Vasaloppet

Det ser ut att bli ett fint Vasalopp på många sätt och vis. Rekordmånga startande, bra väder och lätt relativt att valla. Den snörika vintern har ju dessutom gjort att många haft goda möjlighet att träna. Vinter är ju inget ovanligt i norr, men i södra Sverige har de senaste årens snöfattiga vintrar gjort att många tränat rullskidor hemma i kombination med riktig skidträning på annan ort.

Men i år har det som bekant varit helt andra förutsättningar till förberedelser och årets Vasalopp är så bra man kan önska sig. Som vanligt blir det en kylig start nere i Berga By. Men 10-15 minusgrader är egentligen inte så mycket jämför med hur kallt det varit många gånger tidigare tidigare.

Väl uppe på höjderna håller sig temperaturen mellan 3 och 8 minusgrader. Det blir en svag till måttlig medvind och lite varierande molnighet. Vinden gör att luften blandas om vilket gör att man slipper de extremt kalla partier som annars bildas. Undantaget är väl dalgångarna kring Tännäng som nätt och jämt orkar upp till minus 10 även mitt på dagen. Att moln delvis skymmer solen gör att snökristallerna inte förändras så mycket under dagen.

Vid målgången borde det fortfarande vara någon minusgrad och en del solsken.

Jag önskar alla som deltar  i Vasaloppet, såväl skidlöpare, funktionärer som åskådare, en riktigt fin upplevelse.

/Martin Hedberg
Som varit SVT:s meteorolog vid tre Vasalopp.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *