Högtryck ger värme

Av Martin Hedberg

Vädret i Sverige präglas av spänningarna mellan högtryck över nordvästra Ryssland och lågtryck över Centraleuropa. Det ger oss stabilt väder med mycket sol i Norrland och ostadigt med regn av och till i Götaland och Svealand.

Dessutom skapar det en situation med ostliga vindar. En del kyla plockas upp av luften då den transporteras över Östersjön. Men det är främst i de lägsta luftlagren, säg upp till några hundra meter, och märks mest i kustbandet i öster. På det hela, dvs i resten av luftlagret, så är det förhållandevis varm luft som strömmar in över Sverige. Det märks också genom att temperaturen ligger en bra bit över det som är normalt för årstiden.

Framför allt slår detta igenom i Norrland. Dels för att det kommande dagar blir varmare här än i södra Sverige, dels genom att det normalt sett borde fortfarande borde vara vår, tex i Norrbotten. Nu har det redan blivit sommar och tex på torsdag kan det bli omkring 25 grader i Norra Norrland. I fjällen blir det ”bara” 15-20 grader.

Nåväl, det är inte bara Norrland som får ta del av värmen, det spiller över lite även i Götaland och Svealand. Men/och i söder kommer det även att förekomma en del regn blandat med solsken. Det blir också lite blåsigare i söder än i norr.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

21 CommentsLeave a comment

 • Snacka om värme i Haparanda! Hände samma sak 2010, främst i östra Norrland fick en värmebölja i slutet av maj och början av juni.

 • Alla talar om värme, men om man tittar på prognoser ser vi i Skåne ut att få riktigt dåligt väder, med nästa vecka nästan hösttemperaturer på 10-15 grader. Är det så att Skåne ser ut att bli missgynnat i fråga om sommarvärme?

 • @Per du får tänka på att vi lever i Skandinavien. Här räknas allt över fryspunkten som ”värme”. Jag tycker det hitintills varit lagom temperaturer och lagom mix av sol och regn/molnighet.

 • Kolla nästa vecka igen. Då får ni i slutet av nästa vecka riktigt höga temperaturer.

 • SVT TEXT skrev tidigare idag att ”SMHI varnar för värmeböljor”. Värmeböljor :D? SMHI ”Klass 1 varning” för äldre personer med dåligt hjärta? Eller var det klass 3?

 • Varför gör man prognoser 10 dagar framåt ?
  Vad har man för träffprocent på nederbörd strax norr om mälaren? (i maj kan den inte vara hög)
  Har man någon uppföljning av hur det blev eller kör man bara på med nya prognoser.Prognoserna stämmer ungefär lika illa på dom olika vädersajterna,
  är det svårbedömdt eller litar man för mycket på dataprognoser ?

 • Denna värmebölja är det slutgiltiga beviset på den globala uppvärmningens katastrofala följder.Sedan en annan fråga,var finns alla kanadagäss?De senaste åren har stammen av kanadagäss ökat kraftigt,men nu verkar trenden bruten.Någon som vet vad som hänt?

 • Vad har hänt med tillförlitligheten på prognoserna just nu… På morgonen visas fint väder för kommande helg, sedan regn och skurar och 10 grader lägre, återigen tillbaka och forts…. Är det svårrare än vanligt att förutsäga eller är det något fel i prognoskörningarna. Vore ju roligt om förståndaren (!) för bloggen vill svara på min fundering.

 • idag har det varit en kanondag i Nordmaling varit runt 28 – 29 grader varmt och sol och igår stod det att det skulle vara 22 grader varmt på klart… tycker ni borde rätta till er lite nu för ni har haft såna här fel varje dag i ca. 2 månader, jag har hört att dom från luleå och andra ställen sagt samma sak att ni skriver för låga temperaturer som ligger mellan 3-7 grader under det som är rätt… vill bara säga att det är inte bara för att vi bor uppe i norr det borde vara kallt… det kan ju vara varmt här också 😉

 • Ja det ska ni alla veta, att under sommarmånaderna (juni-augusti) är Sveriges norra östkust både varm och solsäker. Välkommen dit (är själv 08:a)!

