Irma gjorde landfall över Kuba som en kategori 5 cyklon med vindar över 70 m/s. Senaste gången Kuba drabbades av en så kraftig cyklon var 1924. I och med att Irma kom in över land och dessutom kuperad terräng så avtog den i styrka till ”bara” en 3:a. Men skadorna är omfattande.
Nu är Irma ute på öppet hav igen och eftersom det är varmt, 30°C i havet, så hämtar orkanen mer kraft. Irma har påbörjat sin sväng åt nordväst mot Florida. Prognoserna har relativt konsekvent förskjutit Irmas bana alltmer västerut de senaste dagarna. Och nu är vi så pass nära det vi gör prognoser på att man med betydligt större säkerhet kan konstatera var de största riskerna finns. (Europeiska ECMWF var ett dygn tidigare med att fånga detta än de amerikanska modellerna.)
Irma kommer att passera över KeyWest och fortsätter sedan upp längs med den västra sidan av Florida med vindar som i byarna uppgår till mellan 200 och 250 km/h. Det kommer i många falla att vara förödande. Men det räcker inte med vindarna, cyklonen drar också upp en ”storm surge”, en havsnivåhöjning, till följd av det låga lufttrycket i cyklonens centrum samt att vindarna pressar vattenmassor framför sig.
Beroende på havsbottnens topografi blir höjningen av havsnivån olika stor, men 3 till 6 meter kan man ha som tumregel för Irma. Och det är inte bara så att havsnivån stiger och dränker mark och byggnader, vattnet rör på sig och välter/flyttar på byggnader, bilar, träd och allt annat som kommer i dess väg.
Så Miami på östra sidan ser ut att slippa de värsta scenarierna, medan tex Tampa på västra sidan av Florida kommer att ta desto mer stryk. Och det här är väsentligt ur flera synvinklar. Dels så kommer att att upplevas som om amerikanska myndigheter har varnat Miami-bor ”i onödan”, dels så kommer det att uppstå en intern diskussion om hur man skall göra bättre prognosmodeller och hur man skall kommunicera det som modellerna visar.
Notera att ingen vet vad som skall ske i förväg, varken meteorologer, vädermodeller eller cyklonen (naturen) själv. Jag vet inte hur jag skall beskriva det på svenska, men på engelska skulle jag säga ”The nature continuously unfolds from it’s present state”. (Just ordet ”unfolding” är så bra och beskrivande på engelska, men faller lite platt på svenska… ”utvecklar sig”?).
Så vad väderprognoser gör är att skapa en modell av naturen, något som efterliknar den. Och så snabbspolar man den. Olika modeller, parametriseringar och datorsystem är olika bra på att göra prognoser. Och genom att köra både flera modeller, och samma modell med olika initialiseringar, parallellt så får man en spridning av olika tänkbara (inte otänkbara) scenarier av framtida utvecklingar.
Min kollega Anders Persson påpekade nyligen i ett samtala vi hade att media rätt så konsekvent har uttryckt det som att ”orkanen irma har ändrat kurs”. Så är det inte alls. Irma har ingen åsikt eller vilja. Det är våra modeller som inte lyckats fånga händelseutvecklingen tillräckligt bra. Eller rättare sagt, vi har fäst för stor tilltro till enskilda modeller och för lite till ensembler, spridningen i väderutvecklingen, som man får reda på genom att köra många modeller och tolka vädret i termer av sannolikheter istället för att tro att det är en deterministisk utveckling.
Nåväl, den här artikeln skulle inte handla om väderprongosmodeller utan om vad som kan tänkas ske när cyklonen/orkanen Irma nu svänger upp längs med Floridas västkust.
/Martin
Visst blir det skillnad om orkanen går utmed västra eller östra kusten av Florida.
Om den går utmed västra kusten blåser det ut från land före och in efter passagen av lågtrycket. Det bör väl påverka havsnivån på ett relativt fördelaktigt sätt.
Bra sida med information om Irmas framfart över Florida:
https://tidesandcurrents.noaa.gov/quicklook/view.html?name=IRMA
Att använda ensembler och sannolikheter för att tolka prognoser har du skrivit om i många år men det verkar inte som det når ut? Det kanske är för svårt att ta till sig, även om det är mycket lättare än corioliseffekten, det faktum att varm luft sjunker och kall luft stiger eller att solen inte värmer luften osv, osv. Det finns ju så mycket kontraintuitivt inbakat i ”vanligt” väder.
Mänskligt orsakad uppvärmning, är busenkel att förstå jämfört hur vädret blir om några dagar. Det går inte ens att jämföra på samma spelplan.
Ingen kan förutsäga exakt hur lufthavet kommer att röra sig. Inte ens högen med Crayburkar och duktiga människor som ECMWF förfogar över räcker till. ECMWF är likväl bäst, ofta så bra att man blir förvånad. Som vid Harvey eller Irma, där man kunde hitta riktigt tidiga körningar som hamnade väldigt nära verkligheten när det gäller banan. Att säga att det skulle bli så gick givetvis inte. Men hade jag bott i de områdena hade jag givit akt på dem, förberett mig och varit väldigt tacksam för att de finns.
Harvey är bortglömd(?), Irma är död, möt rufsbusken Jose:
https://lintvwpri.files.wordpress.com/2017/09/jose_spaghetti_plots.png
Det där var då den rufsigaste och spretigaste bilden jag hittade. 🙂
Tom ECMWF är dålig när det gäller banan hittills, de var klart bäst för både Harvey och Irma. Dock överlägset sämst(!) när det gällde vindhastighet.
AGW är busenkelt jämfört väder. Likväl sitter en förnekare som president i USAs och en annan är chef för EPA. Ramlade in på CNN framför TVn igår kväll och hoppade till lite när jag lyssnade på Jeffrey Sachs. Hittade klippet, Jeffrey Sachs var inte nådig.
http://edition.cnn.com/videos/world/2017/09/12/intv-amanpour-jeffrey-sachs.cnn/video/playlists/amanpour/
Försöker mig på ett citat, hoppas jag får med det korrekt.
” I would say to Mr Pruitt, the head of the EPA, you’re a disgrace and leave. Because your job is to protect the Environment and you have been doing the opposite, you have been unleashing human damage on the Environment by beeing basically the factotum of the oil industry. We know it, we know your record, go home.”
Sen tog intervjutiden slut.
Efter de tragedier och den förödelse som Harvey och Irma dragit med sig, plus de ständigt ökande kostnaderna för att återställa skadorna, så sitter jag likväl här och tycker USA har haft tur. En aning skillnad i banorna för båda orkanerna hade kunnat orsaka mycket större skada.
Här är en före/efter bild på St Martin(!) via Sentinel 2:
https://s26.postimg.org/7x6roelqh/St_Martin.gif
Originalet här i förminskat twitterformat:
https://twitter.com/Meteos_/status/908001359697465344
Fullständig förödelse, en video via Al Jazeera då Jose passerade:
https://youtu.be/wKoAZ0gRh54
Tänk att vara livrädd för en till? Men Jose passerade lyckligtvis 125km bort. Länk till Worldview från den 9:e med St Martin mitt i bild och Jose annalkande österifrån.:
https://go.nasa.gov/2y6Vupy
Jose tar just nu en loj loop och ingen vet något om hur det slutar, ECMWFs prognos har nu för tredje gången pekat mot USAs östkust, sista två utanför New York. Men det är nog lugnt den här gången. Men när tar turen slut för USA? Det spelar uppenbart ingen som helst roll för deras nuvarande ledning att övriga nationer och närliggande öar trasas sönder.
Maskininlärning och artificiell intelligens kan vid första anblick te sig ohyggligt off topic. Men med tanke på lockelserna för hur det kan användas i prognoser och klimatsimuleringar så blir det lite mer on topic? Även här hemma har det satsats många, många miljoner på den här typen av projekt med stora datamängder. Tyvärr är lockelserna enorma inom nästan alla områden man kan tänka sig och inte bara i goda syften.
http://gizmodo.com/hackers-have-already-started-to-weaponize-artificial-in-1797688425
Jag tycker inte alls om den här utvecklingen. Första hemdatorn jag pillrade på var en ABC80 från Luxor med 16kB ram, då var jag strålande glad och fascinerad över allt man kunde tänka sig göra med datorer men utvecklingen gick ju så bedrövligt sakta. Det var då det. Nu finns det så många, som kan tänka sig så mycket mer än jag någonsin kunnat föreställa mig, att det förmodligen inte går att bromsa. Man ska vara försiktigt med vad man önskar sig.
Amerikaner som råkat illa ut tycker givetvis inte att de haft tur. Sedan är det ju nära tolv år sedan Wilma drog in och man hinner glömma mycket på tolv år. I Florida sitter de bokstavligt talat i skiten.
https://newrepublic.com/article/144798/floridas-poop-nightmare-come-true
Sammanställning mellan Januari 1851 till December 2016, relationen mellan vindhastighet och varmare vatten.: https://s26.postimg.org/ddp3y0znt/Hurricane_Wind_Speed_vs_Water_Temp.jpg
För första gången på 300 hundra år finns inte en levande människa på Barbuda.
https://www.usatoday.com/story/news/world/2017/09/14/barbuda-hurricane-irama-devastation/665950001/
Ljuset börjar återvända till Antarktis, här en bra bild via Worldview från Larsen C och A-68A:
https://go.nasa.gov/2yeDxFW
Kurvan för global utbredning av havsis har de sista två åren mer liknat en Dromedar än en Kamel:
https://s26.postimg.org/bht4vdw21/VISHOP_Extent.png
Men inget av ovanstående underlättar för Floridas guvernör Rick Scott.
http://www.politico.com/states/florida/story/2017/09/14/florida-governor-remains-unsure-about-climate-change-after-hurricane-irma-114498
Man evakuerade människor från Barbuda till Antigua. Här är HWRF 96h ut och Maria:
https://s26.postimg.org/t58ddg2dl/hwrf_00z_Sep17_69h_mslp_wind_15_L_24.png
Maria, rakt över just Antigua på Tisdag, borde jag fyllt på med…
Vi är i mitten av September och orkansäsongen i Atlanten har hela Oktober kvar. Det som pågår i Stilla Havet underlättar för fler orkaner i västra Atlanten:
https://s26.postimg.org/dath3kdmx/nino3.png
Sandy déjà vu redan i år?
https://twitter.com/ericfisher/status/909573481116954624
En gammal artikel av Jeff Masters runt Sandy, som förhoppningsvis förtydligar mitt frågetecken.
https://www.wunderground.com/blog/JeffMasters/why-did-hurricane-sandy-take-such-an-unusual-track-into-new-jersey.html