Högtrycket ligger kvar

Högtrycket, med centrum över Finland, ligger kvar ännu ett par dar.

Det gör att det etablerade vädret håller i sig. Dvs riktigt kallt i Norra Norrland och rätt så blåsigt i Götaland. Däremellan varierande molnighet och tidvis fortsatt snöfall, det senare främst i östra Svealand och över östra halvan av Södra Norrland.

Som vi sett på kommentarerna här under helgen så skiftar vädret i landet och det finns lite olika sätt att hantera vintern. En del står ut medan andra tycker det är härligt. (Själv har jag skottat snö och åkt skidor med barnen. Helt okay, samt roligt.)

Som jag skrivit tidigare så är det fascinerande hur stabilt vädret varit nu under vintersäsongen. Först en period i med stormar under hösten/vintern, sedan plusgrader i nästan hela landet i ett par veckor och nu ett stabilt högtryck som ger stabilt väder (från blåst till kyla beroende på var man är).

Högtrycket blir alltså kvar. Det kommer att sträcka ut sig något över Sverige och håller lågtrycken från Atlanten på behörigt avstånd.

Jag ser en tendens till att det kan bli lite blåsigt och någon grad mildare kring den 25:e och 26:e, dvs nästa helg. Vi följer upp det och ser vart det leder.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

55 CommentsLeave a comment

  • Vad bra att det blir mildare nästa helg hoppas på riktigt mildväder. Med 5-12 plusgrader.hoppas att vintern är slut efter nästa helh

    • Huga vilken kall helg vi har framför oss. fred, lörd, sönd, måndag ligger tempen på mellan 10-15 minusgrader om dagarna, sen följer tis, onsd med möjligen bara någon enstaka minusgrad, sen kollade jag på accuweather.com för min ort en bit norr om Örebro och februari ser ut att gå i minusgrader även början av mars visar dom minugrader.Men väldigt lite nederbörd. Härligt vinterväder i dag med -4 grader och lite sol.

    • Det blir kanske ett par plus i södra skåne och kring nollan på österlen och blekingekusten annars 1-30 minus,ta och köp en varm täckjacka för nu är vintern här.Våren tar vi senare.

  • Martin, skulle du inte kunna spekulera lite om kommande månads väderutsikter lite löst? Återkommande helst.
    Jag brukar titta lite hos DMI och på andra ställen men det hade varit intressant om du gjorde det här.

    Jag sätter en tusing på att det blir plusgrader om en vecka, ända upp till västra götaland. 🙂

  • Hoppas denna blästervind avtar, 22 m/s ost

    Snart är det väl ingen puts kvar på huset 🙂

    @Martin

    Denna blästervind från ost som de senaste åren har drabbat skåne på vintern, är det en trend att de sibirska högtrycken lägger sig längre västerut ?
    För det är väl dom som är roten till det onda 🙂

    Jep

  • Just nu divergerar Klart.se och SMHI (Bizmet) prognoser vad gäller vädret på Åland till nästa helg. Vad gäller vinden är prognoserna
    rörande eniga, det blir friska sydvästvindar. Det som skiljer är
    temperaturprognosen där SMHI beräknar någon plusgrad medan Klart.se
    beräknar några minusgrader. Om högtrycket förskjuts mot sydost och vi får sydvästvindar i hela Skandinavien förefaller Klart.se prognosen för kall. Parkerar högtrycket över södra Skandinavien är det fullt möjligt att vi kan få ganska kalla sydvästvindar.

  • Fick en chock när jag kollade temperaturen för sörmland ons-fre. 18 minus dagtid och
    24-26 minusgrader kväll natt, blir det verkligen så kallt? Detta är inte roligt längre.

  • Man börjar skönja till och från att kanske kanske kommer det mildare nästa vecka från börjar skulle Lördagen vara mild och nu blir den iskall men YR har visat plus grader…

  • Fascinerande att läsa om alla väderproblem runt om i landet. I Malmö är det fortfarande cykelväder, några plusgrader, ingen snö och ingen is, vanlig Malmö”vinter”, förutom att det blåser lite mer. Hittills har det inte varit en enda ”officiell” vinterdag. Prognosen de närmaste dagarna ser lite ”hotfull” ut men sen ser det bättre ut igen. Vi får se.

  • Lyckliga människor!
    Här i Nässjötrakten pinblåser varje dag.
    Det blir att hålla sig inne.
    Nu fick väl vinterfantasterna så att de teg!!!!!!

  • Temperaturprognosen för sörmland är nu reviderad till det mildare hållet.
    Fortfarande tycker jag det är för kallt med 12-20 minus.
    Hoppas på mildare väder nu

  • Någon mer än jag som lagt märke till att wsi’s prognos är försenad? Den brukar ge en rätt bra fingervisning på hur det kommande månaderna blir. Väntas bli ner mot 15- i nordvästra Skåne i slutet av veckan. Ogillar!!!

  • Här i centrala Stockholm kan jag nog tycka att det är okej cyckelväder. Det har varit tämligen svaga vindar, tre cm snö som ger ljus men torra vägbanor. Mälaren ligger öppen och lägstanoteringen på termometern runt minus 7.

  • OT. Hmm…har just tittat på Vetenskapens värld, där en solforskare skrämdes med att det kan stunda istider i stil med lilla istiden. Detta skulle bero på en långsamt minskande solaktivitet, alltså inte 11-årsvariatione utan en långsammare variant. Kanske dags att lätta på CO2-restriktionerna? Den som lever får se.

  • @jeppe

    Om du inte har lagt märke till det så har vi hittills denna vinter upplevt en påtagligt brist på vindar från just öster.

    • Lever du i statistiken eller bor du i Norrland Daniel? I södra Sverige har det varit ostliga blästervindar sedan den 15:de.

      Jättefint är det minsann, inte, fyra nyanser av brunt i markerna pga blästervindens konstitution, nämligen grus, sand, jord samt ett par iskristaller.

  • Martin: Skulle man kunna säga att Stockholm generellt har en svag typ av ”kustklimat” vid ostvindar / vintertid överlag? Känns som att speciellt nattetid på vintern har Stockholm betydligt mildare än resten av Svealand, visserligen kan det bero på avgaserna och ”urban Iceland” effekten men borde väl vara Östersjön som fungerar lite som ett element och förhindrar alltför kalla temperaturer med ökad fuktighet i luften?

    Denna vecka kommer det tex vara 3-7° kallare dag och nattetid i Västerås och Örebro ( speciellt från Ons-Lör), vilket är alltför stora tempskillnader för att vara en tillfällighet

  • Man undrar var givarna för temperatur och vind befinner sig i Stockholm? Mina mätningar och min känsla visar alltid lägre temp och mer blåsigt än vad den officiella angivelsen visar.

  • Kan det vara så att detta fascinerande stabila väder egentligen är ett av de tydliga tecknen på klimatförändringar? Som bonde observerar man ju vädret en hel del – och är nästan alltid lite missnöjd, men det hör väl till yrket. De senaste åren tycker jag att vädret har blivit alltmer stabilt, med längre perioder av samma väder. Förr kunde det regna två dar i veckan en för övrigt solig sommar. Numera kan det inte sluta regna när det väl börjat. Finns det nån statistik på detta, eller har meteorologen någon kommentar?

  • Här är en lista på 80 väderstationer i Sverige http://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&state=Swed&osum=no&fmt=html&ord=REV&ano=2014&mes=01&day=21&hora=06&ndays=1&Send=send

    Skulle länken falera så gå in på ogimet.com och klicka på Country summaries ute till vänster, en liten bit ner. Välj Sweden (givetvis) och sedan på send så får ni upp aktuella data för de stationer som listas.

    Den här är lite enkel och kul om man vill titta bakåt http://www.hurvarvadret.se/
    T ex Kristianstad 1987, i April satt jag i t-shirt och kortbyxor nere vid ån och drack pilsner och njöt. Högsta dagstemp var 23,6 grader och då efter en vinter med massor av snö o kyla. Dagen efter satt jag i Norrland och frös arslet av mig, igen… 🙂

  • Ja, då var väl vintern över för den här gången,högtrycket förskjuts sakta öster ut så nu hoppas vi på att atlantlågtryck får avancera norrut. Tror på tidig vår i slutet på feburari.

  • Hej! I Khandhyga i Sibirien har de -57 grader kallt just nu. Då kanske man kan klaga på kylan lite, inte på de temperaturer som vi har i större delen av Sverige. Våren kommer, det är bara att vänta tills den anländer. Här i Höga Kusten kommer våren i början av av April +- 2 veckor. Ha det bra i vintervädret !

  • Sådär ja nu har vintern kommit till Sverige och vips börjar forskare prata om att en ny istid kan vara på väg.Aftonbladet är ju inte sena att hänga på, den jävla blaskan har ju kaosväder varje dag.Innan när det var milt var det växhuseffektens fel när det blir kallt blir det istid.Man kan ju undra om någon vet något eller det är ett satans skämt alltihop.För mej får det gärna bli milt igen mycket milt så alla jävla idioter får börja gapa om växhuseffekten igen.Det är inte underligt att världen är som den är med så mycket stollar som tror sej veta allting. Fy Fan!!!!!!!

  • Jag vill ha kyla här nere i skåne nuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!
    Snälla Kung Bore ge oss mer kyla, så man kan åka skriller på någon insjö…

        • Jag har inte sagt att jag tror, jag längtar. Men det är faktiskt inte så extremt här nere. Sverige är ett avlångt land. Enligt statistik så kommer våren till södra Skåne i mitten på februari men den statistiken är ju gammal och nu är det säkert ännu tidigare. Jag tycker redan i början på februari brukar det kännas som vår i luften. Det är en fin tid när våren sakta smyger sig in. Och tänk, vintern har faktiskt inte börjat här ännu men tyvärr ser prognosen nu lite oroväckande ut med någon minusgrad.

    • Nej. Det är inte en ny istid på gång.

      Aftonbladet använder ordet ”mini-istid” och så jämför de med situationen på mitten av 1600-talet då tex Themsen frös. De refererar indirekt till att solen solfäcksmaximum är mindre nu än det borde varit om solen följt sina vanliga 11-års cykler. Man refererar vidare till att forskare är förvånade över det de ser nu.

      Man säger inte att forskare har sagt att detta skall fortsätta i decennier eller ens nästa år. Ej heller hur all annan klimatpåverkan spelar in i situationen. (för det är ju som bekant inte bara solen, eller koldioxid, eller aerosoler, eller moln, eller… som påverkar klimatet).

      Att från det halmstråt säga, eller missförstå, att det skall bli en ny istid är verkligen att göra en höna av en fjäder. Ibland är det ju det som kvällstidningarna vill, men man måste ju inte gå i den fällan. 😉

  • Börjar bli less på -35 här i Norrland. Tycker det är hög tid att vi bjuder in lågtrycken nu.

  • Kanske är de senste 17 åren utan någon global uppvärming ytterligare ett halmstrå 🙂

  • Absolut är det så att CO2 koncentrationen ger oss en mikroökning av temperaturen men vi är mycket lågt från förutsägelserna som IPCC och en del andra domedagsprofeter försökt att skrämma oss med.

    Bra då är vi överens om att IPCC förutsägelser inte stämmer.

    Oförändrat temperatur (ditt språkbruk) och minskad aktivitet på ovädren, speciellt på USA kontinenten för 2013. Detta är inte vad alarmisterna (AGW förespråkarna) basunerat ut tidigare.

    Lite festligt med påståendet att värmen lagras i havet. Detta är något som kommit det senaste året när förutsägelserna från alarmisthåll om Global uppvärmning inte stämmer.
    Detta finns så vitt jag vet inte i den modell som IPCC skrämt oss med under senare år.

    Så småningom kanske vi närmar oss den vetenskapliga sanningen om klimatet. Det vore sunt om den politiska delen i klimatfrågan tog ett steg tillbaka för att verkligen lyssna till de sanningar som finns om vår kära jord.

  • Det må vara spännande att spekulera i eventuella framtida istider, men det känns konstigt när man använder nuvarande väderlek som bakgrund mot tesen om en annalkande nedkylning, då vi upplevde nära historisk mildluft i december och början av januari.

  • Martin
    Den obalans som du relaterar till är mycket osäker och t.o.m. NASA har följande uttalande om sin energibalans.

    “Denna energibudget bestämmer jordens klimat. Vår förståelse av dessa energiflöden kommer att fortsätta att utvecklas allteftersom vetenskapsmännen får längre och längre dataserier med nyare och bättre instrument.”

