Tisdag och onsdag mellan regn

Av Martin Hedberg

Jag vet att många har fått intrycket att årets Fruntimmersvecka kommer att bli riktigt blöt. Så här mellan regntunga moln kan det vara trevligt med lite ljusglimtar.

Det kanske är bra att ha rätt sorts förväntningar. Många har gått och längtat efter ett massivt högtryck, sol och värme. Jag har goda vänner som idag reser till Spanien. De kommer att få uppleva just sol och värme. (De reser dock inte för att de är besvikna på den svenska sommaren utanför att umgås med släkten som bor där)

Men här hemma i Sverige skall man inte förvänta sig ett spanskt klimat. Inte ens klimatförändringarna, så långt de hittills kommit, skapar Sydeuropeiskt sommarväder i Skandinavien mer än någon dag per år. (Och det skall vi vara tacksamma för, sydeuropeiskt väder/klimat smakar bäst i Sydeuropa.)

Men det är inte bara moln och regn här hemma i Sverige. Det kommer att bli en del sol också. Tisdag och onsdag ser ut att bli rätt okay väder. Nej inte helt molnfritt i hela Sverige, men uppehåll, en del sol och temperaturer på 20-25 grader på de flesta platser.

Det är svensk sommar. Vill man ha något annat så skall man resa dit. Jag stannar här hemma och njuter av att gräsmattan är grön, äppelkarten mognar, himlen är klarblå och nätterna ljusa.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

16 CommentsLeave a comment

 • Jag stannar också här hemma och tar vara på den underbara årstiden vi har här. Nej, visst är inte alla dagar superfina men det är ändå något visst med SVENSK SOMMAR!

 • Värmen och solen finns öster och söder om oss, som vanligt. Denna sommaren (hittills iaf) har varit både solfattigare och kallare än sommaren 10 & 08. Sommaren 08 kommer jag ihåg som mer värmeböljor. Denna sommaren har det knappt varit någon alls.

 • Även jag stannar hemma och njuter av en riktig svensk sommar. Jag är glad att det inte blivit någon långvarig värmebölja ännu. Dessa tycker jag bara är jobbiga. Omväxlande väder är bäst.

 • Håller helt med Martin, svensk sommar är svensk sommar. Tycker den varit helt OK hittills i år. Vill man ha något annat får man resa någon annanstans.

 • Som en åsna mellan två hötappar önskar jag mig stekhett asfalt vid närmaste vägkrok, sol som aldrig går i moln och 30-gradigt sjövatten samtidigt som jag längtar efter prunkande trädgård och grönt gräs förföriskt doftande i svalkande regn…
  Varannan dags väder med något sänkta förväntningar gäller!

 • Den som tycker att regn tillhör sommaren vet inte vad en sommare är. sommar = sol, varme, bruna ben, standen och bada. detta kan man njuta av några få veckor i sverige sen tar man sin kappsäck å packar den å dra till söder, där solen trivs bäst.
  Ha det så bra alla i sverige! Nu ska vi till solen!
  Hej svejs!!!
  Ser fram emot att välkommnas hem men en grön å vildvuxan gräsmatta…!
  // jag 🙂

 • Härlig sommar!
  Varm, fuktig och solig på västkusten. Jag har aldrig haft så fina potatis som i år! Jag gillar somrar som är lagom varma och denna har haft många fina dagar där jag bor!

 • Apropå regn, varför skiljer sig prognosen på europakartan mot den på sverigekartan? I morgon, torsdag, kl. 14 har vi regn här i östra Svealand på sverigekartan, men uppehåll på europakartan!

  Martin: Det är olika modellkörningar: Sverigekartan är en modell med högre upplösning, men som inte går lika långt in i framtiden. Den uppdateras oftare än Europakartan (som å adra sidan sträcker sig längre in i framtiden). Att man gör så här beror på hur man prioriterar mellan upplösning, hur stort geografiskt område man gör prognos över samt hur lång tid det tar innan beräkningen är klar. Kolla längst ner på sidan så ser du när kartorna uppdaterades.

 • Prognosen pekar på högtryck i Sverige från nästa vecka. Kan detta högtryck bli långvarigt med sol och värme, och tyder det mesta på att det i huvudtaget kommer?

  Martin: Japp. Det ser ut att bli högtryck efter regn och blåst i helgen.

 • Jag har tittat prognosen för Skåne hos olika vädersajter. De flesta säger att det blir 20-25 grader i nästa vecka, men yr.no säger omkring 25 grader, och har uppdaterat sin prognos senast 21.04. Samtidigt säger foreca.se, senast uppdaterat 22.30, liksom de övriga, 20-25 grader. Vi reser till Skåne i början av augusti, finns det chanser för högsommarvärme i Skåne då?

 • Hej Martin. Jasså de e så här din krönika ser ut. Intressant, å ju mer du sticker ut hakan om klimatförändringar mm, desto mer kraft och åsikter i kommentarerna. Nåja, civilisationer har ju dött ut tidigare, å sedan har jordklotet snurrat på som om inget hänt. Lite förödande bara för oss i civilisationen som drabbas.
  Nisse 🙂

 • Högtryck i nästa vecka??? Kollade prognosen nu efter hemkomst från norra lappland till västsverige. Jag tycker nästa vecka visar ostadigt väder med högst 20 grader. Är det den nya benämningen på sommarhögtryck?

  Martin: Högtrycket centrum kommer att ligga sydväst om Storbritannien, men en högtrycksrygg sträcker sig upp över Skandinavien.

 • hej svensk sommar är ju skit regn regn regn ,snart ska man in i fabriken igen,sen kommer väl en svinkall vinter ,men det bäst av allt nu sticker vi söder ut i 2veckor,så kan ni andra gödsla era gräsmattor i regnet ha ha för det verkar ni gilla.Högtrycks rygg 20 grader är det ett skämt

 • Det går inte att kommentera det sista inlägget. Blir det nu en sån där klassisk helomvändning där det väntade högtrycket helt plötsligt går upp i rök och det istället fortsätter vara ostadigt precis som nu? Nu kommer meteorologerna få det hett om öronen, så många som har semester och så många som vill ha sol och värme. Stackars er..

  (Ingen kritik, prognoser är prognoser och kan slå fel,men vill bara poängtera det olyckliga som nu verkar ske..)

  mvh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *