Så blir helgvädret

Av Martin Hedberg

Vi har nu kommit in i en situation med mycket intressant väder. Det växlar nämligen hela tiden. Inga trista högtryck med stabilitet och solsken. Nej nu gäller lågtryck som förflyttar sig.

Det medför även passage av fronter, kompakta moln och tidvis även sol. Ibland finns även förutsättningar för regnskurar, då växlar det ännu snabbare. Nederbörden kan komma i form av såväl regn som snö. Jag kan även tänka mig hagel och att det även åskar.

Det blåser, men inte hela tiden och framför allt inte i samma riktning.

Aprilväder. Kallas även ”passa-på-nu-när-solen-skiner väder”, ”fel-jacka-väder” eller ”var-kom-det-här-ifrån väder” 🙂

/Martin

PS. Om ni undrar varför jag inte skrivit så frekvent på ett tag så är det bland annat för att vi arbetar med vår nya mobilsajt. Release inom kort. DS.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

15 CommentsLeave a comment

 • Har följ eran hemsida och man kan inte annat än att skratta ibland. Jämför man exempelvis 10-dygs prognos igår och idag så är det avsevärd skillnad. Igår stod det även att det skulle vara 15-17 grader den sista april men idag är värme totalt bortblåst och det blir endast ca 8 grader…. Kanske bättre att lägga ned långtidsprognos och satsa hellre på 1-2 dygnsprognos som brukar visa sig någorlunda stämma.

  Martin: Håller med, men folk frågar trots det efter långa prognoser. Vi lägger därför ut dem, men med reservationen att de inte är lika säkra/stabila som kortare prognoser. De ligger dessutom ”dolda” under en pilen >> alternativt ”se nästa vecka”. Fokus bör vara korta prognoser.

 • Ni meterologer gillar ostadigt väder! Bevisa då era kunskaper!
  Vi vanliga gillar stabilt väder, gärna högtryck.

  Martin: Håller med. När jag jobbar är det roligt med variation. När jag är ledig är det bättre med stabilt (och bra) väder.

  Men ”ostadigt väder” är bara första varianten, något som är övergående inom en överskådligt framtid. Utöver det så har vi ”stadigt ostadigt väder”. 😉

 • När man har möjligheten att utnyttja vädersituationen (pensionär) genom att vistas utomhus, så föredrar jag ointressant väder med stadiga högtryck. Idealet vore en veckas sol, en dags regn (30 mm), en veckas sol osv, men sådana utopier är väl sällsynta i verkligheten.

 • Ovanstående känns som någon scen i en barnfilm som jag inte minns namnet på, men det gick ungefär såhär: Idag blir vädret som igår och igår var det som det blir imorgon…..

  Martin: Det kallas ”persistens” och är en hyfsad form av prognoser. Men den har dock svårt att fånga förändringar av vädret…

 • Zoran: Du ska veta att det finns metodik och teknik för just den typ av långa prognoser som du efterlyser, bättre än de nuvarande och mycket mer “stabila”. Men Martin verkar inte ha tillgång till dem genom sin leverantör. SMHI och YR har, men eftersom dessa prognoser använder begrepp som meteorologerna känner sig främmande inför, ville de inte använde dem. Som du kanske minns gjorde Martin en pionjärinsats i januari när han tre veckor i följd publicerade denna typ av prognos för Stockholm – gjorde för hand. Se t.ex.
  http://blogg.klart.se/hur-gick-det-sedan/
  http://blogg.klart.se/summering-av-veckoprognosen/
  http://blogg.klart.se/tredje-veckoprognosen-sa-blev-det-i-verkligheten/

 • lite mer exakt var tror du att det kommer att åska? Ska nämligen spela fotbolls match och vill veta om det blir farligt? Jag kommer spela i Göteborg, och om det nu åskar i GBG blir det mycket? eller mer en liten knall? Är nämligen rädd för att spela fotboll när det åskar :S Tacksam för svar!

 • Vad har ni gjort med den lokala prognossidan? I mitt fall Jönköping. Den är ju helt oläslig. Vore tacksam för återgång till den gamla vanliga som jag tycker har vaitt utmärkt.

  Martin: den skall inte se annorlunda ut och ser ut som vanligt när jag kollar via lite olika webläsare. Är det fler som upplever att det är annorlunda och i så fall hur?

 • Tack för ditt svar. Likafullt är Jönköpingssidan inte läslig i Betapresentation. Lekeryd som jag också har som favorit blir som vanligt. Vad har hänt?

 • Jag ääälssskar ostadigt väder!! Fast det borde väl vara lite varmare på nätterna nu?

 • Här har vi haft helt perfekt väder nu i en vecka eller två.. Rejält med regn på natten och sol på dagen:D

 • Japp, det är helt knasigt med min androidmobil, engelska och går inte välja ort. Vet inte vilken vebbläsare som är standard på en xperiamini men jag bytte till firefox i mobilen så funkade det. Synd att man inte tillfrågas ifall man vill använda mobilversionen utan måste skrolla ner för att välja vanlig variant.

  Martin: OK, vi backar ett steg: Jag har pratat med teknikerna och de tar bort redirekt’en.
  Dvs när man går in på klart.se via sin mobil så kommer man till webbsidan. Om man går in på mobil.klart.se så kommer man till gamla mobilsidan. Vill man köra den nya mobilsidan (beta-version) så skriver man m.klart.se.
  Och om man vill så kan man fortfarande givetvis använda apparna för Android respektive iOS.

 • Behövs det verkligen en mobilvariant? Ni har ju haft nätets bästa vädervebbupplägg som funkar utmärkt på både dator och mobil.

  Martin: Tackar. Ja, vi vill göra en sida som är specialanpassad för mobiler och läsplattor. Vi kan då lägga ut mer info och framför allt nyttja funktioner som kommer med pekskärmar. Den nya mobilsidan i dess nuvarande utformning innehåller dock bara det väsentligaste, dvs tydliga väderprognoser. I sinom tid kommer vi att lägga ut mer saker och fler funktioner.

 • Tycker förstås uppgradering av mobil och läsplattsappar är toppen, frågan är bara när förväntas detta vara klart för nu fungerar ju….ingenting i appen för iphone och marginellt mer i Safari (vilket ju dessutom är bökigt i en telefon).

  Så en liten tidsplan….kanske? 🙂

 • Har aldrig varit i förtjust i webbsidor anpassade för mobiler men det finns väl nån nytta med det också, hoppas ni inte förändrar erat vanliga upplägg bara. Som jag nämnde tidigare så är erat upplägg outstanding, sidan laddas mycket snabbt och all väderinfo finns tillgängligt på samma sida. Antalet dagar matchar bra till vad som kan synas i skärmen eller displayen, timme för timmefunktion är också helt suverän. Era konkurrenter har dels mycket segare laddning(SMHI) och att all info inte finns samlad på första sidan.

 • Denna sida är den bästa när det gäller att kolla upp vädret. Men jag har flera gånger blivit indignerad över ditt klimatpratande Martin.