Tre dagar kvar till sommaren?

Nej, nog för att det är en tidig vår i år, men så snart kommer inte sommaren. Däremot blir det sommarvärme i mitten av veckan, dvs en dygnsmedeltemperatur över +10 grader, på en del platser. Om värmen bara höll i sig ett par dagar längre så skulle det, enligt definitionen, betraktas som att sommaren har ankommit.

Under måndagen passerade en kallfront Sverige och efter den så strömmar kall luft ner över Skandinavien med byiga friska nordvästliga vindar. Det har snöat så långt söderut som i Småland. Nej, snön ligger inte kvar, men många upplever det som ett så kallat ”bakslag” för våren. (Själv gillar jag inte uttrycket eftersom det lägger en negativ värdering i något som inte nödvändigtvis är dåligt.)

Under tisdagen passerar en högtrycksrygg åter Sverige. Den märks mest av i norra Norrland. Den följs av ännu en front, men denna gång är det en varmfront. Moln och en del regn/snö passerar södra Norrland, Svealand och Götaland under tisdagen där högtrycksryggen inte är lika markerad. Det blir lite varmare på tisdag än under måndagen.

Under onsdagen kommer värmen.

Från norra Dalarna och norrut blir det i allmänhet mellan 0 och +5, i Lapplandsfjällen -5 till 0.

Men/och från Siljan och söderut blir det en dagstemperatur på omkring +10. På vissa platser kan det bli upp emot +15! Dessa allra varmaste platser ser ut att återfinnas i södra Värmland.

På torsdag blir det mellan 0 och +10 i södra och norra Norrland samt i nordvästra Svealand. I Götaland och södra Svealand blir det mer allmänt mellan 10 och 15 plusgrader. Längs med Västkusten håller dock pålandsvinden nere temperaturen något.

Om nätterna sjunker temperaturen ner mot +5 i södra Sverige. Men sett över hela dygnet kan det mycket väl bli så att dyngsmedeltemperaturen på en del orter i söder håller sig över +10 två dygn i sträck. Om det skulle hålla i sig ytterligare tre dygn så skulle det alltså betraktas som sommar enligt definitionen!

Nu kommer inte den sortens värme att bestå tillräckligt länge för att detta skall ske. Men det är trots allt lite anmärkningsvärt att vi troligen kommer att notera de första dagarna med sommarvärme samtidigt som det enligt statistiken (normalperioden 1961-1990) skall gå från vinter till sommar.

Enligt samma statistik får tex södra Svealand få vår mellan den 20:e och 25:e mars. I år kom den den 9:e mars.

Sommaren skall, enligt statistiken, komma till Götaland och Svealand i mitten av maj och till södra Norrland i månadsskiftet maj-juni.

Sommaren kommer att komma tidigare än den brukar. Men nej, den kommer inte redan i mars. Däremot väntar en tidig och varm vår. Vi ligger ett par veckor före tidtabellen.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

6 CommentsLeave a comment

 • lustigt det du skriver med tanke på att idag har vi -2 grader här i stockholms trakten, snöstorm och allmänt ruggigt! känns inte alls som vår.

 • Tänkarn: du ser också i texten att det passerar en kallfront nu men att det blir något varmare imorgon men framförallt från och med onsdag.

 • Jag vet att det jag kommer skriva ej ämnet hör till, men jag undrar varför svenska folket blir så oerhört förvånade när det blir kallt och snö i mars, april, oktober, november och så vidare. Jag har 22 oktober 2010 i åtanke. Då föll första snön i Sydsverige, och somliga sade att den föll rekordtidigt. Men bara året innan föll första snön ett par veckor tidigare, och 1992 föll första kraftiga snön den 15 oktober, år 1989 den 11 oktober. 1995 föll dessutom första snön i september, nämligen den 30, när Tomtabacken mätte 12 centimeter.

  Vi bor i landet Sverige, och såvitt jag vet har vi icke ett subtropiskt klimat. Vi ligger närmare Arktis än Medelhavet, och nedsvep av arktiskt kalluft är ej ovanligt. Då förstår jag inte att man har mage att påstå att det blivit så kallt på 2000-talet, då t ex åren 2008, 2007, 2006 och 2000 var mycket varma.

