Av Martin Hedberg
Jag hoppas att ni hade en bra helg. Själv passade jag på att åka skidor i med familjen i Bydalen. Kanonfint väder, kanske lite för grynig snö, men ändå toppenbra med tanke på att det var sista skidhelgen och tillräckligt med snö i alla nedfarter. Krydda det med sol och att vi var nästan själva i liftköerna 🙂
Det högtryck som gav vackert väder i stora delar av landet under helgen förskjuts nu österut. Det lämnar vägen fri för moln och en del regn att driva in från Atlanten.
Tisdagen blir molnig, lite blåsig och bjuder tidvis på regn i samband med fronter som passerar österut över landet.
Onsdag; Fortfarande lite blåsigt, tidvis regn i Norrland, men mest uppehåll i Götaland och Svealand.
I samband med att det slagit till och blivit vår i större delen av landet så har även flödena av smältvatten ökat i vattendragen. På många platser är det större eller mindre översvämningar och i en del vattensystem har SMHI tvingats utfärda varningar för höga flöden.
/Martin
Det där med själv och ensam kan man prat om hur länge som helst…. Dock säkert bra att det inte var alltför många i liftkön.
I dag har Waxholmsbolagets ”Solöga” varit ute och brutit is på Edöfjärd för att det lättare tonnaget sent omsider ska kunna börja sin trafik för året. Ganska sen vår i Stockholms Skärgård alltså.
Du älskar visst vintern, Martin! 🙂 Själv hatar man den.
Martin: Jag uppskattar alla årstider, var och en har sin charm. Och att det växlar mellan dem.
Nej, det är inte vår i hela landet mr. Martin!
Martin: Helt rätt, jag har korrigerat det.
En del kompisar jag pratar med tycker det är charmigt med 4 årstider ! Och än så länge lär vi knappast ” få sommar året runt ” !
Idag kom årets första åskväder hit (Falun, Dalarna). Det var ett rätt kraftigt åskväder trots temperaturen på bara drygt +11c. Ingen varning kom från väder-rapporter trots att åskan blev så våldsam att vi var tvugna att springa runt i våra hus här på tomten för att dra ut sladdarna ur kontakterna.
mums
20 – 22 grader 30/4 i Malmö enl. klart.se
( SMHI lovar 12 grader )
får se vem som har rätt 🙂
gissar på SMHI
jep
Tja…..just nu är prognosen för tempen felaktig i Ystad både den 30 april och 1 maj. SÅ det är samma felaktighet som i Malmö.
Lite of topic, men ändå;
De förändringar vi sett nu – Uppvärmningen i Arktis och förskjutning av jetströmmen etc.
Det har ju antagits bidra till att kalluft norrifrån breder ut sig över våra breddgrader.
Och på de breddgrader som drabbats av det här fenomenet, med ”nedkasad” kalluft från norr, ligger väl också ett hyggligt antal mätpunkter som ingår i totalen när den globala medeltemperaturen mäts.
Kurvan för den en globala medeltemperaturen har varit relativt flack under senare år, men givet dessa effekter,som då bidrar till att sänka medelvärdet – Då borde kurvorna för medeltemperatur fortfarande stiga i andra regioner för att medelvärdet ska fortsätta att ligga på en relativt konstant nivå.
Finns det statistik tillgänglig gällande medeltemperatur i någon form av zonindelning, eller som på annat sätt tar hänsyn till ”vårt regionala fenomen” här i norra hemisfären?
Zeke: som jag förstod det tog luften från östra USA omvägen över Grönland o Arktis innan den svepte ner över oss, så Grönland o Arktis borde ju ha blivit motsvarande varmare. Normalt tar luften raka vägen över Atlanten och då får vi det mindre kallt.
Martin! Hur blir valborgsvädret i Uppsala? Prognoserna syns ändra stup i kvarten och det sägs olika överallt.
Behöver jag ha på mig regnställ i ekonomikumparken?
Nu verkar det som om det börjar gå mot ett låst väderläge igen. Exakt samma visa som förra året. Redan nu är det 25-28 grader och högtryck över bl a Rumänien. Samtidigt har vi lågtryckspasager med runt 10-13 grader över nordvästeuropa med tillfälliga uppklarningar däremellan innan nästa regn står på kö. Det kommer bli mycket spännande att följa utvecklingen under maj-september. Någonting säger mig redan nu att det kommer bli samma visa som förra året under sommaren, dvs. svalt och lågtryck i Norden och Storbritannien, och 5-10 grader varmare med högtryck över Sydosteuropa. Jag hoppas jag har fel.
@Kalle
Uppenbarligen kompenserar naturen för den långa högtrycksperiod med sol och torka vi hade mellan 19 februari och 10 april, liksom långvariga högtrycksryggar mellan varven även tidigare under vintern, med att låta Skandinavien och Storbritannien träda in i en period med vandrande lågtryck västerifrån, alltså varannandagsväder, d v s den vädertyp som vi i Sverige torde vara mycket bekanta med. Men jag tänker ändå att bara för att vädret är ostadigt nu, behöver det väl nödvändigtvis inte innebära att sommaren blir värdelös. Jag jämför med flera av åren före 2010, och då förekom det många betydligt ostadigare vårar än denna, som sedan ändå följdes av bra eller mycket bra somrar, exempelvis 2003 och 2006.