Snart bildas ett lågtryck på andra sidan Atlanten

Av Martin Hedberg

Långt ute på Atlanten, på andra sidan Azorerna och ett stort högtryck, har det lågtryck som ger stormvindar i Lappland på fredag, ännu inte fötts.

Är det inte rätt fantastiskt?

Jag har mött folk som tror att väderprognoser, det gör man genom att ”följa hur lågtryck och regn/snö kommer in från Atlanten”. Men det är lite mer komplicerat än så.

Vädermodeller beräknar hur atmosfären förändras, inte bara förflyttas. Och just nu är ett lågtryck på väg att bildas på andra sidan Atlanten. Det kommer såväl att fördjupas snabbt. Och det kommer att röra sig snabbt över Atlanten kommande dygn.

På fredag eftermiddag (om prognoserna stämmer) kommer det att ha sitt centrum med 950 hPa utanför Lofoten i Nordnorge. Vi kommer att ha kraftiga västliga vindar, i Lapplandsfjällen blir det möjligen storm.

Om prognoserna slår ”fel” så landar lågtrycket över Spetsbergen eller Trondheim istället. Lufttrycket kanske blir 960 hPa. Jag sätter ”fel” inom citationstecken. Sett i perspektiv på vad modellerna gör prognoser på och hur fantastiskt mycket bättre modellerna räknar än vi gissar så är även ett lågtryckscentrum över Spetsbergen på fredag en bra prognos.

Hur många av oss kan genom att gissa, titta på molnen i går kväll eller med hjälp av intuition säga att, och varför, det med stor sannolikhet kommer att blåsa kraftigt i Lapplandsfjällen på fredag? Än mindre säga något om vindriktningens variationer under fredagsdygnet på Lofoten?

Modeller över atmosfärens rörelser är fantastiskt bra. Men vi har blivit så bortskämda med dess kvalitet att vi tycker det är kass om prognosen är fel en vecka framåt i tiden. Betänk då att det vatten som ger regn eller snö från molnen om ett par dagar, ännu inte har avdunstat från havet!

Idag skall jag föreläsa på Försvarshögskolan, men inte om väder utan om klimat och säkerhetspolitik.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

17 CommentsLeave a comment

 • Hej

  Är det troligt att det lågtrycket ”rör om i grytan” så att högtrycket i sydost får mindre en prägel på vädret i sydsverige?

  Är det också att vi får ett kalluftsutbrott från Grönland på baksidan av lågtrycket?

 • Bra kommenterat, är väll inte snö som faller från molnen utan vatten som faller för att sedan bli snö.

  Kom med en längre prognos så jag vet om jag kan köra skoter i hallands inland eller inte i december.

  Martin: Jo, nederbörden börjar faktiskt oftast som snö.

  Dels är det ofta tillräckligt kallt uppe i atmosfären för att det skall vara minusgrader i molnen (även om det mesta av vattnet i molndropparna fortfarande är i flytande form, trots flera minusgrader). Dels växer snökristallerna sig stora på bekostnad av vattendropparna. Det senare beror på olika vattångtryck över kristallint respektive flytande vatten.

 • Går det att prata något om beräkningsmodellerna/simuleringarna utan att det blir helt otillgängligt för lekmannen? Jag själv har en del matte- och programmeringskunskaper och skulle gärna veta mer om vad det faktiskt är ”ni” (era datorer) räknar på, och hur de gör det. Men det kanske inte går att berätta det på en nivå som är inom räckhåll för allmänheten?

 • Nu Martinius kom du in på saker som intresserar mig! Kan man verkligen tala om orsak och verkan i meterologin? – För man får väl kalla det kausalt tänkande, orsak-verkan, när man säger att lågtryck A ”flyttar sig” p g a B.

  Martin: Man kan se det som en fasförskjutning eller våg. Det är alltså inte ett föremål som flyttar sig, utan en tryckformation. Detta på liknande sätt som att en våg på vattnet flyttar sig från ena sidan av sjön till den andra, trots att det inte betyder att vattnet flyttar från ena sidan till den andra (varje vattenmolekyl gör däremot en cirkulär rörelse ”på stället”).

 • Hälsa både överstar och understar från mig!
  Berätta för dem att krigshotet är avblåst men det kan ju bara vara jag som ser ut som att det regnar.
  Jag förstod att översten inte litade på väderprognosen så han sköt på den en par dagar.
  Här är det lugnt, ja nästan vindstilla, men i Sverige har jag förstått blåser det nya kraftiga politiska vindar. Dags att utfärda en stormvarning kanske?

 • Vet du om världen kommer gå under , eftersom det är så milt o isarna lär ju smälta ?

  Martin: Jag vet att världen inte går under.

 • SVT-meteorolog Per Stenborg melder om at det vill komme kallare luft ifrån nord i sluttet av perioden 30 nov-4 december, men når man ser på prognosekarterne ser man kun minusgrader ifrån mellerste Norrland og längre mot nord. I syd viser det fortsat plusgrader, med mellen 0 og 6 plusgrader. Men du trodde jo, at december ville blive mild. Tror du, at mildluften fortsat hålder greppen om Sydsverige?

 • Martin, en fråga. När det visas att det ska snöa på era väderprognoser här på hemsidan, kan det ju stå 5 mm nederbörd. Gäller detta även snön? Jag menar, 5 mm snö är ju ingenting…

  Martin: Nederbörden anges i smält form. I frusen form motsvarar 5 mm nederbörd ungefär 5 cm snö.