Lågtryck enligt prognosen

Av Martin Hedberg

Nåja, lågtrycket förefaller bli lite sen, ca nio timmar. Men är man å andra sidan nyfödd och har rest hela sitt liv så kanske man är ursäktad. Lågtrycket, som alltså färdats över halva Atlanten, träffar mitt i prick och lufttrycket i centrum förefaller bli planerade 950 hPa när lågtrycket om fredagen vid tiotiden om kvällen når Lofoten. Prognosen jag skrev om i tisdags höll rätt bra.

Det blir i samband med detta blåsigt, i synnerhet i Lapplandsfjällen natten till lördag.

Men hela landet kan/bör räkna med blåsigt väder. Och det i dagarna tre, fredag, lördag och söndag.

När hu högtrycket har brutits ned så öppnar det det inte bara för blåsväder utan även för nederbördsområden att dra in över oss. Det blir snöfall i norra halvan av landet och i söder kommer det som regn.

I Jämtland, Härjedalen, Dalarna och Gävleborg kan nederbörden nu under natten komma som underkylt regn och då skapa problem med friktionen på gång-och vägbanor. Det kan bli rejält halt med andra ord.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

12 CommentsLeave a comment

  • Ja, tredje gången gillt heter det ju.

    Lågtrycket på söndag beträffande, blir det enbart regn i min hemstad (Nyköping) då?

  • Haha, många som frågar när vintern kommer.
    Blir det inte lite tröttsamt ibland, Martin? När så många frågar så konstiga frågor som inget vet svaret på.
    Det är ju bara att vänta och se.

    Martin: Vänta var svaret. Men man vill ju se den. Det är för övrigt inte säkert att det blir snö i sydligaste Sverige denna vinter. Man kan vänta förgäves. Eller så kommer det snö.

    Jag känner mig rätt säker på att det blir en mild vinter. Men även om en mild vinter betyder högre temperaturen än vanligt så betyder det inte att det inte kan komma snö.

    Jag förstår att man frågar. Det finns mycket känslor kopplade till snön, både positiva och negativa.

  • Inte mycke att spänna hängslena för. Hade jag haft rätt en gång per år i mitt jobb hade jag inte haft kvar det, men å andra sidan det heter ju att ”spå väder” så vad är att vänta?

    Martin: Kul.
    Tror du att det här var den enda gången vädermodellerna räknade korrekt? I så fall får du erkänna att även jag gjorde en bra prognos eftersom jag skrev om situationen i förväg. 😉

  • Psst, efter att ha varit på en liten mässa där en meteorolog från SMHI (en riktig vädersajt….!) var, så uppgav han att denna typ av prognoser är väl relativt lätta att få att stämma. Inte för att förringa forecas insats, men vilka lägen är lätta resp. svåra att prognostisera. Hälsningar från ett urtrist smålandsväder!

  • Vet att man aldrig kan säga något säkert… men nog bör det finnas ett tjockt snötäcke i Västerbotten (Umeå) till julafton? Börjar bli otålig…

  • Norska yr.no visar 0-2 grader och snöblandat regn fredag och framåt, men ändå sydvästvindar. Skulle inte december bli mild?

  • Som sagt – minns hösten 2009 – milt i november i södra Sverige, åtminstone söder om Dalarna och Gästriksland. Skillnaden nu är väl att snön inte kommitlängre norrut. Å andra sidan blev vintern den kallaste i mannaminne med kyla från ca 10 december och framåt. Egentligen räcker det med en eller kanske två stormar för att bryta det statiska väderläget och då kan NAO kanske även bli negativ. Att vi får snö i södra Sverige torde ändå vara troligt men hur länge och hur kallt blir det – det vet man väl först när vintern ska summeras. Det enda som är säkert är att november 2011 är lika mild som november 2009 i södra Sverige – blir vintern lika kall som vintern 2009/2010 då också, eller? Jag vill ju hoppas på en snörik vinter – det är härligt med snö! Följer prognoserna med intresse och letar hela tiden efter (många) minusgrader i slutet av fjortondagarsprognoserna för Västerås, -;)

    Martin: Precis. Det kan slå till och bli både kallt och snörikt senare i vinter. Men ställ inte för mycket hopp till ”mönster” som tex hur det var i fjol.

  • Ser att det är en klass 2 varning från Göteborgstrakten och ner mot Skåne f.om söndag eftermiddag och kväll. Stormbyar möjligen upp mot 30 m/s. Antar att det med tanke på den varma hösten och varmt havsvatten finns risk för fortsatta oväder framöver om polarluften börjar svepa ner.
    Minns det rejäla ovädret härnere i Skåne med orkanbyar i början av december 1999 när träden dunsade ner på tomten och missade huset med en hårsmån. Så det gäller att vara förberedd så numera är alla hotfulla träd nedtagna.

  • Hej Martin !
    I prognosöversikten anger du temp +grader med röda siffror. Ibland står det en ”röd fyra”, tolkas naturligtvis som +4 grader. Men ibland står det en röd 4 med ett minustecken framför. Hur ska man tolka detta? Är det bara en fatal felskrivning ?
    mvh
    Janne W

    Martin: I översikten presenterar vi max- och min-temperature. Den röda är det varmaste under dagen, den blå den kallaste under dagen.Färgen har alltså inget med plus eller minusgrader att göra.

  • Jag minns 1967, kan ha varit 1968, då flög takpannor, reklampelare och annat runt i stormen och jag skulle iväg och arbeta. Detta var i Trelleborg. Till jobbet kom jag .. smög längs väggarna. Till gummifabriken i Trelleborg, nattskift. pyyha.