Idag var jag både föreläsare och moderator på konferensen Consuming the Environment på Högskolan i Gävle. Passande nog hölls den i lokalen Valhall.
Titeln och temat för konferensen var väl lite provokativ i den bemärkelsen att den inte återspeglade var deltagarna ansåg var en plausibel, men kanske sannolik, färdväg framåt. I alla fall som vi hållit på fram till dags datum.
Efter att rektor Ylva Feltholm och Landshövding Per Bill hälsat välkommen och inlett konferensen så var det min tur att skapa bakgrund och ramverket för var vi står i klimatsammanhangen idag.
Jag visade bilder från IGBP:s The Great Acceleration, jag förklarade växthuseffekten, kolcykeln, kolbudget samt efterfrågade visionärt ledarskap.
[smartslider3 slider=4]
Efter mig talade Åsa Persson, SEI, om politik och förhandlingar. Sedan tog Don Kulick vid och berättade en mycket gripande berättelse om hur minoriteter på Papua Nya Guinea resonerar. Och om hur vi vi Väst givetvis lurar dem på deras tillgångar och tillit om vi kan. Titeln var ”The Air we Breathe”. Tini Warg presenterade sin utställning och därefter år vi lunch.
Efter lunchen talade Terry Hartig om ”Communication about Nature and Health.”
Och efter honom Stephan Barthel om Social-Ecological Urbanism.
Det hela var en givande och intressant dag.
/Martin
Knorren är att festen fortsätter tills grisen är väck?
Vårt svenska samhälle är väldigt bra på att ta till sig nya saker. Gör man inte likadant så kommer en gnagande känsla av att vara passé. Min mobiltelefon är för gammal för ”Schwisch” och mobilt bankID. Plötsligt kan jag inte göra saker jag kunde för ett halvår sedan. Barnens Scoutlotterier och föräldrainsamlingar är kontantfria och skall schwischas. Kan man inte det blir man ett problem och det vill man ju inte vara. Köp köp köp. Va? inget bredband. Då kan du ju inte ta till dig barnens skolinformation! Va? fungerar inte Musically eller Pokemon eller fan och hans moster på barnets telefon? OCH hon har glasögon, nu är det kört. Köp köp köp. Och har jag sedan inte ett elektroniskt armband kopplat till en app som kräver en ny telefon så vet jag ju inte hur jag mår, eller ens om jag lever… Dessutom. Världen räddas inte av att alla äter vegetariskt, det som behövs är medvetenhet om var maten kommer ifrån. Gräsuppfödd Kanin från grannskapet är bättre än frön från Perus bergstrakter. Särskilt med Kål och potatis till istället för Spanska tomater och Sockerärtor från Guatemala.
Lite helglektyr, åtminstone till mig själv eftersom jag inte hinner läsa mer just nu.
Greater future global warming inferred from Earth’s recent energy budget.
https://www.nature.com/articles/nature24672
En kort videosammanfattning: https://youtu.be/8PdM9_cDL5Y
Väldigt kort så har man försökt plocka ut de bästa modellerna.
Tog ut Fig2 från pappret:
https://s33.postimg.org/4k6oap2xb/nature24672_Fig2.png
Vid BAU så når vi två grader mellan 2030 och 2050, enligt grafen.
Tja, det jag tänker på efter att ha läst igenom ovanstående syns ganska enkelt, om man kryddar med lite av det som inte finns med i modellerna (och då inte heller i ovanstående papper), lite paleo:
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/11/171109224024.htm
och lite osäkerheter:
https://www.nature.com/articles/s41598-017-04134-5/figures/4
Hur fort kan vi vara nere på noll? I morgon?
Ramlade över en intervju med Patrick Brown om pappret ovan.
https://www.ecoshock.net/downloads/ES_PBrown.mp3
Härifrån:
https://www.ecoshock.org/2017/12/science-of-the-nasty-future.html
IPCC felar inte medvetet på försiktighetens sida men håller fortsatt fast vid något som han vänligt kallar modell-demokrati. Vi vill definitivt inte fortsätta med BAU, säger han, men ville inte spekulera runt om vår civilisation kunde överleva fem grader och åberopade okunskap som fysiker, vilket kändes lite gammaldags tyckte jag. Men det är väl ok i sann vetenskaplig anda, trots att han står på samma planet, som alla andra.