Av Martin Hedberg
Sitter i den svenska sommarsolen och förkovrar mig i några böcker om väder skrivna av amerikanska författare/meteorologer.
Det brukar sägas att vi i svenskar är det mest väderintresserade folket i världen. Personligen tror jag att amerikanarna tar hem priset. De har mer dynamik och kraftigare extremväder än vi i Europa. Och de har ofta mer dramatik i själva presentationen av vädret.
Här i Sverige, precis som i USA, poängterar vi att en kalfront är en situation där en kall luftmassa ersätter en luftmassa med högre temperaturer. Ofta har även kalluftsmassan lägre fuktighet och klar och ”hög” luft. I gränslinjen mellan luftmassorna bildas moln och det är inte ovanligt med såväl kraftigt regn som åska.
Vi vet också att vädersystemen på våra breddgrader oftast rör sig från väster till öster. Det gör att den förhärskande vindriktningen oftast är innehar en västlig komponent, samt att man gör bäst i att speja ut över Atlanten om man letar efter lågtryck som snart skall beröra oss.
Nåväl, i en av böckerna, ”Weather Whys”, får jag lära mig att man på en del platser i USA är så van vid denna väst-östliga riktning på vädret att man kallar kallfronter som kommer från öster eller nordost för ”backward-moving cold front”. På amerikanska ostkusten kallas den för ”back-door cold front”.
Den första benämningen, backward-moving cold front, fick mig att reagera lite eftersom det faktiskt förekommer att kallfronter byter rörelseriktning. Men då övergår de till att vara en varmfront (så även i USA).
Här i Sverige rör sig som sagt var också vanligen vindar, lågtryck och fronter från väster till öster. Men det förekommer att vädret kommer från andra hållet, från öster eller nordost. Men hittills har vi inte kallat en sådan kallfront för en ”baklängesåkande kallfront” eller sagt att kallfronten ”kommer in köksvägen” för det.
Fast det kanske skulle vara upplyftande med lite mer dramatisering av det svenska och/eller europeiska väder? Även om vi lyckligtvis inte har samma kraft i våra oväder som man har i USA så kanske det finns utrymme för ett par stormjägare här hemma i landet lagom?
/Martin
Och om ett sammanhängande frontsystem med en södergående kallfront i öster och en norrgående varmfront i väster så att de får en anticyklonalt rörelsemönster då kommer dom väl att försvagas och förintas.
Jag vet att det är svårt att pricka rätt med prognoser, speciellt i vissa vädersituationer med växlande molnighet och skurar. Detta gör att prognoserna sällan stämmer men det får man kanske stå ut med. När man tittar ut genom fönstret är det blå himmel medan klart.se säger molnigt och vice versa. Klart skiljer sig från SMHI oftare än de visar samma prognos osv.
Nu en annan sak som jag antar att ni inte ens känner till, eftersom ni inte fixar det. Om man t.ex. går in på http://www.klart.se/stockholm-län/ så får man en prognos för kommande timme. Går man till någon av följande dagar och sedan klickar tillbaka i menyn på idag så får man en helt annan prognos. Ooops. Vilken av dem gäller? Just nu säger 12:00 prognosen strålande sol över Stockholm, klickar jag på imorgon och sedan tillbaka på idag säger 12:00-prognosen växlande molnighet. Vilken av dem gäller?
Martin, när man tittar på ”väder-radar” sidan så kan man ana att uppvärmd luft över land kan hålla bort nederbördsområden, tex Australien och Spaniens södra delar – kan man tänka sig att markanvändning kan förvärra situationen vad avser risk för torka och att bristen på ”fuktighet” i form av skog, grönområden etc gör att marktemperaturen ökar som en konsekvens av utebliven ”kyleffekt” – mindre latent kyleffekt med hårda ”torra” markytor – mixat med förändrat albedo – är konstbevattning bra?
Bättre med lugnt väder än väderspänning, tycker jag 😉
Hej,
tack för en mycket bra ”vädersida”
jag tillbringar en hel del tid i min segelbåt.
Det skulle vara mycket bra och samtidigt lärorikt om ni kunde lägga ut nederbörd, isobarer och vindprognosen (vindpilarna) på en och samma kartbild.
Hälsningar
Åke