    Kan tänkas att detta är som IPCC:s sagor att det inte på något sätt är sanning utan bara ett enkelt försök att åskådliggöra vad man tror eller tycker sig tro.

    Energibudgeten stämmer knappast mot det faktum att globaltemperaturen inre stigit på 10-17 år.

    • Hmm. Ditt citat är dels lite lösryckt (har du bemödat dig med att översätta det kunde du även ha kostat på dig en hänvisning till källan) och dessutom visar det inte på något sätt att NASA ifrågasätter att vi har en energiobalans.

      Därtill skriver du ”IPCC:s sagor…”. Det är väl lite magstarkt sammanfattande?

      Och slutligen så HAR temperaturen i luften STIGIT de senaste 17 åren. (Den har däremot planat ut de senaste tio). Tag en titt på grafen: http://data.giss.nasa.gov/gistemp/graphs_v3/

      Eller är du en sådan som idkar ”cherry picking” och väljer 1998 som utgångspunkt bara för att det var det varmaste året hittills? Du borde veta bättre. Man skall inte inte låta sig luras av årliga fluktuationer. (Men vill du föra diskussionen på den nivån så väljer jag att jämföra 2013 med 1999 och finner då en dramatisk ökning av temperaturen…)

      Betrakta ett fem-års medelvärde och du ser att det blivit varmare i luften de senaste 17 åren. Och de senaste 50 åren.

      Därtill har vi ju att det lagrats en massa energi i haven. Planeten jorden består som bekant inte bara av luft. Jag har ju redan sagt det, men det tycks falla bort hela tiden…

  • Hoppas vintern tar slut snart 🙂 vi vill ha vår nu trött på kyla och snö nu !!:)

    • Har du tittat i kalendern Johan? Frågar du efter höst i mitten på juli också?:) Våren lär komma tids nog.

  • nej fy inte höst:) bara vår&sommar 🙂 fy för kyla&snö 🙂 hoppas den här vintern tar slut snart 🙂

  • Martin,
    Det finns inga tecken på att energin gömt sig i haven, om den inte på något magiskt sätt krupit ned i djupen utan att värma upp ytan:
    http://www.drroyspencer.com/global-microwave-sea-surface-temperature-update-for-feb-2013/

    Den globala medeltemperaturen har inte ökat på 15 år:
    http://www.drroyspencer.com/latest-global-temperatures/

    Att sedan IPCC:s klimatmodeller visar helt andra resultat är ju en aning förargligt, minst sagt.

    För att förstå hur klimatet på jorden naturligen varierar bör man också studera utvecklingen under de senaste 2000 åren:
    http://www.drroyspencer.com/global-warming-background-articles/2000-years-of-global-temperatures/

    Efter den svinkalla perioden som brukar benämnas ”lilla istiden” så är vi nu inne i en varmare period som liknar den som rådde runt år 600-1000. Kanske ser vi nu även små effekter av mänsklig påverkan på klimatet, men dessa är oerhört mycket mindre än de som modelleras av IPCC och omöjliga att skilja ut från de naturliga variationerna.

    • Varför har han bara med data mellan 2002 och 2013? Det är inte mycket att göra statistik på. Kan det vara för att det bara är data sedan 2002 som ”bevisar” till hans påstående?

      Och i den sista länken som du anger så har han bara med data fram till år 1950. Även det ett selektivt urval då grafen inte hade varit lika övertygande om han tagit med mer data?

      Dina slutsatser om hur liten påverkan vi har på klimatet stöds varken av vetenskapliga data eller de data du hänvisar till.

  • Martin har ju haft rätt hela höstkanten när han hela tiden påpekade att vi skulle få en mild höst. När kylan väl kom i januari så var Martin inne på att vi skulle få se varmare väder igen i februari skulle vara kul om Martin kunde sia lite om vädret här framåt.

  • Martin,

    1. Data från NASA:s satellitmätningar av havsytans temperatur finns att tillgå först fr.o.m. år 2002. Enligt IPCC har ju temperaturökningen i atmosfären uteblivit de senaste 10-15 åren och då borde väl data från 2002 vara fullt tillräckligt för att bevisa att energilagring i haven knappast är en rimlig förklaring.

    2. Huvudgrafen sträcker sig endast till 1935 eftersom man använt proxydata (ej från trädårsringar som har visat sig vara mycket opålitliga) från ett flertal undersökningar som ger för lite data för senare år. Den streckade delen av grafen visar den snabba ökningen sedan 1935. Hela rapporten finner man här:
    http://d1467362.i110.quadrahosting.com.au/pdf/2000%20yr%20non-treering%20temps.pdf

    Sammanfattningsvis alltså inga som helst skäl att misstänka ”cherry picking”!

  • Martin,

    Du känner väl till att mindre usel överensstämmelse mellan simuleringsresultat och mätdata har IPCC fått först efter att man har gått tillbaka och ”skruvat” på parametrarna när man har facit i form av mätdata i hand. Man stämmer helt enkelt av modellerna så att de passar mätdata något bättre. I simuleringssammanhang räknas detta som djupt otillfredsställande och medför förstås att man inte alls kan använda modellerna för vad de faktiskt är till för – att förutsäga det framtida klimatet.

    • Det påståendet får du belägga med ´något mer än ett påstående.
      I de länkar jag publicerade så är just en av poängerna att man tagit de gamla projektionerna från tidigare års IPCC-rapporter, oförvanskade, och lagt till de allt nyare. Ovanpå detta lägger man den verkliga utvecklingen. Och den ligger inom ramen för ensemblen av projektioner.

  • Martin,

    Det är ju just detta som man kan se i IPCC:s egna jämförelser mellan simuleringsresultat och mätdata. För perioden 1950-2000 (facit) så ger samtliga modeller rimliga resultat med liten spridning (konstigt vore ju annars – kurvanpassning är elementärt).

    För tiden efter 2000 så är resultatspridningen enorm med mätdata i undre delen av intervallet samtidigt som kurvformen är helt fel. Temperaturökningen har i realiteten helt avstannat de senaste 10-15 åren och vi behöver inte någon speciellt lång tid av denna utveckling innan uppmätta data kryper utanför t.o.m. det mest konservativa simuleringsutfallet.

    Nu har IPCC fått bråttom att bortförklara den dåliga överensstämmelsen och har, återigen i efterhand, kommit upp med ett flertal faktorer som ska kunna leda till att temperaturen inte ökar. Man korrigerar uppmätta data och vips har man mycket bättre överensstämmelse med simuleringsresultaten.

    Hela meningen med dessa simuleringar är att kunna förutsäga det framtida klimatet och att gång på gång producera felaktiga förutsägelser som kräver efterjusteringar visar på oacceptabla modellfel. Det mest ärliga vore att erkänna att vår kännedom om detta oerhört komplexa (olinjära, återkopplade, indatabegränsade etc) system inte räcker till för att ge realistiska förutsägelser om framtiden.

    • Nu har du ju introducerat din egen modell: Extrapolering. Dvs att låta en linje fortsätta i samma riktning som den börjat. Det är så du gör ”prognosen” att temperaturen kommer att vara utanför omfånget av ensembler.

      1. Hur lång tid tycker du att man ta i beaktande om man gör den sortens prognoser? Ett år, tio år eller hundra år? Behöver jag påpeka att man får VÄLDIGT olika svar på vad temperaturen kommer att vara bara fem år framåt i tiden beroende på vad du väljer.

      2. Situationen med sjunkande temperaturer är inget ovanligt. Det har inträffat flera gånger tidigare, tex på 40-talet, 60-talet, 70-talet, 80-talet och 90-talet. Men ändå blir det varmare! Hur kan det komma sig? Jo, temperaturen stiger också, mellan varje nedgång. Och temperaturen stiger MER än den sjunker. Summan blir…. att det blir varmare. Tag en titt på http://data.giss.nasa.gov/gistemp/graphs_v3/Fig.A2.gif så förstår du vad jag menar.

  • Visst kan jag tillåta mig att extrapolera och skapa ett möjligt scenario, det är ungefär lika mycket gissning som IPCC sysslar med.

    1. Frågan är väl snarast hur lång tid (1, 10 eller 100 år) som IPCC behöver för att göra en enda korrekt förutsägelse av den globala medeltemperaturen?

    2. Visst blir det varmare och sannolikt är mänskliga aktiviteter en del av svaret, frågan är i vilken takt (NASA:s satellitmätningar visar en långsammare uppvärmning än i den länkade grafen) och om det verkligen är så pass ovanligt med snabba temperaturförändringar i jordens historia.