  När DN, Aftonbladet, Expressen, SvD, Kvällsposten, Sydsvenskan eller Höglandsnytt författar artiklar om att SJ (Sveriges syndabock) har stora problem med förseningar och snökaos, då menar folk att det är fullt normalt svenskt vinterväder, men jag är säker på att samma personer när samma tidningar skriver artiklar om en annalkande istid säger att det måtte vara sanning då det varit ovanligt kallt.

  Jag blir inte förvånad om det snöar i varken mars eller april, det var snarare regel än undantag på 1900-talet. Det är bara 2000, 2009 och 2011 ingen aprilsnö föll i söder, 2011 föll den dock i maj.

  Jag upplever det tämligen ofta att folk tror att klimatet i Sverige skulle vara tillräckligt varmt att 100% utesluta snö och kyla. Antalet sörlänningar som hatar vinter förvånar mig. I Danmark och Norge vet man sin klimatiska belägenhet, och det klagas sällan på vädret, det är ett fenomen som hör Sverige, England och USA till.

  Många svenskar har ju sedan 1960-talet svikit Sverige och stuckit till utlandet; bl.a pga ekonomi, priser, folk och ”bättre välfärd” som de säger, men framförallt ett ”bättre klimat”, där man i 45-gradig hetta steks ihjäl tre månader i streck. Jag kan inte få in att ca 70% av svenska folket vill ha det så. Skulle vi få sådan lång hetta skulle samhället kollapsa. Tåg och bussar skulle bli överhettade och passagerare skulle koka ihjäl, asfalten på vägarna skulle smälta och bussar fastna med däcken i vägen, skogar skulle brinna ned, äldre människor skulle dö pga värmeslag och kritiken mot att samhället inte förberett sig mot extrem hetta skulle bli svidande.

  Sverige har ett växlingsrikt klimat. Det är lite som Island; ”Är du icke nöjd med vädret från vardagsrummet, då får du gå ut till köket”.

  Jag menar chansen är väl lika med noll att vi sommaren 2012 skulle få över 40 grader.

  Anledningen till att jag skriver detta är att i måndags och tisdags, d v s 20 respektive 21 mars, blev folk hur förvånade som helst att det snöade på morgonen. Det är bara mars, och folk tycker att det är onormalt! Att det snöar i april är t o m för mig relativt normalt, i samband med bakslag norrifrån.

  Jag hoppas att hela Sverige, då även SJ, Trafikverket, SAS, Swebus, Veolia och Skånetrafiken, blir helt vana med snö och kyla. Då skulle inte folk klaga så mycket.
  //Daniel

 • Daniel: Allt du sa var 100% klockrent och tycker att det är konstigt att Svenskar blir förvånade. Sen tror ju folk att Mars är en vårmånad ( av nån anledning) visst vissa år är Mars riktigt mild men överlag så får man räkna med bakslag under våren. Men det som är sant är att mildluftsattackerna har blivit kraftfullare senaste åren vilket gjort att det varit mindre vanligt med snö tidigt och sent ( Nov, Mars , April m.m) Så på ett sätt förstår jag folk någorlunda.

  Men som sagt vi har ett (Tempererat klimat) dvs rätt stora skillnader mellan dag och natt och årstid. Främst för de som bor i inlandet

 • Jag blev förvånad när det snöade, av den enkla anledningen att det enligt prognos skulle vara strålande sol så sent som 6 timmar innan, och dessutom blåste det över 20 meter per sekund som det inte sagts ett jota om. Tor nog att väderprognoser förvånar folk mer än vad väder gör.

 • Du får väl skilja på landsdelar i dina uppgifter också, Daniel. Ditt resonemang håller ju inte ifrån Nord till Syd. Inte ofta vi har vinter i mars, i södra Götaland. Mars är en vårmånad med små bakslag, men det gör inte månaden till vinter för det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *