När vi nu gått in i mars så är den meteorologiska vintern slut för den här gången. Den omfattar nämligen definitionsmässigt månaderna december-januari-februari. Innan SMHI nu efterhand sammanfattar den gångna vintern kan man ta en återblick på tidigare extremt kalla vintrar.
Under de sista hundra åren utmärker sig då de tre s k krigsvintrarna 1939-40, 1940-41 och 1941-42. Hela landet hade kallt. Den sista av dessa var allmänt den kallaste och i de östra delarna av Götaland och Svealand var det rekordkallt. I Stockholm var medeltemperaturen för de tre månaderna -7,8 grader. Haparanda hade -15,4, Göteborg -5,1 och Lund -4,0 grader.
Man hade också tre kalla vintrar på rad i mitten av 1980-talet. Även då var den sista kallast, nämligen 1986-87 med -5,2 i Stockholm och -2,0 i Lund.
Århundradets kallaste för Norrlands del är utan tvekan vintern 1965-66. Karesuando hade då en medeltemperatur på -21,1 grader, Haparanda -17,6 och Härnösand -13,5 för att nämna några. Just den vintern uppmättes också det svenska köldrekordet på -52,6 grader i Vuoggatjålme den 2 februari. Den vintern räknas också till en av de allra svåraste snövintrarna under seklet i södra och mellersta Sverige.
Vintern 1965-66 var också seklets kallaste i västra Svealand med -13,3 grader i Falun. I övriga Svealand och Götaland står vintern 1941-42 som den allra kallaste på de flesta håll. Som god tvåa ligger 1969-70, bland annat hade Stockholm då -6,7 grader.
Det blev mycket siffror i denna blogg men kan vara intressant att jämföra så småningom med den nu gångna vintern. Får den en plats i rekordtabellerna?
/John
Hej! Jag bor i Skogstorp ca 5 km norr om Falkenberg. Jag har fört väderdagbok sen 1985. Även mina not. visar att 1987 är den kallaste vintern.
I år har jag mätt max-snödjup på 54 cm den 20/2.
Jag får tacka för den fina hemsidan ”klart.se, den är verkligen bra!!
Hälsningar
Tommy
Instämmer med tidigare skribent.
Dessutom stämmer prognoserna mycket väl.
Och allt är balanserat och lättfattligt skrivet.
Läser av varje dag.
En god vana helt enkelt.
Hej John och alla andra!
Den här vintern är således inte någon rekordvinter, men det har känts väldigt mycket kallare än på länge.
Det faktum att den meteorologiska vintern nu är över är bara ett stort + i sinnet.
Äntligen kan man börja se framåt mot den härliga, ljusa varma tiden.
Tiden då det blir risk för åska, som är det bästa jag vet.
Tack för en fantastiskt trevlig sida. Håller absolut med de 2 föregåede kommentatörerna 🙂
Allt gott!
/Skydrag
I Skövde sattes snörekordet enligt SMHI , 108 cm den 20 februari 1966. Årets (2010) största snödjup i Skövde uppmättes till 74 cm den 4 februari.
Hej John! Det här är den bästa och den mest tillförlitliga vädersidan, fortsätt bara.
Hälsn. Sven
Kul att ”Mister SMHI” himself, fortfarande ger oss bra prognoser. Har en väderstation och gör mina egna taffliga försök att spå väder.
Hej John.
Bodde i Täby på 70:talet då hade vi en kall Januari med ca: -35-40 gr kan det stämma?
Tack för en fin vädersida.
MVH Anders
Är det inte så att vårt väder styrs mycket av NAO, verkar vara frekvent. Just i år är den negativ. De e kul att läsa om att Svalbard har 8 grader varmare än normalt nu
(kanon, BARA minus 25). Å vi har lite kallare.
Men teoretiskt borde det vara bra med stor yta av snö (norra halvklotet) som reflekterar solvärmen nu under våren. Fast egentligen vill jag ju ha lite värme nu.
Hej!
Må så vara att den här vintern inte är den allra kallaste, men den måste väl höra till en av de mest snörika?
Av de 40 år jag har bott i Göteborg kan jag inte minnas att vi har haft sammanhängande snötäcke så länge.
Har ni nån statistik på det?