Klart med SMHI och Yr

Våra tekniker sitter just nu och arbetar på två väsentliga projekt som ni besökare snart kommer att kunna ta del av och ha glädje av.

Dels så kommer vi att kombinera väderprognoser från Foreca (som vi haft hittills) med prognoser från SMHI och norska Yr.no. Dels så arbetar vi på att ta fram en ny app, först ut är iOS (dvs för iPhone).

klart-ios605x363Att kombinera väderprognoser är bara delvis en nyhet. Andra har gjort det förut och det har tidigare föreslagits av bland andra min kollega meteorolog Anders Persson som har bidragit med många insikter här på bloggen. Att blanda prognoser är det man gör när man tar en ”second opinion” från en annan källa.

Vår idé med att göra det är dubbel. Dels så kommer det att öka kvalitén på prognoserna, dels så behöver ni besökare inte hoppa runt på flera sajter för att ta del av en samlad bild av kvalitativa prognoser.

Som Anders Persson har beskrivit tidigare så är det en form av ensembleteknik som medför flera fördelar. Rent matematiskt kommer prognoserna närmare verkligheten, dvs det verkliga framtida vädret. Prognoserna blir dessutom stabilare, dvs mindre ”hoppiga”, då de baseras på flera källor.

Nackdelarna då? Jo det är lite krångligt att göra rent datamässigt. Tex när vi skall räkna ut vilken ikon vi skall använda. De olika instituten har olika algoritmer och uppsättningar för ikonerna. Skall vi vidare visa medelvärdet eller spridningen mellan de olika prognoserna? Och hur gör vi när någon presenterar data i en-timmars steg där en annan har tre timmars?

Man kan även gå miste om snabba kast i vädret om man tar medelvärdet av alla. Eller skall man ta med ”worst case” som en tidig varning om att det tex kommer att blåsa kraftigt?

Och hur skall man göra mixen? Borde vi inte räkna ut vilken som har bäst träffsäkerhet, tex den senaste veckan eller månaden, och bara presentera den? Det kanske är olika för olika orter eller olika parametrar, tex att någon är bra på temperaturen, medan någon annan är bra på moln och nederbörd?

Nåväl, det här är frågor som vi diskuterar och som våra tekniker biter i. Ni läsare kommer också att få större möjligheter att själva påverka vilka källor som vi använder.

Det senare kommer att bli möjligt när vi presenterar vår nya app för iOS, dvs iPhone. Förutom att användargränssnittet kommer att skilja sig en hel del från den nuvarande layouten så kommer man att ha större möjlighet att definiera personliga inställningar. Det handlar om allt från vilka enheter vädret skall presenteras i (m/s-km/h-knop, Celsius-Fahrenheit osv) till varifrån vädret skall hämtas, varningar mm.

När vi har lanserat app’en för iOS kastar vi oss över Android. Senare i sommar kommer vi att omarbeta sajten. Jag ser fram emot att ta både ris och ros och framför allt kreativ feedback på det vi gör.

Vi arbetar för att ni skall få så bra väder som möjligt.

/Martin Hedberg

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

25 CommentsLeave a comment

  • Hej Martin.Hoppas att prognorserna blir bättre än vad som är nu.Menar inget illa om dej,men lyssnade, läste, tittade på olika väderprognoser i radio tv tidningar härom dagen och alla hade mer eller mindre olika prognoser. Nu ska det sägas jag bor på Småländska Höglandet (NORDÖSTRA GÖTALAND) OCH säger dom att det ska bli 5-7 grader varmt så bli det ungefär 3-4 här, det hade varit bra om man kunde vara lite mera exakt för tyvärr så stämmer det dåligt eller ibland mycket dåligt.

  • DMI brukar stämma bättre här för Skåne. Enligt Yr är här alltid molnigt. Även när solen gassar…

    • Det här låter spännande. Ska bli intressant och se hur det ser ut. Jag fattar det som man kan nå flera olika prognoser via länk från klart.se sidan.

  • Windows Phone då???
    Det bästa mobila operativsystemet glömde du nu? Ska inte det komma först?

    • Utgångspunkten var att se var vi hade våra användare och att tillgodose så många av dem som möjligt. Idag har vi ingen app för Windows Phone och det vore därför lite underligt att börja med att lägga resurser på att skapa den istället för att uppdatera app’en för det operativsystem där vi har mest användare.

      • Dessutom är det 99.5% färre som använder Windows Phone jämfört med iOS och Android idag, oavsett hur bra det är.

  • Till och med smhi kom till slut med en app för windows phone…

  • Jag är glad åt att man försöker på landets bästa vädersite. Tack! Tack! Tack! 🙂

    NalleProblem?
    Enligt Gartner fördubblade nästan Microsoft sin försäljning under 2013 och sålde 30842,9 enheter med Wi-Fån.
    Aj-Fån såldes med 150785,9 enheter i fjol.
    Android fanns på 758719,9 enheter…
    Man förväntar att det ska säljas en miljard mobiler med Android nästa år.

    Tar man dessutom med tidigare försäljning samt riktiga OS som verkligen går att amvända på allvar, så blir bilden ännu skevare. Klart att Klart inte kan ta Wi-Fån först? De enda som verkligen kan tycka det måste jobba för Microsoft.

    Personligen bryr jag mig inte om mobilstödet eftersom jag skulle behöva en mobil med minst en 24″ skärm pga taskig syn, samt möjlighet att kunna köra med 10-30 fönster uppe samtidigt.

  • Finns säkert en anledning till att du skriver vädersite och aj-fån men jag tror att att båda har egocentriska fundament.

    • Klickar du på svara under den du vill kommentera så hamnar din kommentar precis under.

      Tja, att jag använder site är mer en yrkesskada, innan ordet sajt ’fanns’ på Svenska skrev man alltid site. Och före det och html kom in i bilden så fick man förhålla sig till svartvita bbser där vissa erbjöd uppkoppling mot Internet. Men det var inte många som gick ut på Internet på den tiden.

      Aj-fån är bara ett roligt ord för en mindre rolig pryl. Då tänker jag på onödig prylkonsumtion rent generellt, det är i högsta grad egocentriskt. Speciellt i dagens läge.

      • Vilken logik du använder, inte sajt istället för site, men du använder svengelsk slang till IPhone…och någon hemsnickrad WindowsPhonebenämning. Och nalle…det har jag inte hört sedan 90-talet….

  • Bra grej men hur är upplösning i prognoserna om man jämför Foreca, Yr och Smhi? Kapellskär är ett exempel på där vindhastigtheten avsevärd skilljer mellan olika sidor och även mellan smhi kust och land. När yr byte leverantör av data i höstas sjönk vindhastigheten med cirka 5m/s för en del platser längsmed kusten vilket väl antagligen beror på upplösning i prognosen?

    • Japp. Det finns en del saker att bita i.
      En sak som angränsar till det du säger är när inte gridpunkterna överlappar varandra (vilket de inte gör om man inte kör samma modell med samma upplösning). Hur skall man då interpolera mellan dem. I de flesta fall bör de inte spela så stor roll, men i gränsytor mellan väldigt olika underlag, tex hav/land, så kanske det gör det.
      Men vi hugger ju inte saker i sten. Man skall fortfarande kunna välja en enskild leverantör. Men man kan ha ovanstående i åtanke när/om man själv gör interpolationer mellan olika modeller.

  • En fråga om statistik.
    Tittar man på Smhis site om medeltemperaturer så ser man att i Stockholmstrakten har varje dag sedan den 26:e januari varit högre än normalt. Hur vanligt är detta och var är rekordet för Stockholmstrakten?

  • Varför använda Yr som är norsk på en svensk sida? Inte bättre att stödja det svenska alternativet, precis som vi ska äta svensk kött främst

    Debatten om vad som är bäst av Iphone, Android eller Windows mobil kan tas på andra sidor, min åsikt är att alla har sina förtjänster och nackdelar. Jag vet dock inte skillnaden

    • Du tänker i gamla termer, spelar det nån roll om det heter yr.no och har sin bas i Norge eller SMHI och har sin bas i Sverige? Alla riktar sig mot omvärlden, huvudsaken är vem som gör bäst prognoser. Isåfall skulle du väl föredra Nokia som mobiltelefon, det är ju närmast till hands med Finland i det läget….sedan håller jag med dig något och köper hellre inhemskt kött, därför att vi kan göra det själva och det är trevligt med ett betande och bökande landskap.

      Men Martin har ju helt rätt i att inte vara nationalpolitiska.

      Jag trodde faktiskt att Klart.se med Martin kollegor gjorde prognoser själva och inte köpte dessa. Men det visar väl hur lite jag kan om detta ämne, misstänker att det behövs ordentliga resurser till bara prognoserna… Jäkligt bra affärside måste jag säga, Klart.se måste vara toppsajt vad det gäller väderbesökare och det har ni ju det enkla och trevliga upplägget att tacka för, anser jag. Det har alltid varit användarvänligt, snabbt och överblickbart. Tycker det är mycket bra anpassat till ex. Iphone.

  • Bra om det blir ännu mer tillförlitliga prognoser. Vid den här tiden på året kan ju också temperaturen variera avsevärt mellan kust och inland beroende på det kalla havsvattnet. Kollar temperatur.nu och just nu +7 C nere i Ystad och i Hässleholm hela +18 C. Tre mätstationer och skiljer bara någon grad mellan dem så det verkar tillförlitligt. Är väl nästan rekordtemperatur denna tid på året och kan nog stiga ännu någon grad på e.m.

  • Skriv om bakslaget och minusgraderna istället!!snö i Stockholm o minusgrader???

  • Upplever att Yr undervärderar dagtemperaturerna i alla fall om det är maxtemp. Har man olika synsätt där?
    Är nog bättre att redovisa spännvidden i prognoserna än medelvärden eller möjligen både och…
    /E

  • Tänk om någon tog sig tid att faktiskt öppna fönstret och kolla ut också och ta med detta i rapporten istället för att se på siffror, radar och satelliter. Kanske våra prognoser skulle bli mer träffsäkra så? Dock rapporteras alltid så stora ytor så då hjälper väl antagligen inte det ena eller andra.

  • Tjänsten finns ju redan, Heter Weatherpal i Appstore!
    kombinerar klart, yr.no och smhi

  • En annan utmärkt vädersite är Vackertväder.se, där kan man se realtidsdata från mätstationer mm vilket är klart intressant. De ställer även de olika prognoserna mot varandra och tar fram procentuell sanolikhet för resp prognos slår in.