det är inte vintern ännu men jag undrar hur stor är chansen/risken att det blir skidåkningsvinter i Uppsala i november?

  Martin: Inte överhängande

 • Vintern kommer sista veckan i November.
  Bara så ni vet.

  Martin: Bra! Förresten: Var?

 • Tror du alltså att vi får grönt och dimmigt alternativt milt och soligt större delen av november, så att vi inte har helvitt den 24-30 november?

  Temperaturen år 2011 har tett sig annorlunda än 2010. Våren kom normalt, sommaren tidigt, hösten sent, och nu kanske vintern sent?

 • Hej Martin

  En eloge för en mycket exakt prognos i morse.
  Jag använder din sida för att åka motorcykel till och från jobbet.
  Hela hösten har jag noterat att du lyckats fantastiskt bra med parametrarna nederbörd och temperatur vilket är det jag eftersträvar.
  Men speciellt i morse stämde nederbördstiderna nästan kusligt exakt.

  MVH Stefan

 • Angående ”sommartid” och ”normaltid” så fattar jag inte vitsen med det över huvud taget! Det sägs att man vill ”skynda på” våren och vintern.
  Enligt mig är det trams!
  På vintern behöver man så mycket ljus som möjligt, vilket det blir mindre av när man ställer tillbaka klockan 1 timme.
  Inför sommartid året runt!!
  Vad tycker du om detta, Martin?

  Martin: Jag fäktas inte mot väderkvarnar 😉

 • Ja, för en som bygger hus hela dagarna och fiskar när han inte bygger så är detta en drömhöst!
  Ismete i all ära, men jag hoppas att mälaren slipper ett istäcke i år =)

 • Vintern kommer komma andra veckan på December(Precis som 2009/2010 Vintern för om några veckor kommer Högrycket och lågtrycket över stilla havet att försvagas= Vilket ger NAO- samt kallluftsras ner över oss.

 • Väldigt bläddrande, men vad sade du/ni vid den här tiden förra året, om väder fr.a.?

  Så här varmt ska det inte vara. Nu ska man räfsa löv på nyfrusen mark. Förbereda skridskor och skidor. Laga barnens raggsockor. Kolla ev. kallras i huset. Vässa och olja och ställa in redskapen. Och sedan glida ner i fåtöljen vid brasan men en tjock, färggrann tidning.

  Apropos den människorelaterade växthuseffekter. Kanske är det vad som skiljer människan från djuren: Människan utför handlingar mot bättre vetande.

 • Jag tillhör dem som uppskattar varmare vintrar. Livet blir så mycket enklare. Helst skulle jag vilja att det var sommar året runt. 🙂 Och förstås sommartid året runt. 🙂

  Martin: Är du beredd på bieffekterna?

 • MInns vintern 2009/2010. Det var mycket milt ända till slutet av november. Körde nedcabbat i mitten av november från affären och hem. Folk bara log – och skakade på huvudet – mitten av november 12-13 grader varmt och sol och allt! Det var rätt kusligt faktiskt. Det smällde som bekant till rejält den första veckan (eller om det var andra veckan) i december och vi fick den snörikaste och kallaste vintern på MÅNGA år! Vi bottnade med som lägst -29.9 grader på vår utomhustermometer vid baksidan av vårt hus (vetter mot norr). Vädret är svårt att modellera i simulatorerna. Det är väldigt mycket tröskeleffekter att förutse/simulera – när en tröskel väl är överskriden kan det rasa – VINTERN rasar… NAO index spelar ju roll och trenden just nu är ett sjunkande NAO men det är fortfarande positivt. Se länk http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/pna/nao_index.html
  Negativt NAO ökar chansen/risken för en kall vinter – vad blir det i år – det vet man väl egentligen först efter vintern när det är dags att summera. Men det är ju alltid kul att spekulera och analysera!

  Personligen hoppas jag på en kall och snörik vinter – så man kan åka skidor både på längden och framför allt utför i perfekta snöförhållanden!

 • Perfekt om det inte blir en vinter framför allt när man löptränar, men kommer att sakna den vita snön till julen, man har ju blivit bortskämd med det två år i rad nu…
  Själv tror jag att det blir en riktigt varga vinter för tredje året i rad, men den kommer igång mycket senare än förra året då vi hade det första snöfallet i okt månad här i väst.

 • Tycker mildvädret hittils varit kanon för mina fikonträd som har hunnit mogna av och har inte skadats en millimeter. De kommer därmed tåla vintern mkt bra och för Skånes del hoppas jag på total avsaknad av minusgrader men kortare perioder av minusgrader är dock ingen fara.

 • Jag vet att det inte blir någon vinter söder om Vänern. Har nämligen reparerat och servat snöslungan i två dagar. Så det så! 😉

  Martin: Sälj den. 🙂

 • Hej
  WSI tror på mild vinter för hela Norden det brukar väl innebära milda luftströmmar från SV på vintern ? De tror samtidigt på en kall vinter på de Brittiska öarna hur går det ihop eller ser deras Europakarta annorlunda ut ?
  MVH Peter

 • Hej! blir det någon snö i stöde västernorrland snart? Är minusgrader varje natt där jag bor

 • En liten undran bara vad diskussionen har för mening och vad den går ut på…… vet att jag inte behöver läsa. Men är det inte ganska meningslöst att höra om någon behöver det ena eller det andra. Men sån kanske världen är nu. Skön söndag från Stefan i småland.

 • Här har det varit ganska normalt både sommar och höst väder ända tills just nu då det är ganska milt tycker jag…tror också att vintern kommer fortare än väntat och att vi går mot mera normala årstider igen med tanke på den natur vi har i större delen av Sverige trots allt :)…Dessutom är faktiskt en ”liten” istid snart här inom en snar framtid enligt vetenskapen.
  Så nej, jag håller inte med dig Martin 😉

 • Hur kan någon stå ut med det väder vi har,regn och blåst månad efter månad.Hoppas på en riktig snörik och kall vinter.

 • Kollar på en satellite som visar isläget i Hudson Bay, i år är isens utbredning större än förra året vid samma datum, New York hade snö igår, på Sydpolen smälter isen och fram kommer trädstubbar ca 6000 år, trots all teknik klarar man bara av prognos med 55 % säkerhet tala om hur vädret blir 14 dagar fram

  Martin: Även om de hänger ihop så är inte väder och klimat samma sak.

 • Hej Martin. Väder o klimat inte samma sak! Men det verkar väl inte som klimatprognoserna är bättre än väderprognoserna. Förutsa sa ni(!) den extremt snabba avsmältningen i ishavet för fem år sedan. Man talade om betydligt längre tidsförlopp om jag inte minns fel. Vore det inte bättre att koncentrera sig på att försöka att öka träffsäkerheten i väderpronoserna. Den har knappas blviti bättre under de senaste 5 åren i alla fall.

  Martin: Eftersom väder och klimat inte är samma sak så kan man inte riktigt jämföra dess olika prognosers förmåga att spå i framtiden. Det är lite som att jämföra äpplen och päron, eller kanske snarare ett äpple med ett äppelträd.

 • Hej ja jag vill inte ha vintern nu.Förra året kom den 20 oktober snö i skåne/ystad,.
  Vi bor lite utanför stan och jag fick gå över åker till min affär så detta är jag inte road av igen.
  Jag vill inte ha vintern förrän den 23 december.
  Ha en go höst./aNNIKA

 • Tja, asså jag vill ha snö nu så jag kan sladda med min feta bmw!
  Skoja…men snö är trevligt om man har en gåsjacka somjag! tackåhej

 • Tjena
  Vet du om det kommer vara mycket snö i Tänndalen runt jul och nyår, eller om halva berget kommer vara avstängt som förra året? 🙁

 • Idag (10 november) har samtliga av SMHI:s snödjupsmätstationer runtom i Sverige barmark, vilket aldrig hänt för så sent på året sedan mätstart 1904.

  Efter måndag utlovas det lite kyligare väder i hela landet, framförallt i söder, där det sjunker från 5-10 grader till ca 5 grader eller strax därunder. I norr blir det allmänt kring 0 eller lite däröver. Men trots detta ser inte snötäcket ut att öka så mycket i norr, trots lägre temperaturer, vilket antagligen beror på högtrycket.

  Men danska DMI:s Niels Hansen talar om att vi får mer lågtrycksbetonat väder den 21-27 november, och då förhoppningsvis mildare.

  Martin, ser det ut som att det blir milt och ostadigt i slutet av november, eller blir det ännu kallare pga högtrycket?

 • tror jag kan få bättre svar om jag skulle ringa lappen eller saida och fråga om hur vintern blir än att fråga en meteriolog…

  Jag såg gravsmyckningsdagen att aftonbladet skrev om att köldsmockan kommer mellan den 28 nov och 4 dec och att smockan skulle vara dec ut men att jan och feb skulle vara normala vintermånader….. men det kan jag passa på att fåga för skulle vara intressant att få reda på av en meteriolog… vad kan dom mena med normala vintermånader är det som det har varit innan dom senaste 2 vintrarna med knappt någon snö eller är det typ -5 omkring där med lite snö bara ?
  Prognosen som dom skrev om hade gjorts åt elbolagen och det var Stormgeo som hade gjort den… dom skrev oxå att den prognosen hade 70% säkerhet… ja det ger man ju inget för med tanke på att dom har svårt att hålla sina prognoser från den ena till den andra dagen… men man kan bara vänta och se… sen tror jag själv att det inte blir någon svår vinter i år som dom 2 senaste… det är som lotteri…. jag såg att en bekant till dig hade köpt maskiner för dyra pengar bara för snön… det är idiotiskt att göra… då måste man antingen vara relativt oerfaren inom yrket och inte hållt på så länge eller så har man bara väldigt kort minne och bara kommer i håg dom senaste 2 åren… en bekant till mig frågade mig för någon månad sedan om vad jag tyckte om att han skulle köpa flera maskiner till snöröjning… jag svarade att om du tror på att det blir lika grymt tre år i rad och att det är det i några år till så skulle du kunna göra det…för det tar det innan man börjat käna på det med tanke på vad dom kostar… men sen kan du oxå tänka ur en annan synvinkel… du har spelat på en häst 2 gånger och vunnit pengar på den båda gånger rejält… skulle du kunna tänka dig att den vinner igen? statistiskt sett ju flera gånger den vinner ju närmre kommer den sin förlust… samma sak med vädret är det har jag märkt….ofta tänkt på det då jag själv är i yrket och kör snö svängen på vintern…ok… nu tror jag ju att det kommer snö etc… men inte i dom mängder som förra året och jag tror inte att vintern kommer fören tidigast i mitten av dec… lever man så får man se !