Först varmt, sedan kalluft och snö

Ni som trodde att våren hade kommit för att stanna får tänka om. Under kommande helg så gör vintern sig påmind igen. Kall luft sveper ner över Skandinavien och det blir ett markant skifte i vädret.

Men innan dess så kommer våren per definition att ha gjort entré i omkring 80% av Sverige. Detta inkluderar hela Götaland, i stort sett hela Svealand och stora delar av Norrland. På många platser är det 4-6 veckor tidigare än normalt.

Med ”normalt” menar jag den tidpunkten som våren i medeltal anlänt under perioden 1961-1990. Det vore högst onormalt om våren kom på exakt samma datum, det ”normala”, varje år. I verkligheten varierar årstidernas ankomst kring detta datum med ca plus/minus två veckor.

Att våren kommer sex veckor tidigare än detta medeltal får dock betraktas som relativt ovanligt.

Men innan kalluften kommer åter så blir det riktigt varmt kommande dagar, dvs nu i veckan. På många platser i Götaland och Svealand blir det 10-15 grader om dagarna. I Norrland mellan 5 och 10 plusgrader. Minusgrader hittar vi bara på kalfjället i delar av Lappland.

Värmen kulminerar på fredag den 14:e mars.

Men som sagt var: Nu är det inte så att vinter har givit upp bara för att det har blivit vår enligt en lite torr definition. Som jag har påtalat under de intervjuer jag gjort på temat ”våren 2014” så kan vintern fortfarande göra sig påmind och det är precis det som ser ut att hända kommande vecka. Det är tex för tidigt att byta till sommardäck om man inte har möjlighet att låta bilen stå de dagar som vintern gör sig gällande kommande veckor. Har man planterat ut växter som är frostkänsliga så får man täcka över dem eller skydda dem mot frosten på annat sätt.

Till helgen, dvs den 15-16 mars, breder kallare luft ut sig över landet. Det betyder att tex Stockholm får dagstemperaturer på 2-5 plusgrader och nattemperaturer omkring lika många minusgrader.

Nederbörd i form av snö väntar jag främst i västra fjällen.

Kalluften ser ut att ”peaka” kring den 19:e, därefter stiger temperaturen något.

Ni som uppskattar våren: Passa på att njuta av de höga temperaturer vi upplever just nu och kommande dagar. Ni som fortfarande vill njuta av vinter och tex skidåkning: Ge inte upp hoppet: Det kan bli lite mer snö/nysnö från Mälardalen och norrut, men främst i fjällen. Framför allt så skall man inse att det fortfarande finns många skidanläggningar som har gott om snö och vars skidåkning är som bäst just nu när dagarna blir allt längre och det är lagom kallt.

Slutsats: Inte bara våren kom tidigt i år, även aprilvädret kom tidigare än vanligt.

/Martin Hedberg

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

23 CommentsLeave a comment

 • Ja säg den lycka som varar för evigt! Någon ny vinter tror jag dock inte riktigt på här i Skåne även om det blir kallare nu ett tag. Vintersäsongen har dessutom varit perfekt i år, d v s det har aldrig varit någon riktig vinter. Bortsett från 14 dagars snökaos under andra halvan av januari.

 • Martin det kan hinna o ändra sig vad det gäller att det ska bli kallare tror att vår värmen består du Martin våren är här för o stanna

 • Martin jag kolla långtidsprognosen för Gotland o där ser våren ut för o stanna så det är bara på en del ställen som det blir ett bakslag i våren det glömde du o skriva

 • Fast prognosen för Stockholm säger ju att de kallaste dagstemperaturerna blir 4 och 5 grader (inte ner till två) samt att det inte blir kallare än -3. Alltså fler plusgrader än minusgrader och att det inte blir något bakslag i den bemärkelsen att det blir vintertemperaturer.

 • Martin torsdag o fredag får vi 13 grader varmt här på Gotland o sedan kommer det o Hålla sig runt 7 grader varmt så våren har kommit för o stanna här på Gotland . Tydligen så brukar metrologer glömma att Gotland tillhör Sverige med

 • Jaha där ser man! vi som tänkte byta till sommarhjul på dom andra bilarna, ser att det får vänta, kommande lördag morgon ser det ut att vara nollan och ca 5 cm snö väntas, sen ligger tempen på minus 2 – 3 grader nattetid och mellan 1 – 3 plusgrader om dagarna fram till 20 mars. Synd att det blir kallare igen, nu är tjällossningen i full fart på småvägarna, bommen till sjön låstes i lördags, otroligt mjukt och lerigt. På plogade vägar kom nog tjälen ner ca 40 cm under dom 4 veckor det var kallt, vid sjön var det -23 som kallast i vinter.

