Envist högtryck

Högtrycket ligger kvar, i alla fall över helgen.

Det gör att väderläget består. 10 till 20 minusgrader i Norrland och 3 till 10 i Götaland och Svealand. Med andra ord vinter.

Att det är vinter är inte förvånande, det som är lite förvånande är hur stabilt högtrycket ligger kvar och hur det lyckas hålla emot alla djupa lågtryck som rullar in från Atlanten.

Det gör att det blir fortsatt relativt nederbördsfattigt. Om det kommer någon nederbörd så är det mest fråga om tidvis lätt snöfall.

På fredag bildas och fördjupas ett lågtryck på Atlanten, söder om Newfoundland. Det rör sig snabbt österut. Under söndagen har det nått fram till Färöarna. Där stannar det upp. Men en del fronter pressar på över södra Skandinavien och det ser ut som om vårt seglivade finsk/ryska högtryck naggas i kanten.

Det betyder dock inte att vintern är över. Det fortsätter att vara minusgrader, om än inte riktigt lika kallt som det varit hittills. Det medför även att det kan bli lite mer sammanhängande snöfall i början av nästa vecka.

Men först en helg med växlande molnighet, en del sol, mest uppehåll och allmänt minusgrader.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

8 CommentsLeave a comment

 • Varför måste dessa förbannade lågtryck tvunget bildas hela tiden över Atlanten då?? Kan det inte bara vara lugnt och stabilt väder?

 • Martin Hedberg Hur tror du vädret i februari kommer va? snö och kyla eller mildare väder och därefter kommer våren?;)

  • Hej Felix.
   WSI säger att det sannolikt blir mildare än normalt i februari, mars och april.
   Det känns kanske inte så just nu, men det kan ju ändra sig rätt så abrupt. Vädret gör det ibland vilket vi noterade i början av januari.

    • Skall också säga att de prognoser (inklusive ensembleprognoser) som ligger på bordet just nu talar om i stort sett oförändrade temperaturer kommande vecka, dvs vinter i större delen av landet.
     Därefter (vecka 2) blir dock spridningen väldigt stor. Dvs det kan bli såväl kallare som varmare. Medeltalet ligger kvar på i stort sett samma nivå som nu.

 • Tjena. Martin: Hur kommer det sig att högtrycket kan stå emot så länge? Tidigare år har vi haft negativt Nao, men vad jag har kunnat finna så har Nao’t inte varit så spec. negativt denna vinter. Finns det något annat som kan påverka?

  • Hej Söder.
   NAO index är bara en beräkning av tryckskillnader på Atlanten. Det är inte riktigt någon orsak, snarare en effekt.
   Jag tror att vi får leta svar någon annanstans. Jag är inne på linjen över hur motvinden expanderar. Det i sig är i och för sig en effekt av temperatur- och tryckfördelning.