Högtryck till helgen

Högtryck till helgen. Och med det kommer vårtemperaturer till hela landet. Nåväl, dagtid i alla fall.

En del boende i längs Norrlandskusten, i östra Svealand och i östra Götaland kommer säkert att notera att det brukar vara soligare i högtryck och därmed kunde varit varmare. -Saken är den att det dröjer kvar en del moln här. Men till söndagen förväntas högtrycket ge klart eller nästan klart väder på de flesta platser.

Klart väder nattetid betyder stor utstrålning och möjligen att det därmed mildas dimma, främst tidigt på söndagen. Den skall dock lätta med solens hjälp -som nu står för en väsentlig instrålning dagtid.

Trevlig helg!

/Martin Hedberg

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

1 CommentLeave a comment

  • Hej!
    Jag hoppas att ni får rätt i prognosen med vårtemperaturer i helgen. Men – hur mäter man träffsäkerhet i prognoser?
    Om ni säger att det ska komma 10 mm regn och det kommer 8 mm. Är prognosen då rätt till 80 %? Och om det kommer 12 mm? Är det också 80 % rätt? Plus eller minus?
    Företeelser som nederbörd, temperatur, vindstyrka osv går ju lätt att beräkna, men hur är det med lite mer svepande uttryck som ”molnigt”, ”lätta skyar” eller bara ”soligt”? Har ni internt mer exakt kvantifierade värden för det? Molntjocklek si och så många procent, byiga vindar mellan x och y meter per sekund, …?

    Vilken träffsäkerhet har ni inom ett dygn, två dygn, vecka?

    Läste nånstans att man får runt 60 % rätt i prognoser om man säger att ”det blir samma väder i morgon som idag.” Vädret brukar ju hålla i sig några dar på raken.

    En kompis till mig, som gjorde lumpen hos meteorologerna på F12 i Kalmar, berättade att man ibland kunde göra exakta prognoser på kort sikt. Vid lunchnyheterna i lokalradion kunde man ibland berätta att: ”Vi har ett regnväder som närmar sig norrifrån och ungefär kl 12:17 börjar det regna vid domkyrkan!”