Högtrycket ligger kvar

Högtrycket, med centrum över Finland, ligger kvar ännu ett par dar.

Det gör att det etablerade vädret håller i sig. Dvs riktigt kallt i Norra Norrland och rätt så blåsigt i Götaland. Däremellan varierande molnighet och tidvis fortsatt snöfall, det senare främst i östra Svealand och över östra halvan av Södra Norrland.

Som vi sett på kommentarerna här under helgen så skiftar vädret i landet och det finns lite olika sätt att hantera vintern. En del står ut medan andra tycker det är härligt. (Själv har jag skottat snö och åkt skidor med barnen. Helt okay, samt roligt.)

Som jag skrivit tidigare så är det fascinerande hur stabilt vädret varit nu under vintersäsongen. Först en period i med stormar under hösten/vintern, sedan plusgrader i nästan hela landet i ett par veckor och nu ett stabilt högtryck som ger stabilt väder (från blåst till kyla beroende på var man är).

Högtrycket blir alltså kvar. Det kommer att sträcka ut sig något över Sverige och håller lågtrycken från Atlanten på behörigt avstånd.

Jag ser en tendens till att det kan bli lite blåsigt och någon grad mildare kring den 25:e och 26:e, dvs nästa helg. Vi följer upp det och ser vart det leder.

55 tankar på “Högtrycket ligger kvar”

 1. Vad bra att det blir mildare nästa helg hoppas på riktigt mildväder. Med 5-12 plusgrader.hoppas att vintern är slut efter nästa helh

  Svara
  • Huga vilken kall helg vi har framför oss. fred, lörd, sönd, måndag ligger tempen på mellan 10-15 minusgrader om dagarna, sen följer tis, onsd med möjligen bara någon enstaka minusgrad, sen kollade jag på accuweather.com för min ort en bit norr om Örebro och februari ser ut att gå i minusgrader även början av mars visar dom minugrader.Men väldigt lite nederbörd. Härligt vinterväder i dag med -4 grader och lite sol.

   Svara
  • Det blir kanske ett par plus i södra skåne och kring nollan på österlen och blekingekusten annars 1-30 minus,ta och köp en varm täckjacka för nu är vintern här.Våren tar vi senare.

   Svara
 2. Martin, skulle du inte kunna spekulera lite om kommande månads väderutsikter lite löst? Återkommande helst.
  Jag brukar titta lite hos DMI och på andra ställen men det hade varit intressant om du gjorde det här.

  Jag sätter en tusing på att det blir plusgrader om en vecka, ända upp till västra götaland. 🙂

  Svara
 3. Hoppas denna blästervind avtar, 22 m/s ost

  Snart är det väl ingen puts kvar på huset 🙂

  @Martin

  Denna blästervind från ost som de senaste åren har drabbat skåne på vintern, är det en trend att de sibirska högtrycken lägger sig längre västerut ?
  För det är väl dom som är roten till det onda 🙂

  Jep

  Svara
 4. Just nu divergerar Klart.se och SMHI (Bizmet) prognoser vad gäller vädret på Åland till nästa helg. Vad gäller vinden är prognoserna
  rörande eniga, det blir friska sydvästvindar. Det som skiljer är
  temperaturprognosen där SMHI beräknar någon plusgrad medan Klart.se
  beräknar några minusgrader. Om högtrycket förskjuts mot sydost och vi får sydvästvindar i hela Skandinavien förefaller Klart.se prognosen för kall. Parkerar högtrycket över södra Skandinavien är det fullt möjligt att vi kan få ganska kalla sydvästvindar.

  Svara
 5. Fick en chock när jag kollade temperaturen för sörmland ons-fre. 18 minus dagtid och
  24-26 minusgrader kväll natt, blir det verkligen så kallt? Detta är inte roligt längre.

  Svara
 6. Man börjar skönja till och från att kanske kanske kommer det mildare nästa vecka från börjar skulle Lördagen vara mild och nu blir den iskall men YR har visat plus grader…

  Svara
 7. Fascinerande att läsa om alla väderproblem runt om i landet. I Malmö är det fortfarande cykelväder, några plusgrader, ingen snö och ingen is, vanlig Malmö”vinter”, förutom att det blåser lite mer. Hittills har det inte varit en enda ”officiell” vinterdag. Prognosen de närmaste dagarna ser lite ”hotfull” ut men sen ser det bättre ut igen. Vi får se.

  Svara
 8. Lyckliga människor!
  Här i Nässjötrakten pinblåser varje dag.
  Det blir att hålla sig inne.
  Nu fick väl vinterfantasterna så att de teg!!!!!!

  Svara
 9. Temperaturprognosen för sörmland är nu reviderad till det mildare hållet.
  Fortfarande tycker jag det är för kallt med 12-20 minus.
  Hoppas på mildare väder nu

  Svara
 10. Någon mer än jag som lagt märke till att wsi’s prognos är försenad? Den brukar ge en rätt bra fingervisning på hur det kommande månaderna blir. Väntas bli ner mot 15- i nordvästra Skåne i slutet av veckan. Ogillar!!!

  Svara
 11. Här i centrala Stockholm kan jag nog tycka att det är okej cyckelväder. Det har varit tämligen svaga vindar, tre cm snö som ger ljus men torra vägbanor. Mälaren ligger öppen och lägstanoteringen på termometern runt minus 7.

  Svara
 12. OT. Hmm…har just tittat på Vetenskapens värld, där en solforskare skrämdes med att det kan stunda istider i stil med lilla istiden. Detta skulle bero på en långsamt minskande solaktivitet, alltså inte 11-årsvariatione utan en långsammare variant. Kanske dags att lätta på CO2-restriktionerna? Den som lever får se.

  Svara
  • Lever du i statistiken eller bor du i Norrland Daniel? I södra Sverige har det varit ostliga blästervindar sedan den 15:de.

   Jättefint är det minsann, inte, fyra nyanser av brunt i markerna pga blästervindens konstitution, nämligen grus, sand, jord samt ett par iskristaller.

   Svara
 13. Martin: Skulle man kunna säga att Stockholm generellt har en svag typ av ”kustklimat” vid ostvindar / vintertid överlag? Känns som att speciellt nattetid på vintern har Stockholm betydligt mildare än resten av Svealand, visserligen kan det bero på avgaserna och ”urban Iceland” effekten men borde väl vara Östersjön som fungerar lite som ett element och förhindrar alltför kalla temperaturer med ökad fuktighet i luften?

  Denna vecka kommer det tex vara 3-7° kallare dag och nattetid i Västerås och Örebro ( speciellt från Ons-Lör), vilket är alltför stora tempskillnader för att vara en tillfällighet

  Svara
 14. Man undrar var givarna för temperatur och vind befinner sig i Stockholm? Mina mätningar och min känsla visar alltid lägre temp och mer blåsigt än vad den officiella angivelsen visar.

  Svara
 15. Kan det vara så att detta fascinerande stabila väder egentligen är ett av de tydliga tecknen på klimatförändringar? Som bonde observerar man ju vädret en hel del – och är nästan alltid lite missnöjd, men det hör väl till yrket. De senaste åren tycker jag att vädret har blivit alltmer stabilt, med längre perioder av samma väder. Förr kunde det regna två dar i veckan en för övrigt solig sommar. Numera kan det inte sluta regna när det väl börjat. Finns det nån statistik på detta, eller har meteorologen någon kommentar?

  Svara
 16. Här är en lista på 80 väderstationer i Sverige http://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&state=Swed&osum=no&fmt=html&ord=REV&ano=2014&mes=01&day=21&hora=06&ndays=1&Send=send

  Skulle länken falera så gå in på ogimet.com och klicka på Country summaries ute till vänster, en liten bit ner. Välj Sweden (givetvis) och sedan på send så får ni upp aktuella data för de stationer som listas.

  Den här är lite enkel och kul om man vill titta bakåt http://www.hurvarvadret.se/
  T ex Kristianstad 1987, i April satt jag i t-shirt och kortbyxor nere vid ån och drack pilsner och njöt. Högsta dagstemp var 23,6 grader och då efter en vinter med massor av snö o kyla. Dagen efter satt jag i Norrland och frös arslet av mig, igen… 🙂

  Svara
 17. Ja, då var väl vintern över för den här gången,högtrycket förskjuts sakta öster ut så nu hoppas vi på att atlantlågtryck får avancera norrut. Tror på tidig vår i slutet på feburari.

  Svara
 18. Hej! I Khandhyga i Sibirien har de -57 grader kallt just nu. Då kanske man kan klaga på kylan lite, inte på de temperaturer som vi har i större delen av Sverige. Våren kommer, det är bara att vänta tills den anländer. Här i Höga Kusten kommer våren i början av av April +- 2 veckor. Ha det bra i vintervädret !

  Svara
 19. Sådär ja nu har vintern kommit till Sverige och vips börjar forskare prata om att en ny istid kan vara på väg.Aftonbladet är ju inte sena att hänga på, den jävla blaskan har ju kaosväder varje dag.Innan när det var milt var det växhuseffektens fel när det blir kallt blir det istid.Man kan ju undra om någon vet något eller det är ett satans skämt alltihop.För mej får det gärna bli milt igen mycket milt så alla jävla idioter får börja gapa om växhuseffekten igen.Det är inte underligt att världen är som den är med så mycket stollar som tror sej veta allting. Fy Fan!!!!!!!

  Svara
 20. Jag vill ha kyla här nere i skåne nuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!
  Snälla Kung Bore ge oss mer kyla, så man kan åka skriller på någon insjö…

  Svara
    • Jag har inte sagt att jag tror, jag längtar. Men det är faktiskt inte så extremt här nere. Sverige är ett avlångt land. Enligt statistik så kommer våren till södra Skåne i mitten på februari men den statistiken är ju gammal och nu är det säkert ännu tidigare. Jag tycker redan i början på februari brukar det kännas som vår i luften. Det är en fin tid när våren sakta smyger sig in. Och tänk, vintern har faktiskt inte börjat här ännu men tyvärr ser prognosen nu lite oroväckande ut med någon minusgrad.

     Svara
  • Nej. Det är inte en ny istid på gång.

   Aftonbladet använder ordet ”mini-istid” och så jämför de med situationen på mitten av 1600-talet då tex Themsen frös. De refererar indirekt till att solen solfäcksmaximum är mindre nu än det borde varit om solen följt sina vanliga 11-års cykler. Man refererar vidare till att forskare är förvånade över det de ser nu.

   Man säger inte att forskare har sagt att detta skall fortsätta i decennier eller ens nästa år. Ej heller hur all annan klimatpåverkan spelar in i situationen. (för det är ju som bekant inte bara solen, eller koldioxid, eller aerosoler, eller moln, eller… som påverkar klimatet).

   Att från det halmstråt säga, eller missförstå, att det skall bli en ny istid är verkligen att göra en höna av en fjäder. Ibland är det ju det som kvällstidningarna vill, men man måste ju inte gå i den fällan. 😉

   Svara
 21. Absolut är det så att CO2 koncentrationen ger oss en mikroökning av temperaturen men vi är mycket lågt från förutsägelserna som IPCC och en del andra domedagsprofeter försökt att skrämma oss med.

  Bra då är vi överens om att IPCC förutsägelser inte stämmer.

  Oförändrat temperatur (ditt språkbruk) och minskad aktivitet på ovädren, speciellt på USA kontinenten för 2013. Detta är inte vad alarmisterna (AGW förespråkarna) basunerat ut tidigare.

  Lite festligt med påståendet att värmen lagras i havet. Detta är något som kommit det senaste året när förutsägelserna från alarmisthåll om Global uppvärmning inte stämmer.
  Detta finns så vitt jag vet inte i den modell som IPCC skrämt oss med under senare år.

  Så småningom kanske vi närmar oss den vetenskapliga sanningen om klimatet. Det vore sunt om den politiska delen i klimatfrågan tog ett steg tillbaka för att verkligen lyssna till de sanningar som finns om vår kära jord.

  Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: