Klimat, Paris och media

Så var de igång. De stora klimatförhandlingarna i Paris. Många är där, gnuggar sina argument, vässar sina pennor och lägger ut texten. Media bevakar som vore det ett världsmästerskap i retorik.

Och till råga på allt så fick vi stormen Gorm som svepte förbi Danmark och Sverige under natten mot idag.

Jag har gjort tre framträdanden i media idag, 2 x SVT och 1 x SR.

Det första, i SVT Gomorron, är inplanerat sedan tidigare där vi, kl 06.50 – 07.00, följer klimatförhandlingarna dag-för-dag. Idag handlade det om själva öppningen av förhandlingarna. Jag sitter i studion med Mattias Goldmann, VD för tankesmedjan Fores. I dag startade vi lite tidigare och körde lite längre med anledning av att det var första dagen.

Jag och Mattias Goldmann medverkar i SVT Gomorron med anledning av klimatförhandlingarna i Paris.

Jag och Mattias Goldmann medverkar i SVT Gomorron med anledning av klimatförhandlingarna i Paris.

Inslaget finns 15:30 in på SVT Play.

Jag kommer att finnas med på motsvarande sätt, med eller utan extra gäst, under kommande två veckor som förhandlingarna pågår.

Direkt efter medverkan på Gomorron så fick jag frågan om jag kunde komma med två trappor upp för att vara med och kommentera stormen Gorm i SVT:s webbsändning. Jag svarade lite förvånat att jag kunde. Jag tänkte att det främst var en fråga för SVT:s egna meteorologer, men han som var på plats hade full tupp med de ordinarie sändningarna.

Sändning på SVT Nyheter tillsammans med David Boati

Sändning på SVT Nyheter om stormen Gorm tillsammans med David Boati.

Det blev ca 45 minuters sändning tillsammans med David Boati. Till största delen handlade den om stormen Gorm som under natten drog fram över Danmark och Götaland med orkanstyrka i byarna. Vi hann även med att koppla lite grepp kring klimatfrågorna och förhandlingarna i Paris.

Jag hann bara vara hemma en stund innan telefonen ringde. Nu var det Sveriges Radio P5 som undrade om jag kunde ge en överblick av klimatproblemen och förhandlingarna.

Sändning på P5 Stockholm (tidigare Metropol) med

Sändning på P5 Stockholm (tidigare Metropol) med Rasmus Almerud.

Det blev en rapp pratstund, varvad med musik, med Rasmus Almerud på P5 Stockholm. På SR webben ligger ett kortare utsnitt av sändningen på ca 2,5 minuter. Du kan också spela den direkt nedan:

När jag lyssnar så slås jag av hur fort jag pratar, men det är faktiskt avsiktligt och helt i linje med den puls och attityd som kanalen har.

SR P5 Stockholms nya lokaler på Drottninggatan invid Sergels Torg i Stockholm.

SR P5 Stockholms nya lokaler på Drottninggatan invid Sergels Torg i Stockholm.

I morgon är det SVT Gomorron igen kl 06.50-07.00.

Därefter deltar jag i ett seminarium med Global Utmaning.

/Martin

                     

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

16 CommentsLeave a comment

  • Tja, får se vad resultatet blir i Paris och framförallt vad som görs i verkligheten efter. Förlåt om jag inte är jätteoptimistisk.

    Tvågradersmålet är olyckligt eftersom vi garanterat inte hinner ställa om nämnvärt på tio år. Det är lite grovt den tid vi har på oss för att klara två grader (som jag förstått det). Nästan alla osäkerheter som vetenskapen publicerat studier om sista tiden, pekar mot högre klimatkänslighet.

    Här en från Linköping, om metanutsläpp i insjöar, utsläppen ökar exponentiellt med temperaturen.
    http://www.liu.se/forskning/forskningsnyheter/1.661226?l=en
    Citat.
    ”Everything indicates that global warming caused by humans leads to increased natural greenhouse gas emissions. Our detailed measurements reveal a clear pattern of greater methane emissions from lakes at higher temperatures,”

    Valde medvetet den Engelska sidan, finns även på Svenska, där har man petat in ”kan” av någon märklig anledning i inledningen.
    För min del är det skillnad på ”Global warming will be faster than expected” och ”Klimatuppvärmningen kan gå snabbare än beräknat”

  • Förstår pessimismen, men i denna stund har vi inte råd att vara annat än optimistiska. Allt behövs för att höja moralen hos såväl kollektiv som individer. Vi kan klara det här, och även om Paris förutspås leda till 2,5-3 grader (utifrån de åtaganden som presenterats innan förhandlingarna), så är det bättre än 5-6 grader. Bara att jämföra antalet deltagarländer nu med exempelvis Kyotoavtalet bidrar till ett hopp om att förändringens tid är inne. Vi når grid parity på flera platser på jorden just nu, alternativkostnader av miljö- och naturresursslitage börjar bubbla upp allt tydligare i samhällsbokföringen, och den makalösa investeringsmaskineriet som den gröna tekniken är blir allt mer uppenbart för såväl väst- som utvecklingsländer.

    Men för att vara på den säkra sidan är det 1-1,5 grad som jag har hört ska vara vår kritiska gräns. Steg för steg, även om det är förfärligt bråttom nu.

    • Man bör vara optimistisk men inte blunda för verkligheten. Det finns problem med kommunikationen mellan vetenskapen och vanliga människor.

      Det är inte bara bråttom, vi kan redan ha passerat två graders målet, det ”uppfanns” för övrigt på 70-talet. Det är ett recept till katastrof idag och kommer trigga naturliga återkopplingar som vi inte har en chans att hejda.

      Vi har aldrig varit annat än överdrivet optimistiska och har redan passerat gränsen för att inte kunna rätta till det vi ställt till med, vi kan enbart lindra effekterna och köpa mer tid. Vi borde helst sett dagens agerande för tio år sedan. Då var det i högsta grad en udda hobby med solpaneler och vindkraftverk, som de flesta fnissade åt. Tror jag hört alla negativa invändningar som finns.

      The power of willful ignorance. Skrev ett par kommentarer om det här 2014.
      http://martinhedberg.se/superstorm-sandy-del-2-klimatforandringar/#comment-35618

      Färska siffror för Sverige visar en fortsatt ökande konsumtion och Vattenfall fortsätter att hoppas på köpare till sina 88,4 Miljoner ton utsläpp utomlands.

      Ska man landa en fallskärm med brustna linor så hinner man inte vara optimistisk eller panikslagen.

  • Jag tror vi kommer klara 2-graders målet. Just nu ligger världen på cirka 0,75 grader varmare än förindustriell tid och de senaste tre decennierna har jordens medeltemperatur ökat med 0,1-0,15 grader per decennium. Det skulle betyda att det tar över hundra år innan vi når 2 grader. Och jag tror att långt innan dess har världen skrotat förbränning av fossilt bränsle, med tanke på vilken raketutveckling det har gått för sol, vind och vattenkraft senaste åren.

    Man måste tänka positivt och fortsätta kämpa för vår jord! 🙂

  • En artikel om kärnkraft, som det är lite tyst om i Paris.
    http://www.english.rfi.fr/general/20151203-Nuclear-not-so-much-dirty-word-Cop21-it-can-barely-be-heard
    Citat.
    ”For us nuclear is part of the solution, but it’s not available for everybody because of the technical and technological requirements. The initial cost is high. The electricity produced is affordable,” says Poncelet. This is not the inclusive message of Cop21.

    Cyrille Cormier of NGO Greenpeace France disagrees. He says that compared to renewables, nuclear is far more costly.

    ”Every megawatt-hour produced by nuclear energy from an EPR reactor costs about 100 euros. The cost of producing the same amount of renewable energy with wind turbines and solar is already less almost everywhere in the world. For example in France, it’s already 70 euros per MW-hour for big solar farms and wind turbines.”

    Om man glatt skippar alla andra problem som dagens kärnkraft måste bära i sin blytunga ryggsäck och enbart tittar på hur bra krigsreliken är för klimatanpassning och då tidsaspekten för att bygga nya verk. Olkiluoto 3 i Finland får stå som exempel, man gav klartecken 2002 och har nu släppt ytterligare en ny uppskattning till när det ska vara i produktion.
    http://www.tvo.fi/news/1661
    Citat.
    ”3.12.2015
    It will still be more than three years until regular electricity generation in Olkiluoto 3 plant unit will commence. This schedule estimate is made by the plant supplier Areva-Siemens consortium. The next steps towards commissioning are now more accurate.”

    Det är nu 16 år från klartecken till eventuell produktion. Tiden finns inte att bygga alla tusentals verk som behövs och det är redan idag för dyrt jämfört alternativ energi. Dagens kärnkraft är stendöd.
    Tyskland gjorde helt rätt, men de hade inte så mycket val heller eftersom deras verk är lika gamla som våra och det hade kostat massor för dem att få iordning dem.
    Vi (och resten av världen) får väl köra dem så länge vi vågar och har råd. Det är bättre än kol. Tråkigt att inte Vattenfall nappat på Greepeace erbjudande om att köpa deras fossilanläggningar. Noll kronor är ett kanonerbjudande i sammanhanget.

    • Ja,det där med kärnkraft är vi lite oense om. Intressant är att Frankrike satsar så hårt där. Då får vi facit så småningom om vem som satsade rätt. Vad jag inte förstår är hur länder utan tillräckligt med vattenkraft skall fixa sin bas- o reglerkraft. T ex i Kina o Indien. Jag fick en länk från Naturskyddsföreningen om bas- o reglerkraft som i o f s var intressant.

      http://blogg.naturskyddsforeningen.se/klimatbloggen/2014/11/27/vad-ar-baskraft-och-behover-vi-den/

      • Vi är överens om att inte vara överens. 😉

        Sverige gör rätt om vi skrotar kärnkraft och bygger ut alternativen.
        Alternativ energi, smarta nät och energieffektivisering kan alla utnyttja trots olika förutsättningar. Om nu några länder måste(?) ha gårdagens kärnkraft, fine. Vi behöver det inte. Ågestaverket som är förseglat sedan 1974 borde avskräckt oss tidigt men icke, istället planerade vi 24 verk till. Vilken tur att inte alla blev av.

        Ågesta startade 1963. Fission har haft motlut ända från början men likväl har man med en dåres envishet fortsatt. Var är vi om 50 år med alternativ energi, smarta elnät och energieffektivisering om vi lägger lika mycket krut på att utveckla det?
        Jag tror att man då kommer se tillbaka på stenålderstänket idag, med samma leende som vi får när vi tittar på tekniken runt förra sekelskiftet.

  • Vad vore TV-tittandet utan Kunskapskanalen? I kväll var det två superintressanta program, dels om extremväder o dels om luftens gaser. Jag har inte varit inne på det här med jetströmmar tidigare, men här fick man en inblick i vad de ev kan betyda. Och varför de meandrar o har sig. I första teorin beroende på minskande tempgradient mellan Arktis o tropiska bältet. Men det fanns en teori till och det rörde sig om ”vågbrytning” uppe i stratosfären, ovanför jetströmmarna, Ja, det är bäst att ni kollar själva.

    http://www.svtplay.se/video/5186224/varldens-fakta-det-hotfulla-vadret/varldens-fakta-det-hotfulla-vadret-avsnitt-1

  • Köp en akademiker.
    http://energydesk.greenpeace.org/2015/12/08/exposed-academics-for-hire/
    Vidrigt, det får vara nog nu.

    Citat.
    ”Other prominent climate sceptics who provided testimony in the Minnesota hearing on behalf of Peabody included: Roy Spencer who told Greenpeace he was paid $4,000 by Peabody; Richard Tol who said he was not paid and Richard Lindzen and Robert Mendelsohn who failed to reply to questions. Tol, Lindzen and Mendelsohn are all members of the GWPF Academic Advisory Council.”

    Peabody har redan förstört ett paradis, Paradise i Kentucky. Spencer siktar på ett annat paradis.
    http://youtu.be/DEy6EuZp9IY

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *