Hittills har sommaren slagit rekord på kalla sidan, hur länge skall det hålla i sig? Hur blir resten av sommaren 2015? Finns det något hopp om sol och värme?
Frågorna är många och hittills har svaren varit en extrapolering av det vi redan har haft. Men nu kan vi skönja en omläggning. Sommaren kommer troligen att avslutas betydligt varmare än den inleddes.
Jo, det stämmer. Bara dagarna efter att SMHI, TT och i stort sett hela övriga svenska media rapporterat att det kylslagna maj- och junivädret skall fortsätta även i juli så tyder mycket på en omläggning i vädret.
Från och med helgen så blir det varmare även i Sverige!
Det blir gradvis varmare redan under torsdagen, men det är under söndagen som ett lite större skifte sker. Hela landet får det varmare (inte varmt, men varmare).
Nu är det inte så att det slutar regna bara för att det blir varmare. Men det blir lite glesare mellan molnen och skurarna. Och mer sol.
Det finns tecken i horisonten, olika vädermodeller ger olika svar, på att det blir ytterligare några grader varmare i och med inledningen av juli. Högtryck istället för lågtryck.
Detaljerna i var det kommer att regna, hur mycket, vem som får mest sol och om det blir 22 eller 25 grader, det kommer jag att återkomma till. Men jag vill redan nu slå fast att vi går från en kall, till en mer normal, svensk sommar.
Lagom, tack för det.
Resten av sommaren?
Jo, det ser ut att bli varmare. Bilden ovan visar förra månadens, och den senaste, prognosen från IRI. Den första visar temperaturen juni-juli-aug, den andra juli-aug-sept. Det finns ett någorlunda markant skifte i sannolikheterna för värme i den senare som alltså inkluderar september istället för juni.
/Martin
Hej Martin,
Varför och på vilket sätt har jetströmmarna förändrats, nu år 2015, över norra halvklotet? Någonting är definitivt allvarligt fel, eller hur? Vädret vi ser i år i bl.a. Sverige är inget som faller inom väder statistikens ramar. Så ett preciserat vetenskapligt svar skulle vara väldigt intressant och tacksamt.
Vänligen Åke. J.
Här t ex en artikel från i våras med en video:
http://martinhedberg.se/intervju-med-dr-jennifer-francis-om-arktisk-is-jetvindar-och-klimatforandringar/
Den här var lite käck via Bloomberg.
http://www.bloomberg.com/graphics/2015-whats-warming-the-world/
Om pågående El Nino och dess eventuella fortsättning. En liten knuff nu med västliga vindar vid ekvatorn sedd via:
http://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=mean_sea_level_pressure/orthographic=-191.99,-0.19,907
Om de där systemen utvecklas vidare så kan det bli riktig fart på de västliga vindarna eftersom de cirkulerar mot varandra på ”rätt” ställe och därmed en förstärkning av nuvarande El Nino.
Länken till nullschool för den 25:e Juni.
http://earth.nullschool.net/#2015/06/25/0300Z/wind/surface/level/overlay=mean_sea_level_pressure/orthographic=-191.99,-0.19,907
Missade att ändra till datum i länken i min kommentar ovan som pekar på dagens datum.
Så här ser det ut nu (korrekt länk med datum nu då…).
http://earth.nullschool.net/#2015/07/03/0300Z/wind/surface/level/overlay=mean_sea_level_pressure/orthographic=-191.99,-0.19,907
Lågtrycken har förstärkts och de västliga vindbyarna har hållt i sig.
Under året så har nu antal västliga vindbyar slagit rekord, tom passerat 1997…
https://twitter.com/philklotzbach/status/616021968979017728
MJO index satte även det nu rekord med 3.25.
https://twitter.com/philklotzbach/status/616613137849020416
Från NOAA (där finns även prognoser).
http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/whindex.shtml
SOI index har ramlat nedåt igen.
https://www.longpaddock.qld.gov.au/seasonalclimateoutlook/southernoscillationindex/30daysoivalues/
CFS senaste okorrigerade prognos för Nino34 är brutal när det gäller temperaturerna framöver nu.
http://s3.postimg.org/7cqiifq4j/CFSv2_Thu2_July_nino34_Mon.gif
Passerat Maj månads okorrigerade som orsakade skaländring… Länkar till dem igger här.
http://martinhedberg.se/aret-da-solenergi-tog-fart-pa-riktigt/#comment-52155
Arktis havsis håller stången än och utbredningen har iaf inte sjunkit i rekordfart i Juni. Tittar man på tidigare El Nino år och grafer för utbredningen i Arktis så går det att hitta samband. Sedan brukar det droppa åren efter, så jag håller kvar min hundring på 16-17 som rekordår i låg isutbredning.
Sedan vet jag inte om jag ser syner men tycker att det går att se liknande vaga samband för Antarktis havsis och El Nino. Det borde i så fall betyda ett trendbrott och att det inte blir några rekord i maxutbredning för 16-17 där. Det ska iaf bli intressant att se hur det utvecklar sig.
Inte så förvånande så räknar nu BoM med att El Nino förstärks under kommande veckor tack var de där cyklonerna.
http://www.bom.gov.au/climate/enso/#tabs=Overview
Tittar man på modellerna så är det bara 82-83 och 97-98 kvar att slå, för att årets El Nino ska bli den kraftigaste någonsin.