Ideala klimatet? Del 2

Av John Pohlman

Om man söker ett ställe med lagom varmt året runt, en hel del sol, inga förödande oväder och inte allför lång flygresa från Sverige är det svårt att överträffa Kanarieöarna. Därför är det naturligt att ögruppen mitt i Atlanten blivit ett av våra mest populära semestermål och till och med hemvist för många svenskar. Man har ett jämnt klimat med behaglig värme hela året. Det skiljer bara 6 grader i medeltemperatur mellan den varmaste månaden juli på 23 grader och den svalaste januari på 18. Samma intervall gäller för vattentemperaturen. Även under den varmaste perioden i juli och augusti ligger dagstemperaturen vid kusten på omkring 30 grader. Mycket sällan blir det över 35, som annars är vanligt på dessa sydliga breddgrader.

Det är havsinflytandet som dämpar hettan genom den ”kalla” Kanarieströmmen som flyter söderut längs den nordafrikanska kusten och för in svalkande luft med den nordostliga passadvinden. Fuktigheten är inte heller allt för besvärande utan ligger i allmänhet vid kusterna på 60-70 %. Nattemperaturen ligger omkring 20 grader. Från maj till en bit in i oktober är det övervägande soligt. Endast undantagsvis kan det bli enstaka dagar med moln och kanske någon skur, främst i inlandet. Däremot kan man råka ut för att det tillfälligt blåser upp till friska eller hårda ostvindar som också för med sig stoftrik ökenluft från Sahara. Denna typ av sandstorm kallas Calima och inträffar någon eller några gånger under året. Från slutet av oktober börjar vädret bli mer växlingsrikt och lite svalare.

Mer om detta i nästa blogg.

/John

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

5 CommentsLeave a comment

  • Ligger inte ön Madeira också bra till för ett behagligt åretruntklimat? En nackdel där är väl att det är litet ”bökigt” att landa på flygplatsen.

  • Hur blir vädret i Gagnef Djurås
    John Pohlman?
    från
    camilla

    Hej då.

    Hej Camilla
    . Det ser ut att bli molnigt och en del blötsnö med temperaturer kring noll grader. Kanske inte jättemysigt ute, men det skall i alla fall inte bli så blåsigt som det vait av och till tidigare.

  • Det va nästan jag blev på körd av en bil såm
    kunde inte stanna där jag stog stilla.
    Han försökte att bromsa men det gick inte
    så bra för att bromsa
    så att jag blev nästan påkörd av han.

    Det har hänt många gånger för mej

    från
    camilla

    hej då.

  • Hej John!

    Hur karaktäriserar och värderar du väderskillnaden mellan Kanarieöarna och den spanska fastlandsdel som också blivit populär svenskbygd – t ex vita kusten, solkusten, m a o den sydöstra delen av Spanien ??

    //per

  • Märklig definition av ”idealt klimat” ni använder! 😉

    Jag flyttade från Göteborg till Luleå i början av året, just för att få lite riktiga skillnader mellan årstiderna. Jag stod helt enkelt inte ut med Göteborgs 3 månader fin sommar och 9 månader regnig, kall, blåsig höst.

    Idealt klimat i mina ögon är ungefär så här (varning för *mycket* text):
    Sommar: Dagstemp 20-25 grader, mycket sällan över 28. Nätterna får gärna hålla sig över 15 grader. Det ska inte vara alltför torrt (inget ökenklimat), men nederbörden ska vara koncentrerad till några korta perioder med ihållande tungt regn (typ ösregn varannan helg, 48h i streck), inte en massa småskurar varje dag.

    Höst: Svalt, men så lite nederbörd som möjligt. Gärna molnfria dagar, nu när solen inte längre värmer så fruktansvärt. Kort höst, så att man hinner ha en lång vinter.

    Vinter: Tydlig början på vintern; när temperaturen väl går under nollan ska den hålla sig där, och så snart det hänt kan det börja tok-snöa i ett par veckor, så att man får massor med snö. Aldrig mindre än 1 meter snödjup, gärna 2 meter en normal vinter. När snön väl lagt sig kan det gärna sluta snöa och bli så lite moln som möjligt, så att man får så mycket ljus som möjligt. Inte alltför hårda vindar under vintern, eftersom det blir kallt nog ändå (gärna dagstemp under 10 minusgrader, nätter under 20 men gärna över 40).

    Vår: När väl temperaturen går över nollan igen ska det gå snabbt. Inte massa smälslask i flera månader, utan bort bort bort med snön nån gång i april eller maj, så att växterna kan komma igång och göra sitt.

    Jag inser att mina önskningar är ganska högt satta, men hur nära kan man komma, och var är det?

    Martin svarar: Personligen vill jag ha växlingsrikt väder med riktiga årtider, i stil med vad du beskriver. Det John beskriver är ju i och för sig det perfekta vädret att resa till. De flesta som lägger tid och pengar på en semesterresa har nog en idé om att det skall vara i stil med det John beskriver. Men så finns det också rätt många som inte åker på dessa semestrar, men de hörs sällan i reklamen för resorna 😉
    Vädret påverkar oss även indirekt på många sätt. Så kan tex bär som växer i en mer ”bister” miljö bli sötare och mer smakrika då de tvingas producera mer socker för att undvika att frysa sönder (eller rättare sagt: de plantor som inte producerade socker dog och lämnade plats åt de andra). Men nu var det ju inte riktigt det som frågan gällde. Men mitt personliga klimat innehåller mer än sommartemperaturer.
    /Martin