 • Efter två dagars ruskväder, 15 gr, vind o regn, 20 mm, visar sig solen igen o tempen stiger upp mot 20 gr. Äppelblommorna som slokat i regnet vänds uppåt igen o humlorna, som avbröt sitt pollensökande,surrar runt som förut. Men lite ruskväder då o då behövs för att man skall uppskatta det vackra vädret till max. Usch för ett klimat typ det i sydeuropa om sommaren. Kan inte heller tänka mig en vinter utan snö o is. Det nordiska klimatet är bäst! (Tycker jag)

 • Till alla er som undrar: Prognosmodellerna har svårt just den här tiden på året. Det är mycket som händer i atmosfären. Mer solintrålning, fortfarande ganska kalla hav är bara några exempel. Ännu svårare blir det när vi har ett väderläge som det nuvarande: Högtryck i öster (eller nordost mer exakt i det här fallet) och lågtryck som rör sig in från syd-sydost. Små variationer ger stora skillnader – en förflyttning på tio mil i sidled kan ge antingen sol eller stora regn. Det är också pga denna lågtrycksbana vi får in riktigt varm luft i norrland.
  Det kan vara svårt att veta exakt vilken temperatur det blir. Men såhär års är det inte ovanligt att det blir ett par grader varmare än vad som ges på hemsidor, appar etc etc om det är soligt väder!

  Sen vill jag bara poängtera att den nuvarande värmen i norrland inte har att göra med global uppvärmning! Värmen beror på, som jag beskrev i texten ovan, var vi har våra hög och lågtryck. Placeringen med högtryck öster/nordost om oss och lågtryck i söder gör att norrland i det här fallet hamnar bakom en varmfront som kommer österifrån (med varm ryssluft, därav ryssvärme).
  Global uppvärmning handlar om förändrat klimat – dvs väderförhållanden över lång tid – och då menar jag 30 år eller mer. På sådana tidsskalor ser vi definitivt en förändring under de senaste 30 åren – främst under vintern och över norra halvklotet.

 • Bosatt i Sydafrika sedan 16 år och här är det oftast sol och klart väder vid Lågtryck medan ostadigt vid Högtryck – kan någon förklara detta !!??

 • Måtte detta eländiga ökenstäppsklimat sluta snart. För mig som gillar milda regninga vintrar och svala somrar är detta jobbigt.
  Dags för västanvindarna att komma tillbaka nu

 • Nu är det varmt och fint här på Västkusten. Kan man nu hoppas på att det är så tills November ?

 • Jag läser idag dina prognoser för Malmö och läser SMHIs … det skiljer 4 grader! Hur kan detta komma sig … vad är rätt … vad ska jag som inte tål höga temperaturer rätta mig efter?
  Förklara gärna!
  //Anni

 • Sverige år ett kallt land så folk borde vara glada när det kommer lite värme! Hoppas ostvindarna stannar hela sommaren. Hittills ser det ganska lovande ut. Älskar värme och sol!! 😀

 • Hallå från oss här i soliga och varma Norrbotten +28, i en mer än en vecka nu,inget behov av mallis eller kreta, vi ligger på playan redan.Därtill inga mygg så långt ögat kan se o örat höra.Varma hälsningar

 • Jag har full förståelse för att man inte kan göra träffsäkra prognoser ett antal dagar framåt, det torde inte ens dagens mest avancerade superdatorer klara av. Och jag köper i princip Nitzans resonemang ovan om att vädret är extra svårt att spå såhär års och särskilt i det rådande väderläget.

  Men alltför ofta har jag varit med om att Klart.se och övriga prognosmakare inte kunnat leverera en någorlunda korrekt prognos för vädret för samma dag.

  I skrivande stund (17.30 den 1/6 2013 regnar det i Göteborg och regnet har vräkt ner i drygt 1.5 timme nu, därtill har det åskat en del. Detta sades ingenting om i prognoserna på hemsidan, inte ens den sista prognosen som uppdaterades kl 13.55 idag. Svagt!

  Lite bättre måste man kunna begära av en väderlekstjänst om den ska vara värd namnet.

  Martin: Parallellt med att du kollar prognosen för en specifik ort så bör du kolla kartorna. På nederbördskartan http://www.klart.se/nederb%C3%B6rd/ så ser man att det förekommer regnskurar i Göteborgs närhet. Prognosen var inte exakt likadan, men om man vet att det bildas regnskurar under dagen så förstår man att det gör stor skillnad (från regn till sol och tvärtom) om man hamnar under eller vid sidan om en skur.