Från värme till mer normala temperaturer

Av Martin Hedberg

Det har väl inte undgått någon att det har varit för årstiden mycket varmt i Sverige. I synnerhet i Norra Norrland. Men nu sker en återgång till lite mer normala temperaturer.

Det har väl knappast undgått någon heller att det blivit lite mer ostadigt väder. Det regnar av och till på många, för att inte säga de flesta, platser i landet nu under helgen.

Varmast idag söndag får Gotland och delar av östra Svealand med omkring 25 grader. Men ser man till vad som är normala temperaturer så här års så är det fortfarande förhållandevis varmt i Norrland med omkring 20 grader. Det är för övrigt den eftermiddagstemperatur som i stort sett övriga landet får.

Det storskaliga vädret präglas av att ett högtryck över Storbritannien rör sig åt nordost. Det är nästan mot Sverige, men det ”rullar över” Skandinavien. Det lite märkliga förhållandet uppstår att trots att vi är i närheten av högtryck så blir det i alla fall en hel del regn över oss kommande dagar. Men det blir inte bara regn: Tidvis skiner solen. Dock blir temperaturen betydligt lägre än den varit den gångna veckan.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

 • Ni pratar om att det är varmt..OK, i Norrland stämmer det nog. Här i Östergötland har det inte varit någon värme att skryta om varken i vår eller förra våren..Det kan vara rätt skönt när solen är framme, men kommer det ett moln så blir det svalt.
  Sen blåser det mycket mer än det gjorde förr, det är väl skövlingen av regnskogarna som är skyldig till det. Nu är det ju snart skolavslutning, och jag minns hur skönt väder det var på avslutningarna när en annan gick i skolan, på medeltiden 😉
  Sådär ja, nu har jag fått gnälla lite..ha en fin sommar 🙂 / Bill

 • @Bill

  I sådana fall måste du bo i något isolerat hål där det varit kallare än annorstädes i regionen, för i Nyköping, Södermanland har vi haft många sköna dagar. Sedan är det ju upp till var och en huruvida man betraktar en temperatur på runt 20 grader som varmt eller ej. Jag personligen anser att detta är fullt acceptabelt för att vara i maj/juni.

 • Till Matte_gbg och alla andra som klagar på väderprognoserna: Som jag framhållit flera gånger tidigare på den här bloggen: meteorologerna runt i världen är numera i ”datoråldern” alltför självsäkra och detaljerade.

  Bara därför att deras datorer kan pytsa ut prognoser för var 10:e minut i ett gitternät på 10-20 km (eller mindre) tror de att de kan publicera dessa prognoser precis som de är. Men i sin grundutbildning har de fått lära sig att ”prediktabiliteten” avtar snabbt så att en 24-timmarsprognos inte bör grundas på detaljer som är mindre än 70-100 km eller förlopp kortare än 3 timmar. En 72-timmarsprognos bör av samma skäl inte baseras på fenomen som är kortare än säg 200 km och tidsintervall kortare än 12 timmar.

  Om man sedan ska ge ”exakta” prognoser i tid och rum så måste dessa i så fall vara sannolikhetsbaserade. Om risken för regn i Lerum 12-13 är 40% så är det ju helt rätt av den traditionella prognosen (som ni alla klagar på) att inte nämna regn. Men att risken är hela 40% är ju bra att få veta, om inte annat så för att särskilja det från fall med bara 10% eller kanske 0%.

  Onsdag-Fredag är jag på ett europeiskt möte på ECMWF i England där bla. dessa saker kommer att avhandlas. Får se om det ger resultat. . .

 • Lite funderingar!
  Det känns som om vindarna i vart fall över södra delarna av vårt land numer inte alltid blåser från sydväst! på senare år känns det som om det blåser betydligt mer från nord öst. Finns det några beräkningar på detta?
  De flesta tror ju på den stor globala uppvärmningen men jag är inte lika säker på att vi människor påverkar klimatet så betydande, på jorden har alltid klimatet förändrats.

  Med vänlig hälsning Fredrik

 • Jag kan inte klaga på vädret där jag bor, södra Närke ! Jaa, grönskan som finns här vid norra Vättern är magnifik ! Tror ni bara den hade varit det om det bara varit sol ? Och inget regn ? Prognoser ? Jaa, jag har full förståelse för att prognoser kan gå fel ! Det gör dom ibland av naturliga skäl. Däremot har jag ingen förståelse för hur man då kan göra prognoser för 40 år framåt i tiden ang. t.ex temperaturhöjningen på 4 grader på jorden som verkar vara delade meningar om. Prickar inte in rätt prognos inom en vecka ibland. Hur kan man då vara så tvärsäker på vad som inträffar under 40 år ?

 • Hej Martin!

  Ser du något slut på detta eviga högtryck som för in superhetta från Ryssland över Finland eller är det fråga om samma blockad som pågick hela vintern? Börjar snart bli olidligt med temperaturer på 6-7 grader över det vanliga för årstiden.

 • Konstigt nog är det färre som använder sin egen termometer för att ”bevisa” att global uppvärmning är en bluff just nu. Lustigt.