Högtryck på gång

Av Martin Hedberg

Storbritannien kanske inte är det man först tänker på när man talar om högtryck, men det högtryck som präglar vädret under helgen i Sverige, det har sitt centrum över de brittiska öarna.

Högtrycket växer in över Skandinavien under lördag morgon. Det medför att vindarna, med början i söder, avtar. Det ger även rätt så goda förutsättningar till sol snarare än de fronter och regnområden som passerat de senaste dagarna.

Även om det inte kommer att bli rekordtemperaturer i helgen så blir det i alla fall plusgrader i så gott som hela landet. Det är tex bara Lapplandsfjällen som har någon enstaka minusgrad mitt på dagen på söndag.

Utöver det så är det förhållandevis varmt även i Norrland. Vårens ankomst har därmed varit minst sagt underlig i år: Det blev fläckvis vår redan i februari -och detta från Lappand till Skåne. Sedan var det kallt i hela mars och en bit in i april. Det gjorde att våren i övrigt blev lite sen i södra Sverige. Men nu är det å andra sidan så varmt att vårens entré i norra Sverige blir tidigare än den statistiska tidtabellen.

Hur som helst, det högtrycksdominerade vädret vi hade i mars är bortblåst. Nu har vädret snarare en karaktär av två dagar i sänder med lågtryck respektive högtryck. Det kanske är ett ”lagom” som de flesta kan acceptera? I alla fall om högtrycket infaller över helgerna.

Och så sent som igår fick jag frågor, från två olika journalister, om jag kan se när sommaren kommer! Är detta en trend i ett rastlöst samhälle, ständigt på jakt efter nya versioner, modeller och uppdateringar? I vanliga fall brukar årstiderna hålla på ett tag i sänder. För att vara exakt så brukar vi inte hinna med mer än fyra på ett år. Hur länge fick det vara vår i år innan vi har fått nog och längtar efter sommaren? Två veckor?

Nåväl, även om det har varit sommartemperaturer på en del platser i Götaland så dröjer det en tid innan det blir sommar på riktigt.

Trevlig helg.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

11 CommentsLeave a comment

 • Jag förstår mig inte på journalisterna som får till rubriker allá ” så här blir vädret där du bor i sommar ”. Ibland går det ju inte ens o veta hur det blir om tio dagar, typ !

  Martin: Precis så är det. Och jag aktar mig noga för att inte göra ett uttalande som kan skapa vilseledande rubriker. Nu senast blev jag pressad på frågan om var i Sverige det kommer att vara bäst väder på Valborg. Det kanske är lite för tidigt för att slå fast det redan igår.

 • Jan, rätt enkelt-kvällstidningarna är bara ute efter att sälja lösnummer på simpel journalistik.

 • Apropå på högtryck ! ” Jag var ju bland de få som slapp reta upp mig på de kalla nätterna innan, för jag var inomhus ”. Idag var det så genomträngande rått ute o blåsigt så jag vågar påstå att det var mycket skönare ute när det var kallt på nätterna o soligt på dagarna !

 • så länge jag slipper isen på cykelbanan så får det vara vilket väder som det önskar.
  Undantaget skulle vara åska då eftersom det är alldeles för spännande att vara den högsta punkten inom flera kilometers radie.

 • I går åskade det i Stockholmsområdet! När jag var barn (c:a 70 år sedan) bodde jag i norra Lappland och där sa man: ”tidig åska – kall och blåsig sommar”! Men förhoppningsvis gäller det bara i Lappland!!!

 • Övergripande prognos med lite allt möjligt. Bra med framåtblickar längre än fem dygn. Då får jag de stora dragen, med beskrivning av vädret i omvärlden som i sin tur förklarar varför det ser ut som det gör i Sverige. Dessutom fick du med en liten betraktelse på slutet. Underhållande och användbart!!

 • I januari njuter man av vintern och hoppas slippa slasket.
  I februari längtar man till vårvintern och hoppas slippa slasket.
  I mars njuter man av vårvintern.
  I april njuter man av våren.
  I maj njuter man av våren/försommaren.
  I juni njuter man av sommaren.
  I juli hoppas man att det inte ska regna.
  I augusti hoppas man att det inte ska regna.
  I september njuter man av sommarens sista suck.
  I oktober njuter man av färgerna och känner lugnet.
  I november längtar man bara till december.
  I december njuter man av vintern och julen.

 • Hej jag vill veta om de svarta prickarna på jordklotet. Vad är det för någe!
  vill inte att det ska bli alltför tok hett i sommar jag tål inte det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *