Kraftiva vindar i söder

Av Martin Hedberg

Detta är en blåsig helg. Det första lågtrycket har knappt dragit bort förrän nästa dra in. Först drabbades norra Sverige, nu på söndag är det södra Sveriges (o)tur.

Det blir blåsigt och SMHI har utfärdat en klass 1 och klass 2 varningar för kraftiga vindar. I Skåne och Halland, som ser ut att drabbas värt, väntas vindar på 20 m/s, möjligen byvindar upp emot 30 m/s.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

8 CommentsLeave a comment

 • Blir nog inte i klass med Gudrun eller Per?

  Men det riktiga kalluftsutbrottet dröjer väl denna gång?

 • Hej

  Var har klart.se sjöväderprognos tagit vägen ?
  Finns den kvar ?
  Om inte…….kommer den tillbaka ?

  Hälsningar

  Claes Pallin

 • Hur blir vädret i Osby? Kommer det att regna hela natten mot första advent? Vore inte så bra med tanke på den nymurade grunden till växthuset.
  Hur säkert är det att blåsten når ända in i Skånes mitt?
  Fint om jag kan få svar! Tack! Ingrid

 • Jag cyklar året om och blåsten på hösten upplever jag som mycket tyngre. Det gäller även i nedförsbackar. Vinddraget tar mycket fart och det krävs mer energi att hålla tempo. Är det bara inbillning eller kan det beror det på kylan? Riktigt kallt vatten får ju en annan densitet än varmt vatten. Blir det samma sak med luftens fuktighet som jag som pendlare kan märka av?

 • Blir det ett kalluftsutbrott efter detta lågtryck, tro? Skulle gärna vilja ha hela vintern med dessa temperaturer som är nu (5-10 grader), dock lite mer sol.

 • Hej Johan! Visst är sanningen den, att efter sådana lågtryck, med centrum långt söderut, ofta efterföljs av kallare luft, vilket sker på måndag (28 nov). Men därefter drar nya lågtryck upp över Nordatlanten till tisdag (29 nov), och följs av sydvästvindar och regn långt norrut, då lågtryckets centrum ligger ute på Nordsjön, och därmed skickar mildluften norrut. Detta är i allafall vad prognoserna nu säger.