Just nu gör Matthew ”landfall” över Haiti

Klockan 08 lokal tid, 14 här i Sverige, kommer den tropiska cyklonen (orkanen) Matthew in över Haiti. Det vräker ner regn och medelvinden uppgår till hysteriska 62 m/s (140 mp/h) eller omkring 225 km/h. I medelvind. Byvinden, den som river och rister är, mellan tummen och pekfingret, 50-100% högre.

Vinden pressar vattenmassor från havet och regnet vräker ner.

Skogsskövling gör att marken inte håller samman och den kuperade terrängen gör att vatten, och lermassor, rinner i dalgångar och sveper med sig allt i sin framfart.

Det här kommer med att bli den värsta katastrofen som Haiti upplever sedan jordbävningen för drygt sex år sedan (12 januari 2010). och det kommer med stor sannolikhet att vara den värsta orkanrelaterade katastrofen som man någonsin har upplevt.

Haiti är redan hårt drabbade efter ovan nämnda jordbävning. Men inte nog med att infrastrukturen har stora brister och att många fortfarande lever utan riktiga bostäder, än mindre orkansäkra bostäder, eller skydd. Staten som sådan och dess myndigheter har stora brister.

Människor har med andra ord varken ordentligt fysiskt skydd, eller administrativt/ekonomiskt/juridiskt skydd. Det kommer att handla om att klara sig på egen hand tillsammans med de som man har i sin fysiska närhet när nu århundradets cyklon drar in över dem.

Det händer nu och kommande timmar.

Därefter är det östra Kuba som berörs och sedan står Bahamas på tur innan Matthew svänger upp längs med USA’s östkust. Stater från Florida till Maine kommer att beröras, men det är fortfarande en öppen fråga om hur mycket. Prognoserna har dock knuffat cyklonen lite längre västerut, dvs närmare USA:s fastland, de senaste dagarna.

Ensembleprognoser från Europeiska ECMWF visar att ett par av scenarierna skapar orkanvindar och kraftig nederbörd över Miami, men de flesta håller cyklonen längre ut till havs. Men det finns en inte försumbar risk att Florida drabbas av cyklonen som då troligen kommer att vara en kategori 3 cyklon, dvs något lägre vindar än just nu. (För jämförelsens skull skall sägas att vår egen mest minnesvärda orkan Gudrun var en svag kategori 1 cyklon).

Prognoser på medelvind (ensembler) från ECMWF över Miami, Florida. Från Vädercentralen.se

Ensembleprognoser på medelvind från ECMWF över Miami, Florida. Från Vädercentralen.se.

 

Nederbördsprognoser (ensembler) från ECMWF över Miami, Florida. Från Vädercentralen.se

Ensembleprognoser på ackumulerad nederbörd över Miami, Florida. ECMWF. Från Vädercentralen.se.

Men först gäller det att förstå hur människor och samhällen på Haiti klarar cyklonen Matthew.

/Martin

                              

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

12 CommentsLeave a comment

  • Hej Martin

    Jag undrar varför det blåser så mycket nu trots stabilt högtryck?

    Jag är mest van vid att det blåser häftigt efter ett lågtryck och är lugnt väder under högtrycksperioder men nu verkar inte det förhållandet stämma.

    • Hej.
      Högtrycket har sitt centrum över Norrland (egentligen ett avlångt centrum från Sydnorge över södra Norrland till mellersta Finland), och i det området blåser det inte så mycket.
      Däremot är det blåsigare i Svealand och framför allt i Götaland.
      Dessutom, om man befinner i sig på östra sidan av Götaland/Svealand, så kan det kännas både kallt och fuktigt. Det beror på att luften, med ursprung över Ryssland/Baltikum, hämtar fukt och blir labil/byig på sin resa över Östersjön.

      • Hej, är inte den högtrycksituation vi har haft sista tiden exceptionell? Först ett omegahögtryck över stora delar kontinenten och nu rekordhögt lufttryck i Skandinavien. En situation som verkar bestå en lång tid framöver. Är det normala väderförändringar eller en funktion av förändrat klimat tror du? Ett så kraftigt högtryckläge kan jag inte dra mig till minnes att jag sett förut vid denna tid på året då det normalt ska vara intensiv lågtrycksaktivitet på Atlanten. Mvh Andreas

  • Martin, eftersom du ställde frågan i en nylig tidigare artikel, vad är anledningen till att du inte använder landkänning istf landfall?

    • Borde kanske göra det. Men den ”sitter” inte riktigt tycker jag. Låter lite tam i relation till Landfall.
      Det känns också som om landkänning riktar sig mer till hur cyklonen upplever det snarare än hur vi (som förutsätts vara på land) upplever det. Som metafor skulle ordet behöva något i stil med ”ramla/trilla/välta” (fall) eller att angöra. ”Känning” är för mig lite mer av förnimmelse, men ingen riktigt fullträff.
      Rätta mig om jag känner fel.

      • Tack, jag bara undrade hur du resonerade. Har sett att man i engelskan även använder landfall när man själv sitter i en båt. Alltså som vi gör när vi säger att vi har landkänning. Oftast vill man väl angöra land om man har landkänning? Men visst, man vill inte ha en cyklon. 🙂

      • Satt av en händelse och läste om etymologi nu på morgonen och ramlade givetvis in på just ordet fall eller falla. Eftersom nu även Engelskan nautiskt använder ’landfall’ som ett positivt uttryck fristående (vill man uttrycka en dålig landkänning så säger man ’bad landfall’) och ordets historia, så ser iaf jag inga problem med att använda landfall(er) som Svenskt. Rubriken skulle då bli ’Just nu landfaller Matthew…’. Alternativt land-faller.

  • Gnuggat ögonen en stund nu men det finns indiakationer på att Matthew kommer att gå upp längs östkusten för att sedan ta en rundsväng och återvända till Florida fram mot Tisdag/Onsdag. Märkligt värre om det händer…