 • Vintern kommer tillbaka!
  Jag skulle nog vilja kalla det för ett litet bakslag, som typiskt April väder som du skriver.
  Kalluften skulle ”peaka” kring den 19:e, hoppas VERKLIGEN att det blir så annars går jag i ide igen…..

 • Jag trodde nästan att martin skulle säga att sommaren var på väg för det var TYDLIGEN 18 plus i kristianstad igår.. o det är för mig sommartemperatur…jag blev riktigt rädd när jag hörde detta.. och insåg att nu är det ngt allvarligt fel på klimatet när det var sommartemperatur i mars hmm :-s

 • Nåja, jag har bytt till sommardäck för ett bra tag sedan och så länge man kör i Malmö med omnejd eller södra Skåne så lär det inte vara någon fara. Eftersom jag bott i Stockholm tidigare så har jag dubbdäck kvar men det kändes inget vidare att köra med härnere. Speciellt när man kör över till Köpenhamn kan man få ilskna blickar.

 • Men man får väl inte köra med dubb på alla gator i Stockholm? Här uppe i Bergslagen har ju precis snön gått bort, ja inte på höjderna i Ramshyttan är det mycket snö kvar i skogen och kraftig tjällossning. Usch och fy för den här kladdiga tiden. Ha grusväg hem är ingen hit den här årstiden. Nä dubbdäcken får allt sitta några veckor till och vinterdäcken greppar bättre i leran.

  • Det tror jag inte. Jag skulle då inte köra utan dubbdäck i Stockholmstrakten på vintern. Det vore oansvarigt.

   • Vet inte om det är det som det handlar om, men vinterdäck kan antigen vara dubbade eller odubbade. Du kan köra på odubbade vinterdäck i Stockholm under vintern, det är ansvarsfullt.

    • Martin! Det här hittade jag på nätet. Enligt vad jag hört så gick det igenom.

     okt 2009 – Stockholms stad inför dubbdäcksförbud på Hornsgatan till nyår. Nästa vinter utvidgas förbudet troligen till hela Södermalm

     På tv har jag hört att det råder dubbförbud på flera platser i Stockholm.

   • Anna! Det vart dubbförbud på Hornsgatan sedan 2009 och vinter 2010 även förbud för hela Södermalm.

    Tänk på det! Saftiga böter. Såg ett reportage på tv när dom stod och kollade däcken och bötfällde bilar…

 • Konstigt att alla meterologer gillar vinter och tycks bli glada när det kommer ett sk. bakslag. Vem ser inte fram emot våren, värmen och ljuset, vem faen vill ha vinter, jo bara meterologerna som tycker det är roligt när det jävlas med folk.

 • Enligt YR.NO fortsätter temperaturen att sjunka även den 20:e, och påföljande natt ser i östra Svealand ut att bjuda på nattemperaturer nedåt -14 grader. Är det tal om en endast marginell mildring, eller återgår det efter bakslaget till mer normala värden för årstiden?

 • Till alla troll som gnäller så fort det är under nollan och 1 cm snö: Är ni nöjda nu, eller vill ni ha en ännu varmare vinter kanske????

  • Precis Palle, vi vill ha ännu varmare vintrar eftersom kyla och snö är ett skit, till ingen som helst nytta om man inte står i skidbacken!!

   • Så det är bara för skidåkare snön gör nytta? Människan är en liten skit i ekosystemet, du har aldrig tänk på hur ett så snabbt milt klimat skulle påverka oss på andra sätt än genom skidåkning. Matproduktion, växt och djurliv, infrastruktur, byggmetoder mm. Kanske måste förtydliga lite för dig, ta alla skadedjur som normalt sett fryser ihjäl eller går i dvala, som nu stället kan leva året om i skog och mark. Vägar som inte tål vattenmängder iform av nederbörd eller översvämningar. Byggmateriel som inte håller lika länge som innan. Avlopp som inte kan svälja tillräckligt, dricksvatten som blir påverkat av ökad regnnederbörd. Åkrar som blir vattensjuka. För det är ingen tvekan om, att med det milda klimatet så har vi fått mer regn istället för snö.

    • Ja du Henrik, termofiltrollen verkar inte ha den vidsynthet som du har, de ser bara till sin egen bekvämlighets och plånboks bästa…

 • Skåning: milda vintrar är bara skit! Det blir bara grått och trist då och folk får frakta massa snö hit o dit o det är absolut inte bra för miljön … fattar inte hur du resonerar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *