Värmen håller i sig. Ett högtryck med centrum över Tyskland medför att det både strömmat in varm luft över Sverige och att molnigheten är liten vilket ger gott om sol. Detta resulterar inte helt överraskande i att det blir varmt. Nattetid sjunker temperaturen, men överlag så är det för åstiden mycket varmt.

Och det håller i sig. Torsdag, fredag och lördag blir det fortsatt varmt och, för södra halvan av Sverige, soligt. I norr driver det in en hel del snöbyar över fjällen och tidvis så blir det snö och/eller regn även öster om fjällkedjan.

Först på söndag blir det för årstiden normala temperaturer. Det betyder att tex Stockholm får +5 istället för +15. Anledningen till detta är att vinden tillfälligtvis lägger sig på nord. Men på måndag-tisdag nästa vecka så är det västliga vindar igen och fortsatt varm luft som strömmar in.

Många tycker att det är skönt med värme. I synnerhet så här års är det lite av en tävlan: Ju varmare, desto bättre. Men hur reagerar vi om det fortsätter att vara varmt hela våren? Eller om årets sommar blir en upprepning av sommaren 2003 när värmeböljan skördade tiotusentals människors liv i Europa (främst i Frankrike)?

/Martin

35 Comments

 • Tjenare jo hur är det med magnetfältet?? HMM inte så de ändrat sig eller så… svagare??

 • Om jag får välja mellan sommaren 86 då jag satt i en husvagn på Ribban i Malmö och sände radio medan det ösregnade och var 11 grader varmt(?) och att vi får en vår med massor av sol och värme för att sedan följas av en stekhet sommar väljer jag garanterat den sistnämnda. Det blir dessutom inte så varmt som i Frankrike, så jag kommer nog inte att klaga… nåja, möjligen köpa en sjysst AC-anläggning 🙂

 • Varför krävs det endast 5d iföljd med medtemp över 10 grader, för att det ska bli met.sommar. Vår är det ju 7d.
  Här vid Vänern, är vi inne på vårt 3:e dygn. I fjol var sommaren mån tidigare än snitt.
  Vilket datum är det tidigaste sommar har infallit i Sverige och finns det någon statestik på hur årstiderna ”flyttat” sig. Hur mycket den vegetativa perioden, har blivit längre.

 • Till Daniel: Fullt vinterväder skulle det inte innebära men visst kan medeltemperaturen ligga runt 0 grader eller till och med något under noll några dagar. Det kan dock säkert bli väldigt växlande med sol någon dag och i närheten av 10-graderssträcket för att nästa dag bli nollgradigt och snöfall. Några 15 eller dryga 15 grader lär det dock inte bli tal om. Detta menat för norra götaland och svealand.

  För övrigt så kom det snö här i Viksjö (två mil nordväst om Stockholm) i tisdags för att dagen efter slå säsongshögsta med 16,0 grader.

 • Svar till Kalle:

  Aprilvädret är mycket svängigt förstås. Omslaget som kommer, är det ett bestående omslag, eller kommer det senare i april bli någolunda milt?

 • Idag var det ju inte en siffra rätt i väderprognosen vilket man ju blev irriterad över eftersom det inte blev så bra som utlovat. Ramlösa kl 07.00 imorse visar att det ska bli strålande sol hela dagen och ca 15 plus från lunch och under eftermiddagen, lite dalande temperatur under eftermiddagen men dock ca 12-13 grader vid 17-18 tiden. Som gjort för en premiärgrillning. Blev det så, ikke sa nikke. Plus 7,5 grad kl 16.00 var vad temperaturen segade sig upp till. Dessutom var det en dimma som låg över hela Helsingborg hela dagen. Dock kom ju solen så småningom, men väderprognosen var verkligen en flopp idag. Undrar varför?

  Martin: Dimman är svaret. Om inte solen eller vinden förmår lätta dimman så blir vädret rätt trist. Men bara hundra meter därifrån kan det vara strålande solsken och betydligt varmare. Det är ingen ursäkt, men det är en förklaring. Dimman kan vara både omfattande och mycket lokal. Oftast hänger den samman med topografi (ligger i låglänt terräng) eller finns i närheten av öppet kallt vatten (blandningsdimma).

 • Fredrik ”vet” de bakomliggande faktorerna, varför det har varit varmt nu! Låt oss höra, är det ”DEN GLOBALA UPPVÄRMNINGEN” som MÄNNISKAN är skyldig till?

  Martin: Den globala uppvärmningen är något som pågår hela tiden. Vare sig det är dimma, snö eller solsken så har det med klimatförändringar att göra. Det är inte bara vissa dagar eller vissa fenomen som man kan särskilja från andra. Allt hänger samman. Vad som har hänt, och händer, är att vi bidragit till att förändra sannolikheter för olika fenomen.

 • Till Daniel: Visst kan aprilvädret bli svängigt. Början av april lär med all sannolikhet bli relativt kall och ostadig. Att förutsäga hur det blir fortsättningsvis i april är vanskligt, men det lutar åt att det kommer fortsätta vara ostadigt och relativt kallt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: